Δραστική μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων έως και 65% έως το 2030 ζητούν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους, επιβεβαιώνοντας τη θέση τους για έγκριση μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη χρήση τους.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε με 47 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 2 αποχές, οι ευρωβουλευτές λένε ότι έως το 2030, η ΕΕ πρέπει να μειώσει τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά τουλάχιστον 50% και τη χρήση των λεγόμενων «πιο επικίνδυνων προϊόντων» κατά 65%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2013-2017. Γι’ αυτό η Επιτροπή πρότεινε ως στόχο τη μείωση κατά 50% και για τα δύο με βάση τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2017.

Οι ευρωβουλευτές καλούν κάθε κράτος μέλος να υιοθετήσει εθνικούς στόχους και στρατηγικές, με βάση τις ουσίες που πωλούνται ανά έτος, το επίπεδο επικινδυνότητάς τους και το μέγεθος της αγροτικής τους έκτασης. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα επαληθεύσει εάν οι εθνικοί στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι για την επίτευξη των στόχων ΕΕ 2030.

Featured Image

Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των εθνικών στρατηγικών, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να έχουν θεσπίσει κανόνες για συγκεκριμένες καλλιέργειες (τουλάχιστον για πέντε), όπου η μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Στόχος των ευρωβουλευτών είναι να απαγορεύσουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων (εκτός από αυτά που επιτρέπονται για βιολογική γεωργία και βιολογικό έλεγχο) σε ευαίσθητες περιοχές και εντός ζώνης προστασίας πέντε μέτρων, περιλαμβάνοντας όλους τους αστικούς χώρους πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, μονοπάτια καθώς και περιοχές Natura 2000.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image