Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε η επιτροπή των αγροτών προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την άφιξή τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως πηγαίνουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργού με τις καλύτερες διαθέσεις. Το απόγευμα στις 5 θα γίνουν συνελεύσεις στα κατά τόπους μπλόκα.

Η 15μελής επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό
Η επιτροπή των αγροτών αποτελείται από 15 μέλη. Ειδικότερα στη συνάντηση θα είναι ο Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), ο Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), ο Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), ο Νίκος Κούτρας (Πελοπόννησος), ο Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), ο Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), ο Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), ο Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), ο Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), ο Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), ο Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), ο Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), ο Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), ο Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει να κάνει κυρίως με την ενέργεια και εκεί θα δοθεί έμφαση κατά τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Featured Image

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – αγροτών

Το ένα σκέλος αφορά το πετρέλαιο, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και για το 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε περίπου 300 χιλ. αγρότες άμεσα ως προκαταβολή το 30% από τα 82 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα σε δόσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Στόχος είναι να τονωθεί η ρευστότητα των αγροτών για να ξεκινήσουν την παραγωγική διαδικασία, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Το δεύτερο σκέλος αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, για το οποίο έχει ανακοινωθεί μείωση 10%. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποφασίστηκε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο αγροτικό ρεύμα, η οποία θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και δεν θα αφορά μόνο τη Θεσσαλία, όπως είχε αρχικά συζητηθεί, λόγω των μεγάλων καταστροφών στην περιοχή. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς σχεδιάζεται η κάλυψη του κόστους να γίνει από τους παρόχους, εξ ου και σε σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών το Σάββατο στο Γραφείο του πρωθυπουργού συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.