Το αναμενόμενο Εθνικό Σχέδιο στην Ιταλία για τη βιολογική παραγωγή, το οποίο θα καθοδηγήσει τον κλάδο προς τους αναπτυξιακούς στόχους που απαιτούνται από την ευρωπαϊκή στρατηγική «Farm to Fork» και το οποίο επαναλαμβάνεται στον εθνικό νόμο της 9ης Μαρτίου 2022, βρίσκεται τώρα στην αρχή.

Ο τομέας θα μπορεί να βασίζεται σε ένα εργαλείο προγραμματισμού που στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της προσφοράς και στη βελτίωση της τοποθέτησης, αξιοποιώντας την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, τη συγκέντρωση, τη διοικητική απλούστευση και την προώθηση.

Εν τω μεταξύ, όπως αποδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία από το Bio Report σε αριθμούς, ο ιταλικός βιολογικός τομέας εκτοξεύεται τώρα προς τον στόχο του 25% των εκτάσεων που επενδύονται στη βιολογική γεωργία, που προβλέπεται από τη στρατηγική Farm to Fork για το 2030, με 6 περιφέρειες να έχουν ήδη υπερβεί αυτόν τον στόχο και μια μέση επίπτωση που έχει εκτιναχθεί σχεδόν σε 19%, χάρη στην αύξηση που καταγράφηκε επίσης το 2022, τονίζεται σε έκθεση του Ινστιτούτου Ismea.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των φορέων εκμετάλλευσης (παραγωγοί, μεταποιητές και εισαγωγείς) συνεχίζει να αυξάνει με μάλλον σταθερό ρυθμό, επιβεβαιώνοντας την Ιταλία στην πρώτη θέση στην Ευρώπη για τον αριθμό των πιστοποιημένων βιολογικών εκμεταλλεύσεων και στα σκαλιά του βάθρου επίσης κατ’ επέκταση του οργανικού SAU.

Το 2022 μας επαναφέρει την εικόνα ενός κλάδου σε αναταραχή, στο επίκεντρο των εθνικών πολιτικών και των επενδύσεων της ΕΕ από τους φορείς εκμετάλλευσης, αλλά με την κατανάλωση να αγωνίζεται να ανακτήσει τη δυναμική της. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, αν και ανακάμπτει από ένα απογοητευτικό 2021, δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες, καθώς αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό από τη συνολική αγροτική επιχείρηση και τον ρυθμό πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, πιο ενθαρρυντικά μηνύματα προέρχονται από την πρώτη δειγματοληπτική έρευνα που διεξήχθη σε δημόσιες εγκαταστάσεις, με πάνω από το 50% των ιταλικών μπαρ και σχεδόν το 70% των εστιατορίων να δηλώνουν ότι έχουν προτείνει ή έχουν χρησιμοποιήσει βιολογικά τρόφιμα, ποτά και πρώτες ύλες στις μαγειρικές παρασκευές τους, κατά τη διάρκεια του 2022.

Με λίγα λόγια, αυτά είναι τα κύρια στοιχεία που προέρχονται από την τελευταία έκθεση Bio σε στοιχεία που σχετίζονται με το 2022, που παρήχθη από την Ismea και την Ciheam Bari και παρουσιάστηκε σε προεπισκόπηση σήμερα στη L’Aquila, στο Palazzo dell’Emiciclo, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου “Appointment με το il bio» , το οποίο επιστρέφει ένα χρόνο μετά τη συνάντηση που διοργανώθηκε στη Ρώμη τον περασμένο Ιούλιο, για να γίνει απολογισμός της κύριας δυναμικής και των προοπτικών του κλάδου παρουσία θεσμικών εκπροσώπων και ενώσεων.

Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις και τεχνικές συνεισφορές κατά τη διάρκεια του έντονου πρωινού των εργασιών, που είδε τους εισαγωγικούς χαιρετισμούς από τον Emanuele Imprudente – Σύμβουλο Γεωργίας της Περιφέρειας Abruzzo, Fabrizio Taranta Σύμβουλος για το περιβάλλον, τη γεωργία και την επικράτεια του δήμου L’Aquila και τα συμπεράσματα που ανατέθηκαν στον Livio Proietti – Έκτακτο Επίτροπο της ISMEA, στον υφυπουργό Εξωτερικών στο Masaf Luigi D’Eramo και, τέλος, στον Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων Κυριαρχία και δάση Francesco Lollobrigida.

Featured Image

Η απεικόνιση των κύριων δεδομένων της Βιο Έκθεσης σε αριθμούς έγινε, ως συνήθως, από τον Fabio Del Bravo – επικεφαλής του Τμήματος Υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης της ΙΣΜΕΑ, ενώ ο Antonio Zinniτου Τμήματος Γεωργίας της Περιφέρειας Abruzzo παρουσίασε τις ευκαιρίες του «Abruzzo Rural Development Complement» για την ανάπτυξη του βιολογικού τομέα και ο Pietro Gasparri – Διευθυντής του Γραφείου PQAI1 της Masaf, παρουσίασε τις παρεμβάσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη βιολογική γεωργία.

Ακολούθησε το στρογγυλό τραπέζι, με συντονιστή τον Ermanno Comegna , στο οποίο συμμετείχαν η Maria Grazia Mammuccini Πρόεδρος της FederBio, Nicoletta Maffini Πρόεδρος Assobio, Giuseppe Romano Πρόεδρος AIAB, Francesco Torriani Συντονιστής του βιολογικού τομέα Alleanza Cooperative Agroalimentari De Italiania, Giuseppe Cia -Anabio, Maria Letizia Gardoni Πρόεδρος των Coldiretti-Bio και Erminio Pensa Πρόεδρος του Giovani Confagricoltura Aquila, Angelo Candita Περιφερειακός Πρόεδρος της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Αγροτών, Alessandroi Bucciarelli Πράσινος Πρόεδρος του Abruzzo Onlus.

«Η βιολογική γεωργία επιβεβαιώνεται ως ζωτικός και δυναμικός τομέας, καθώς και πρωταγωνιστής του τρέχοντος προγραμματισμού της ΚΓΠ, που τοποθετεί το έθνος μας στις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη για την επιφάνεια και τον αριθμό των εμπλεκόμενων φορέων», δήλωσε ο νέος έκτακτος Επίτροπος της ΙΣΜΕΑ. Ο δικηγόρος Livio Proietti. Το σημερινό ραντεβού επιβεβαιώνει την προσοχή της ISMEA σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα της ιταλικής γεωργίας και την επιθυμία να εδραιώσει τις σχέσεις με την επικράτεια, τις τοπικές διοικήσεις και τις ενώσεις του κλάδου, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και, γενικά, της ιταλικής γεωργίας. τομέας τροφίμων”.

“Η Ιταλία πιστεύει στη βιολογική γεωργία και εδραιώνει την ηγεσία της στην Ευρώπη”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της MASAF, Luigi D’Eramo-. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της έκθεσης που παρουσιάστηκε. Χάρη στη σημαντική ανάπτυξη που καταγράφηκε το 2022, οι βιολογικές καλλιεργούμενες εκτάσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 19% της συνολικής χρησιμοποιήσιμης γεωργικής έκτασης. Αποτέλεσμα που προβλέπει τη χώρα μας να φτάσει τον στόχο του 25% που έχει θέσει η στρατηγική Farm to Fork πριν από το 2030. Αυξάνεται και ο αριθμός των χειριστών, οι οποίοι θα έχουν ένα σημαντικό εργαλείο στο Εθνικό Σχέδιο για τη βιολογική παραγωγή για την υποστήριξη της ανάπτυξης τον τομέα. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το κανάλι Ho.re.ca είναι θετικό, ιδιαίτερα οι προοπτικές στον κόσμο των εστιατορίων, στόχος τους επόμενους μήνες θα είναι η επανεκκίνηση της εγχώριας κατανάλωσης.

«Η βιολογική γεωργία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής που βλέπει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα να ταξιδεύει παράλληλα με μια στρατηγική βιωσιμότητας της παραγωγής και η οποία λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής ισορροπίας», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών Francesco Lollobirigida .. Με την πάροδο του χρόνου έχουμε δει αυξανόμενη προσοχή στην Ιταλία για τον βιολογικό τομέα. Πρέπει να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο, ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ επικράτειας, τροφίμων και υγείας, μέσω ενός μοντέλου που δίνει σημασία στην εργασία και που πάντα επιδιώκει το στοιχείο της ποιότητας. Η ίδια ποιότητα που αμφισβητείται από τα ιδεολογικά και μη πληροφοριακά συστήματα σήμανσης. Σκεφτείτε – σχολίασε ο υπουργός – ότι σύμφωνα με το Nutriscore ένα βιολογικό προϊόν αξιολογείται με τον ίδιο τρόπο όπως ένα άλλο υπερεπεξεργασμένο. Καθήκον μας λοιπόν είναι αφενός να ενθαρρύνουμε αυτόν τον τομέα και αφετέρου να προστατευτούμε από παραπλανητικούς μηχανισμούς».

Στην Ελλάδα πάλι που είναι και πολύ πίσω σε σχέση με την Ιταλία, τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας έχουν εξελιχθεί και λειτουργούν μόνο ως εισοδηματικό εργαλείο των παραγωγών, που ωθούνται να εντάσσονται σε τέτοιου είδος προγράμματα, ενώ το σχέδιο απουσιάζει παντελώς, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και με την περίπτωση των οικολογικών σχημάτων και των βιολογικών, που έχουν εξελιχθεί σε ένα ακόμα μπάχαλο, με τελικό χαμένο, τον Έλληνα παραγωγό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image