Μάθετε ήδη τον Μάρτιο ποια θα είναι η πρόβλεψη της ελαιοπαραγωγής για την επόμενη φθινοπωρινή σεζόν.

Και χάρη σε αυτή την πρόβλεψη, θα υπάρχει καλύτερη διαχείριση των ενδιάμεσων αγρονομικών φάσεων, επίσης με το βλέμμα στο πορτοφόλι.

Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά τα νέα σύνορα στα οποία το Πανεπιστήμιο της Jaen και ένας όμιλος εταιρειών εργάζονται μέσα από ένα πρωτότυπο που προσφέρει πραγματικά ενδιαφέρουσες προοπτικές.

Προς το παρόν, εμπλέκονται τα εδάφη ορισμένων από τους κύριους δήμους της Ανδαλουσίας: Jaén, Cordoba και Granada. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρωτότυπο που έχει δημιουργηθεί εγγυάται μια εκτίμηση της παραγωγής ελιάς με ποσοστό ακρίβειας μεταξύ 80 και 90%, αναφέρει το olivonews.

Όπως επισημαίνεται από αυτή την επιχειρησιακή ομάδα, η κλιματική αστάθεια, η υψηλή πυκνότητα των ελαιώνων, καθώς και τα παράσιτα και οι ασθένειες είναι παράγοντες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη γεωργική παραγωγή και οι οποίοι, σε κάθε παραγωγική περίοδο, δημιουργούν αβεβαιότητα στους ελαιοπαραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τα ελαιοτριβεία.

Το καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα που είναι υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι σε θέση να δώσει μια εκ των προτέρων πρόβλεψη της συγκομιδής της ελιάς, επιτρέποντας τη λήψη των σωστών στρατηγικών αποφάσεων και τη βελτιστοποίηση των πόρων σε όλα τα στάδια καλλιέργειας και εμπορίας του ελαιολάδου. Εν ολίγοις, ένα τεχνολογικό πρωτότυπο ικανό να προβλέψει μια εκτίμηση της συγκομιδής από τον Μάρτιο, οπότε και θα πρέπει να αποφασιστεί ολόκληρη η στρατηγική του παραγωγού αφού η ελιά βρίσκεται σε φαινολογική κατάσταση εκβλάστησης και εμφάνισης των πρώτων μπουμπουκιών.

Ακριβώς αυτή η προσμονή για τον Μάρτιο, όπως τονίζεται από το ισπανικό περιοδικό Mercacei, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη καινοτομία αυτού του συστήματος, καθώς, παρόλο που υπάρχουν τεχνολογίες ικανές να προβλέψουν τη συγκομιδή στην αγορά, η συντριπτική πλειοψηφία βασίζεται στη μέτρηση του επιπέδου γύρης των ελιών, επομένως η πρόβλεψη φτάνει τους μήνες Μάιο-Ιούνιο που έχουν ήδη γίνει όλες οι επενδύσεις που πρέπει να κάνει ο αγρότης ή ο συνεταιρισμός.

Featured Image

Το μοντέλο που αναπτύχθηκε από αυτή τη νέα ομάδα λειτουργίας βασίζεται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και ακριβείας. Είναι επίσης ένα ζωντανό σύστημα, ικανό να εξελιχθεί, καθώς η ανάδρασή του με πληροφορίες από τις τελευταίες περιόδους θα επιτρέψει τη δημιουργία προγνωστικών μοντέλων που είναι όλο και πιο αποτελεσματικά και πιο κατάλληλα για κάθε περιοχή που μελετάται.

Εκτός όμως από την πρόβλεψη της συγκομιδής, αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει διαβουλεύσεις για ιστορικές γεωργικές παραγωγές, για να αναλύσουμε τη δυναμική συμπεριφορά της καλλιέργειας με την πάροδο του χρόνου. Επί του παρόντος, το έργο εστιάζει ακριβώς στην ενσωμάτωση ιστορικών δεδομένων από δορυφορική παρακολούθηση των καλλιεργειών. Επιπλέον, γίνονται εργασίες για τη βελτίωση του εργαλείου, ώστε να είναι επίσης σε θέση να προβλέψει τις αποδόσεις ελιάς όχι μόνο για τοποθεσίες, αλλά για συγκεκριμένα κτήματα.

Η Marcacei αναφέρει ότι ο Francisco Ramón Feito, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Jaén και τεχνικός συντονιστής του έργου, υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε μια επιλογή 15 πιλοτικών αγροκτημάτων (πέντε στη Χαέν, πέντε στην Κόρδοβα και πέντε στη Γρανάδα) με την οποία υπεγράφη συμφωνία συλλογής δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται τακτικές πτήσεις με drones εξοπλισμένα με θερμικούς και πολυφασματικούς αισθητήρες.

Ο στόχος είναι να διδαχθεί ο αλγόριθμος με τις λαμβανόμενες μεταβλητές (μέσω οπτικής ανάλυσης, διαφυλλικής ανάλυσης και ανάλυσης πεδίου ελαιώνα) για έγκαιρη ανίχνευση της καλλιέργειας σε επίπεδο οικοπέδου. Αυτό το έργο, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Γεωργίας της Ανδαλουσίας.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image