Θα αρδευθούν 56.000 στρέμματα.
Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, δημοσιεύθηκε η ΒΙΙ Φάσης του Διεθνούς διαγωνισμού (Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών) για υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο «Μεταφορά και διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης».
Είναι το μεγαλύτερο από τα έργα του ΥΔΩΡ 2.0 και το τέταρτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ (μετά τα έργα: 1. Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού και 2. Αρδευτικό Δίκτυο Αλμωπαίου 3. Αρδευτικό Δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας- Ορφανά Ν. Καρδίτσας) που δημοπρατείται και αφορά στη Μεταφορά και διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης προϋπολογισμού κατασκευής 170.000.000 (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 51.000.000€ θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το έργο του Νέστου έχει ως αντικείμενο την κατασκευή, τη συντήρηση, την τεχνική διαχείριση, καθώς και τη λειτουργία: α) των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο και το φράγμα Τοξοτών στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της και β) των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων.
Το κατασκευαστικό αντικείμενο περιλαμβάνει τα κύρια έργα μεταφοράς νερού (έργα κεφαλής) και τα κύρια έργα διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης (έργα μεταφοράς και διανομής περιοχής Α2), που εμπεριέχει τις πέντε αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας.
Ειδικότερα περιλαμβάνει την κατασκευή:
Α) Των έργων κεφαλής που αποτελούν τα κύρια έργα μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης.
Β) Των κύριων έργων διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης (έργα μεταφοράς και διανομής περιοχής Α2), που εμπεριέχει τις πέντε αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας. Τα βασικά έργα είναι ενδεικτικά:
• Αγωγός μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή Δ0.6 έως το αντλιοστάσιο Α/Σ 2.5 Μάνδρας (μήκους 20.8 km)
• Πέντε (5) αντλιοστάσια
• Επτά (7) αναρρυθμιστικές δεξαμενές
• Επτά (7) κεντρικοί αγωγοί
• Δίκτυα άρδευσης Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας συνολικού μήκους περίπου 242,4 km
Στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και αυτοματισμοί τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού αρδευτικών συστημάτων.
Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, ενώ παράλληλα το Α΄ τμήμα που περιλαμβάνει την κατασκευή του συνόλου των έργων κεφαλής που αποτελούν τα κύρια έργα μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης εξαιρουμένων των έργων επισκευής της επένδυσης της υφιστάμενης ανατολικής προσαγωγού διώρυγας σε μήκος 670 m περίπου, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό στους 18 μήνες.
Δήλωση Υπουργού ΑΑΤ, Κωνσταντίνου Τσιάρα:
«Η υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0» αλλάζει τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή προσφέροντας στους αγρότες μας έργα υποδομής που θα τους διευκολύνουν στην παραγωγική διαδικασία. Στόχος μας είναι η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η μείωση του κόστους παραγωγής με συνέπεια την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εισοδήματος για τους παραγωγούς και πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Τα έργα του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0» είναι στοχευμένα έργα που αντιμετωπίζουν, σε μεγάλο βαθμό, και προβλήματα που προκύπτουν λόγω της κλιματικής κρίσης. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησής μας και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι συνεχές και καθημερινά γίνεται αντιληπτό στην πράξη».
Δήλωση Υφυπουργού ΑΤΤ, Διονύση Σταμενίτη: «Η κατασκευή των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων είναι στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία υπηρετούμε στο ΥΠΑΑΤ με συνέπεια και μεθοδικότητα. Τα έργα που περιλαμβάνονται στο ΥΔΩΡ 2.0 είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα στην προσπάθεια μας να θωρακίσουμε τον πρωτογενή τομέα από τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.
Το έργο του Νέστου είναι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προσπάθειας, όντας το μεγαλύτερο από τα έργα του ΥΔΩΡ 2.0 και φιλοδοξούμε ότι θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη των περιοχών που θα καλύψει».
Δήλωση Δημήτρη Παπαγιαννίδη, Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών / ΥΠΑΑΤ: «Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σε βάθος χρόνου 25 ετών με δαπάνες του αναδόχου και όχι των αγροτών εξασφαλίζεται η άριστη λειτουργία του αρδευτικού έργου, με απώτερα οφέλη:
1. Αναστροφή της πορείας υφαλμύρινσης της πεδιάδας της Ξάνθης, που έχει το μεγαλύτερο φαινόμενο στη χώρα
2. την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος με την παροχή νέων ποσοτήτων νερού,
3. γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών,
4. την ορθολογικότερη χρήση του νερού με την μείωση των απωλειών και την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων
5. νέες πρακτικές για την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.
6. Κατάργηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων
7. Ευόδωση των προσπαθειών για το έργο, μετά από δεκαετίες από την έγκριση της Προκαταρκτικών και Οριστικών Μελετών.
Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Δήλωση Χριστόδουλου Τοψίδη, Περιφερειάρχη ΑΜΘ:
«Η ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Διοίκησή μας και το συγκεκριμένο έργο στην ΠΕ Ξάνθης αποτελεί ένα εχέγγυο για την ενίσχυση του. Ταυτόχρονα αποτελεί μια απάντηση στην αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που αυτή γεννά. Η ολοκλήρωση του έργου, εξασφαλίζει την άρδευση 56 χιλιάδων στρεμμάτων καθαρής γεωργικής γης και άνω των 5 χιλιάδων ωφελούμενων αγροτών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές Μυρωδάτου, Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας. Οι εν λόγω περιοχές βρίσκονταν υπό έντονο κίνδυνο παύσης της γεωργικής δραστηριότητας τους καθώς έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης είχαν εντοπιστεί. Το έργο αυτό συνεπώς δημιουργεί ένα νέο και ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας για τους αγρότες της περιοχής, καθώς διασφαλίζει την απρόσκοπτη άρδευση των καλλιεργειών με απώτερο στόχο φυσικά την βελτίωση της παραγωγής και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Χαιρετίζω την υπογραφή της ΒΙΙ φάσης του Διεθνούς Διαγωνισμού για το Έργο με την πεποίθηση ότι η υλοποίησή του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την πρόοδο του Πρωτογενούς Τομέα στην ΠΕ Ξάνθης και στην Περιφέρεια μας γενικότερα.
Newsroom Agronewsbomb