Στην 56η Συνδιάσκεψη της Βουδαπέστης, η βασική ατζέντα και η θεματολογία των εισηγήσεων αφορούσαν στους νέους εκσυγχρονισμένους τρόπους δορυφορικών ελέγχων και τηλεπισκόπισης (monitoring) με τη χρήση drones και άλλων σύγχρονων τεχνικών μέσων και καλές πρακτικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απάτης.

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

Πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου η 56η Συνδιάσκεψη των Διοικήσεων και Διευθυντών όλων των Οργανισμών Πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουγγαρία και η Βουδαπέστη ήταν η διοργανώτρια χώρα, καθώς προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στον επιβλητικό και ιστορικό χώρο του Ουγγρικού Εθνικού Μουσείου. Τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εκπροσώπησε τριμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κυριάκο Μπαμπασίδη, την Διευθύντρια Τεχνικών Ελέγχων Σταυρούλα Κουρμέντζα και την Προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Ο Οργανισμός εκπροσωπήθηκε μετά από πολλά χρόνια από τον πρόεδρό του και για πρώτη φορά στην αντιπροσωπεία συμμετείχε στέλεχος των περιφερειακών υπηρεσιών στα πλαίσια της ενίσχυσης της αποκέντρωσης, του ανοίγματος ευκαιριών για την ανάδειξη στελεχών εκτός της κεντρικής υπηρεσίας και της ισότιμης αντιμετώπισης των περιφερειακών Διευθύνσεων από την Διοίκηση του Οργανισμού.

Συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της 55ης Συνδιάσκεψης των Βρυξελλών (15-17 Μαΐου 2024) καθώς επίσης και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου Panta Rhei που πραγματοποιήθηκε στην Μαδέιρα της Πορτογαλίας, 27-29 Σεπτεμβρίου, όπου και εκεί υπήρξε σημαντική στελεχιακή εκπροσώπηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Featured Image

Στην 56η Συνδιάσκεψη της Βουδαπέστης, η βασική ατζέντα και η θεματολογία των εισηγήσεων αφορούσαν στους νέους εκσυγχρονισμένους τρόπους δορυφορικών ελέγχων και τηλεπισκόπισης (monitoring) με τη χρήση drones και άλλων σύγχρονων τεχνικών μέσων και καλές πρακτικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απάτης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί πολύ ψηλά το ενδιαφέρον της, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, σχετικά με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων με σύγχρονα μέσα, με τελικό στόχο τις δίκαιες πληρωμές και την πάταξη της απάτης, καθώς όπως επισημάνθηκε, από τα στοιχεία που παρουσίασε η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης-OLAF», οι απάτες που αφορούν στις επιδοτήσεις στο σύνολο των κρατών μελών την περίοδο 2019-2023 είχαν σημαντική άνοδο δεικτών κατά 138% συγκριτικά με την περίοδο 2014-2018.

Ο Πρόεδρός του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και με την ιδιότητα του καθηγητή εγκληματολογίας σε σύντομη παρέμβασή του, τόνισε ότι τα βαθύτερα αίτια της απάτης προκύπτουν από συνδυασμό πολύ-παραγοντικών και όχι μονο-θεματικών αιτιών και ότι κάθε κράτος μέλος οφείλει να αντιμετωπίσει την απάτη στις κοινοτικές-ενισχύσεις ενεργοποιώντας τους κοινοτικούς κανονισμούς, ταυτόχρονα με το εθνικό δίκαιο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΟΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς θεσμούς όπως η OLAF και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Άλλα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν εκτός από την απάτη και τους ελέγχους monitoring, ήταν η σημασία των εφαρμογών μέσω κινητού, η αποστολή φωτογραφιών από τους ίδιους τους παραγωγούς, η φωτο-ανάλυση, οι καλλιέργειες με σεβασμό προς το περιβάλλον, οι επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εξυγιαίνεται, εκσυγχρονίζεται, και προχωρά μπροστά, βήμα βήμα, αφήνοντας πίσω του τα λάθη του παρελθόντος και παίρνοντας δύσκολες αλλά δίκαιες και επιβεβλημένες αποφάσεις, ενισχύοντας την αξιοπιστία του, βελτιώνοντας την εκπροσώπησή και την παρέμβασή του στα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, υλοποιώντας δράσεις με την συνεργασία και την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, θεμελιώνοντας με αυτό το τρόπο το μέλλον του Οργανισμού σε στέρεες και υγιείς βάσεις.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image