«Πολλοί κτηνοτρόφοι άρχισαν ήδη και πουλάνε τα ζώα τους. Πρέπει να αλλάξει κάτι άμεσα γιατί φοβάμαι ότι μέχρι το 2026 – 2027 ελάχιστοι θα έχουμε μείνει στο επάγγελμα».
Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεών του στην τοπική ΕΡΑ, ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, μ’ αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε την Δευτέρα (13/11) στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Η πληρωμή ήταν τραγική, όχι μόνο από λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με το νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές…»
«Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων στην Κομοτηνή, έγινε με αφορμή και αιτία το θέμα της πληρωμής των ενισχύσεων, της βασικής ενίσχυση του 70% που έγινε πριν από 15 μέρες περίπου. Η πληρωμή ήταν τραγική, όχι μόνο από λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με το νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και με λάθος τρόπο η κατανομή των ενισχύσεων. Δυστυχώς κανείς δεν μας άκουσε και τώρα που ήρθε η ώρα που είδαμε στην πράξη το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει με τις τραγικές πληρωμές, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και διαμαρτυρηθήκαμε στην Περιφέρεια για να αλλάξουν κάποια πράγματα, γιατί μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα ανά πάσα στιγμή αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και το αίσθημα δικαιοσύνης που ζητάμε να έχουν όλοι σχετικά με την άνιση κατανομή και κατά Περιφέρεια», ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δημόπουλος.
«Λόγω του προβλήματος των βοσκοτόπων, έχουμε μία έξτρα μείωση κάθε χρόνο των ενισχύσεων…»
«Είναι πολύ βασικό αυτό, γιατί δεν είναι μόνο ότι σε όλη τη χώρα είναι λάθος ο στρατηγικός σχεδιασμός στην κατανομή. Εμείς σαν Περιφέρεια και η Κεντρική Μακεδονία λόγω του προβλήματος των βοσκοτόπων, έχουμε μία έξτρα μείωση κάθε χρόνο των ενισχύσεων, κάτι που έρχεται από το 2015 και από ό,τι φαίνεται αν δεν αλλάξει θα πάμε και μέχρι το 2027, όπου τελικά δεν θα παίρνουμε σχεδόν τίποτα. Και αν δεν παίρνουμε σχεδόν τίποτα αυτά τα χρήματα που χάνει ο κτηνοτρόφος κάπου πρέπει να μετακυλιστούν και λογικά θα πρέπει να μετακυλιστούν στο προϊόν. Κάποιοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα. Έχει μειωθεί το ζωικό μας κεφάλαιο στην Περιφέρεια κατά ένα τρίτο κι αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως αυτού του προβλήματος. Ενώ σε άλλες περιοχές όταν δεν υπάρχει καλή τιμή ή δεν υπάρχει σχετικό κέρδος στον κτηνοτρόφο από την πώληση του προϊόντος, εκεί μπορεί να στηριχθεί λιγάκι από τις ενισχύσεις. Εδώ οι ενισχύσεις είναι πολύ μειωμένες, υποπολλαπλάσιες από άλλες περιοχές», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας.
«Οι βουλευτές δεν έχουν ασχοληθεί σχεδόν καθόλου, ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα…»
«Αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο και από την Περιφέρεια, αλλά και από τους βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί σχεδόν καθόλου, ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα. Τους ενημερώνουμε τακτικά για τις παρεμβάσεις και μάλιστα έξτρα με διάφορες συσκέψεις που κάνουμε και από το 2015 και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με αυτή την κυβέρνηση. Μιλάμε συνεχώς μαζί τους. Δυστυχώς όταν έρχεται η ώρα που υπάρχει το πρόβλημα όλοι μας ζητούν να κάνουμε ξανά ένα υπόμνημα, το οποίο θα πάνε στο υπουργείο για να λύσουμε το πρόβλημα, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται ποτέ. Και εγώ φοβάμαι ότι πηγαίνουν στο υπουργείο, καθησυχάζονται από τον εκάστοτε υπουργό και από εκεί και πέρα δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει κάτι να αλλάξει άμεσα, γιατί φοβάμαι το 2026 – 2027 ελάχιστοι θα έχουμε μείνει, διότι ήδη έχουν ξεκινήσει πολλοί και πουλάνε τα ζώα τους», επισήμανε καταληκτικά ο Νίκος Δημόπουλος.
Πηγή: kavalawebnews.gr