Featured Image

Το φαινόμενο του “ξινού ποδιού” στα αιγοπρόβατα είναι, δυστυχώς, συχνό και συνήθως οφείλεται στη νόσο του αφθώδους πυρετού.

Νόσος αφθώδους πυρετού

Η νόσος του αφθώδους πυρετού είναι πιο κοινή σε πρόβατα, κατσίκες και βοοειδή, ενώ συχνά ονομάζεται ασθένεια των νυχιών των ποδιών ή σήψη των ποδιών ή μολυσματική ποδοδερματίτιδα. Η ασθένεια αυτή είναι ουσιαστικά λοίμωξη των δακτύλων των ποδιών, τα οποία αποσυντίθεται “προς τα πάνω” από το πόδι του ζώου. Η ασθένεια εμφανίζεται και στην περιοχή μεταξύ των ποδιών του ζώου, προκαλώντας έντονο πόνο ενώ συναντάται και λιγότερο συχνά στα βοοειδή.

Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς μπορεί να μεταδοθεί από το ένα ζώο στο άλλο μέσα από τα κόπρανα καθώς τα βακτήρια ζούν στα έντερα των ζώων.

Το δέρμα ανάμεσα στις οπλές ή τα πόδια του ζώου αρχίζει να διογκώνεται και δημιουργείται πρήξιμο, σχετικά έντονο, ανάμεσα στις οπλές. Το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών γίνεται κόκκινο και η θερμοκρασία του σώματος των ζώων αυξάνεται.

Featured Image

Στο οξύ στάδιο της νόσου, σχηματίζονται ρωγμές κατά μήκος του μολυσμένου τμήματος και το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει το σχίσιμο των δακτύλων των ποδιών, με αποτέλεσμα αυτή η αποσύνθεση να προκαλεί οσμή από τα πόδια και να παρουσιάζεται συμπτωματολογικά ως το φαινόμενο του “ξινού ποδιού”. Θα πρέπει η ασθένεια να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή αμέσως μόλις γίνει αντιληπτή διότι εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ολόκληρο το κοπάδι μολύνεται.

Άλλες αιτίες “ξινού ποδιού”

Μια άλλη αιτία της σήψης των ποδιών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες ή η υγρασία, η οποία προκαλεί το δέρμα ανάμεσα στα πόδια να σπάει και τα βακτήρια να μολύνουν το πόδι. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η σήψη των ποδιών μπορεί να γίνει σημαντικό πρόβλημα το καλοκαίρι.

Agrogata