90 ημέρες το λιγότερο εκτιμάται ότι απαιτούνται για να γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2024 και μετέπειτα οι διορθώσεις, ώστε να πραγματοποιηθεί εμπροθέσμως η πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν το ΟΣΔΕ ανοίξει τον Αύγουστο, που αρκετοί αγρότες κάνουν αγροτικές εργασίες αλλά και οι υπεύθυνοι των πυλών ΟΣΔΕ και οι εργαζόμενοί τους λειτουργούν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς καθότι “καρδιά του καλοκαιριού”, τότε ο χρόνος που απομένει, σαφώς και δεν επαρκεί για να υποβληθούν 650.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ, να διορθωθούν και να περατωθεί το έργο με ασφάλεια, ώστε να γίνουν καλές πληρωμές το φθινόπωρο.

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να υπολογίσουμε και το γεγονός ότι τα γραφεία έχουν να διαχειριστούν ταυτόχρονα κι άλλες δηλώσεις για μια σειρά αγροτικών προγραμμάτων, όπως της μείωσης νιτρορύπανσης, των βιολογικών, με αποκορύφωμα το πρόγραμμα νέων γεωργών.

Κάπως έτσι περιγράφεται η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το ΟΣΔΕ κι ενώ όπως μας λένε έμπειροι μελετητές δεν έχει ανοίξει αποσφαλμάτωση αιτήσεων για το 2023 και αρκεοτί αγρότες παραμένουν όμηροι, όντες π.χ. απλήρωτοι για διάφορους λόγους.

Featured Image

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Διοικητικό Συμβούλιο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου και θα συζητηθεί το ζήτημα του ΟΣΔΕ και ίσως ληφθούν αποφάσεις, μήπως και τρέξει άμεσα το έργο.

Οι προσδοκίες βέβαια για λύση δεν είναι ιδιαίτερα πολλές, αν αναλογιστεί κανείς τη διαμάχη που έχει στηθεί γύρω από το ΟΣΔΕ το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να ξεμπλοκάρουν οι εξελίξεις, καθώς δεν υπάρχει πλέον καθόλου χρόνος για χάσιμο και τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image