Συζήτηση στη βουλή για τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις.

Έχει εγκριθεί ήδη η πρώτη τροποποίησή του στην οποία συμπεριλαμβάνεται η επιδότηση ασφαλίστρου για κάλυψη ζημιών στην αγροτική παραγωγή από κινδύνους υψηλού ρίσκου σε επιπλέον εθελοντικές κατηγορίες ασφάλισης όπως η ακαρπία ή μυκητολογικές ασθένειες.

Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στη βουλή προ ημερών ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Συνεχίζουμε με την επόμενη επίκαιρη ερώτηση στην οποία θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Διονύσιος Σταμενίτης και είναι η δεύτερη με αριθμό 806/5-3-2024 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Κορινθίας της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Γεωργίου Ψυχογιού προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Κορινθίας, ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων του Daniel από τον ΕΛΓΑ αλλά και στήριξης για την ακαρπία της Ελιάς».

Ορίστε, κύριε Ψυχογιέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Ψυχογιέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Έχουμε πει πολλές φορές στο Κοινοβούλιο, κύριε Υπουργέ, ότι για να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να χρησιμοποιήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό χρήματα, έπρεπε η χώρα να έχει βγει από τα μνημόνια. Μην επανερχόμαστε, λοιπόν, σε αυτό, διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν βραχνά που εσείς είχατε βάλει, από τον οποίον κατάφερε να βγάλει τη χώρα, ώστε ο ΕΛΓΑ να μπορεί να χρησιμοποιήσει και μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Μην τα ξεχνάμε αυτά και μην επανερχόμαστε σ’ αυτά, αλλά πρέπει να τα θυμίζουμε στον ελληνικό λαό, γιατί η δυνατότητα που έχετε παρέχεται από την έξοδο της χώρας από τους περιορισμούς τους δημοσιονομικούς που είχαν απαγορεύσει τη χρήση κρατικού προϋπολογισμού.
Από εκεί και πέρα, θέλω να σας επιστήσω την προσοχή και ευχαριστώ για την απάντηση, την παρακολούθησα πολύ προσεκτικά. Η κατάσταση –επαναλαμβάνω και δεν το λέω ούτε για λαϊκισμό ούτε για να δραματοποιήσω- είναι κατάσταση απόγνωσης, όπως λέει η ερώτηση. Οι άνθρωποι σκέφτονται να εγκαταλείψουν πλέον τα χωράφια τους, τις καλλιέργειές τους, να αλλάξουν δουλειές, να μην αξιοποιούν τις περιουσίες τους και αυτό έχει επιπτώσεις σε όλη την κοινωνική και οικονομική αλυσίδα, πρωτίστως στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους, αλλά και στην επισιτιστική ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, διότι τροφοδοτούμε ένα μεγάλο μέρος της Αττικής και άλλων περιοχών. Η κατάσταση είναι τραγική. Ακόμα και οι παραγωγοί που πηγαίνουν απευθείας στις λαϊκές αγορές, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, οι οποίοι επιβάλλουν τιμές τρεις και τέσσερις φορές επάνω και δίνουν «ψίχουλα» στους παραγωγούς, με τον νέο νόμο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δυσκολεύονται πάρα πολύ, διότι αυτά συγκεντρώνονται σε λίγους και μεγάλους παραγωγούς και επιχειρήσεις. Θα τα συζητήσουμε, όμως, σε άλλη επίκαιρη ερώτηση αυτά.

Θέλουν, λοιπόν, οι παραγωγοί πάνω σε αυτά που είπατε -και τα κρατάω- να ακούσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια και να στηριχτούν, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα De minimis, που εμείς τα ξεκινήσαμε και τα συνεχίζετε εσείς, αλλά πρέπει αυτό να φτάσει στους παραγωγούς, να πληρώνονται στην ώρα τους, έστω και με πενιχρές τιμές που πετυχαίνουν για τον νόμο των 60 ημερών. Βάζω άλλο θέμα, αλλά δεν συμβαίνει και δεν εφαρμόζεται ούτε ο νόμος των 60 ημερών για τα τιμολόγια, να πάρουν προγράμματα και να έχουν ασφάλιση γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Είναι ανασφάλιστοι.

Θα καταθέσω στα Πρακτικά έγγραφο του Δήμου Σικυωνίων που ζητάει παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για αγρότες οι οποίοι για πολύ λίγα ποσά και επειδή δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις, δεν μπορούν να τα καταβάλουν. Θα σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων επίσης.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Ψυχογιός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).

Featured Image

Άρα, λοιπόν, επειδή οι αγρότες μας σε όλη τη χώρα και στην Κορινθία εμείς θέλουμε να αποζημιωθούν αναλογικά και δίκαια, δεν λέμε να πάρουμε εμείς και να μην πάρουν οι άλλοι, αλλά να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε -ακούν εκατομμύρια να δίνονται και δεν τα βλέπουν- ζητάμε να μας πείτε πότε ακριβώς, -και αναφέρατε χρονοδιάγραμμα – συγκεκριμένα ποσά, τα οποία άκουσα, αλλά θέλω να τα ξανακούσω για να τα μεταφέρω στην περιφέρειά μου- για όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν, αλλά και πότε θα δοθούν οι ενισχύσεις για το κρίσιμο ζήτημα της ακαρπίας και μ’ αυτό θα κλείσω. Είναι ένα δύσκολο ζήτημα, για να είμαστε ειλικρινείς, που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, όμως θα πρέπει να δούμε με τι εργαλεία μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και την αναθεώρησή του σαν χρηματοδοτικού εργαλείου, θα τους στηρίξετε μπροστά σ’ ένα τεράστιο πλήγμα που είναι και για την εγχώρια παραγωγή λαδιού και για την Κορινθία, την ακαρπία της ελιάς.

Και τέλος, ρωτάμε εάν θα δώσετε παράταση στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που πολλοί αγρότες έχουν ενταχθεί, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους λόγω της μη καταβολής των αποζημιώσεων και της μείωσης του εισοδήματός τους και αν θα δοθεί παράταση και για τις ασφαλιστικές εισφορές και για την ασφαλιστική τους ικανότητα για το διάστημα αυτό, όπως έγινε για άλλους αγρότες της χώρας.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε τον κ. Ψυχογιό.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, σας θυμίζω απλώς ότι το «γαϊτανάκι» του 70%, 20% και 10% ξεκίνησε το 2016. Μέχρι το 2015 στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά πληρώναμε το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας σε μία δόση εντός του χρόνου και ο νόμος ήταν δεδομένος από το 2010.

Όσον αφορά στα De minimis, σας υπενθυμίζω πάλι ότι στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά της Νέας Δημοκρατίας 2012-2015 δίναμε και τότε De minimis, επομένως θα πρέπει να φρεσκάρετε λίγο τη μνήμη σας για να είστε πιο ακριβής.

Προχωρώ στο θέμα του περονόσπορου στο αμπέλι και της ακαρπίας της ελιάς. Γνωρίζετε πολύ καλά το τι ισχύει, άρα και ποιο είναι το πλαίσιο των κινήσεών μας. Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ζημιές δευτερεύουσες ή ζημιές που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Ως εκ τούτου, η ακαρπία που παρατηρήθηκε σε ελαιοκαλλιέργειες και οι φυτοπαθολογικές προσβολές, όπως ο περονόσπορος που παρατηρήθηκε στις αμπελοκαλλιέργειες, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο τις εν λόγω καλλιέργειες και την εξέλιξή τους παρακολουθούν οι υπηρεσίες μας ώστε να αποτυπώσουν την πλήρη εικόνα και να συλλέξουν στοιχεία. Βάσει, λοιπόν, αυτών διερευνώνται όλα τα πιθανά εργαλεία ενίσχυσης των παραγωγών εντός εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης συγκροτήθηκε συμβούλιο των ομολόγων Υπουργών των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού νότου με πρωτεύοντα θέματα συζήτησης τον περονόσπορο στο αμπέλι και την ακαρπία στην ελιά, ατζέντα με την οποία θα επαναληφθεί η συνάντηση στο τέλος Μαρτίου.

Αν αδιαφορούσαμε για το πρόβλημα ή αν ακόμα χειρότερα είχαμε αποφασίσει να μην πράξουμε τίποτα, δεν θα το επικοινωνούσαμε, δεν θα το εξωτερικεύαμε. Αξιοποιούμε, λοιπόν, κάθε μέσο, κάθε συμμαχία, κάθε συνεργασία προκειμένου να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για την αντιμετώπισή του. Μήπως δεν το πράξαμε στο παρελθόν αυτό; Δεν σταθήκαμε αρωγοί σε κάθε δύσκολη συγκυρία συνολικότερα των παραγωγών και ειδικότερα των καλλιεργητών αμπελιού και ελιάς; Κατά τη διακυβέρνησή μας χορηγήσαμε κρατικές ενισχύσεις για τον αμπελουργικό τομέα της τάξεως των 34,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία 11,5 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν στην Κορινθία, καθώς και κρατικές ενισχύσεις de minimis και πόρους του ΠΑΑ για τον ελαιοκομικό τομέα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πλέον των 5 εκατομμυρίων ευρώ αυτών κατευθύνθηκαν στην Κορινθία. Όσο για τα μέτρα του ΠΑΑ, όποτε και όπου χρειάζεται εκδίδονται αποφάσεις παράτασης υλοποίησής τους, αλλά πάντοτε στη βάση τεκμηριωμένων αιτημάτων και πραγματικών αναγκών που την καθιστούν απαραίτητη και εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος.

Τέλος, σχετικά με την αναφορά σας στο στρατηγικό σχέδιο σας ενημερώνουμε ότι έχει εγκριθεί ήδη η πρώτη τροποποίησή του στην οποία συμπεριλαμβάνεται η επιδότηση ασφαλίστρου για κάλυψη ζημιών στην αγροτική παραγωγή από κινδύνους υψηλού ρίσκου σε επιπλέον εθελοντικές κατηγορίες ασφάλισης όπως η ακαρπία ή μυκητολογικές ασθένειες.

Κι εδώ αξίζει να αναφερθώ στην επίσης δική μας πρωτοβουλία για τη συνολική αναμόρφωση του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος και νομοθέτηση ενός βελτιωμένου και επικαιροποιημένου κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρωτοβουλία η οποία θα γίνει πράξη με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα ψηφιστεί και η οποία θα θωρακίζει τους παραγωγούς έναντι νέων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και τον ΕΛΓΑ έναντι των νέων προκλήσεων για να παραμείνει δημόσιος, βιώσιμος και φερέγγυος. Εν κατακλείδι, κύριε συνάδελφε, στοιχεία και πεπραγμένα αποδεικνύουν ότι ποτέ δεν αφήσαμε τους παραγωγούς στην τύχη τους και δεν θα ξεκινήσουμε να το κάνουμε τώρα. Οι παραγωγοί έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν αρκετούς λόγους να νιώσουν ασφάλεια όταν στο τιμόνι της χώρας είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εγώ σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ.

Featured Image