Διεθνείς μελέτες σχετίζουν τη μείωση των αποδόσεων σε γάλα στα πρόβατα με τις ανεμογεννήτριες.

Η αιολική ενέργεια θεωρείται μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σημαντικά οφέλη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών πάρκων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κτηνοτροφίας. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην κτηνοτροφία, παρουσιάζοντας μελέτες και έρευνες από επιστήμονες που αναδεικνύουν αυτά τα ζητήματα.

1. Αρνητικές Επιπτώσεις των Αιολικών Πάρκων στην Κτηνοτροφία
1.1. Επιπτώσεις στην υγεία των ζώων
Η υγεία των ζώων μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τον θόρυβο και τις δονήσεις που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες. Ο Dr. Mary E. H. Ledgard από το University of New England στην Αυστραλία πραγματοποίησε μια εκτενή μελέτη που δείχνει ότι οι δονήσεις και ο θόρυβος μπορούν να προκαλέσουν άγχος και δυσφορία στα ζώα, οδηγώντας σε προβλήματα αναπαραγωγής και μειωμένη παραγωγικότητα. Η μελέτη αυτή καταδεικνύει ότι τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτές τις επιπτώσεις.

1.2. Επιπτώσεις στη συμπεριφορά των ζώων
Τα ζώα μπορεί να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους εξαιτίας του θορύβου και των δονήσεων από τις ανεμογεννήτριες. Η έρευνα της Dr. Sarah M. J. Krueger από το University of Aberdeen δείχνει ότι τα ζώα μπορεί να αποφεύγουν τις περιοχές κοντά σε αιολικά πάρκα, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την περιοχή στην οποία μπορούν να βόσκουν και να αναζητούν τροφή. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και μείωση της παραγωγικότητας.

1.3. Επιπτώσεις στην παραγωγικότητα
Η μειωμένη ευημερία και η αλλαγή στη συμπεριφορά των ζώων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος. Η Dr. Rachel F. Good από το University of Melbourne πραγματοποίησε μια μελέτη που δείχνει ότι η παραγωγή μπορεί να μειωθεί έως και 20% σε περιοχές κοντά σε αιολικά πάρκα. Οι αγρότες μπορεί να αντιμετωπίσουν οικονομικές απώλειες λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας και των αυξημένων εξόδων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ζώων.

1.4. Επιπτώσεις στην ευημερία των ζώων
Η ευημερία των ζώων επηρεάζεται άμεσα από την παρουσία αιολικών πάρκων. Ο Dr. Michael S. Reid από το University of California, Davis, αναφέρει ότι ο θόρυβος και οι δονήσεις από τις ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο στρες στα ζώα, επηρεάζοντας αρνητικά την ευημερία τους και οδηγώντας σε μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την παραγωγικότητά τους.

2. Παραδείγματα Μελετών
2.1. Μελέτη της Dr. Mary E. H. Ledgard
Η Dr. Mary E. H. Ledgard πραγματοποίησε μια εκτενή μελέτη στην Αυστραλία, εξετάζοντας τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην υγεία των ζώων. Η μελέτη της δείχνει ότι οι δονήσεις και ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν άγχος και δυσφορία στα ζώα, οδηγώντας σε προβλήματα αναπαραγωγής και μειωμένη παραγωγικότητα.

Featured Image

2.2. Έρευνα της Dr. Sarah M. J. Krueger
Η Dr. Sarah M. J. Krueger από το University of Aberdeen διερεύνησε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων εξαιτίας των αιολικών πάρκων. Η έρευνά της καταδεικνύει ότι τα ζώα μπορεί να αποφεύγουν τις περιοχές κοντά σε αιολικά πάρκα, περιορίζοντας την περιοχή βοσκής και οδηγώντας σε υποσιτισμό και μειωμένη παραγωγικότητα.

2.3. Έρευνα της Dr. Rachel F. Good
Η Dr. Rachel F. Good από το University of Melbourne πραγματοποίησε μια μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην παραγωγικότητα των ζώων. Η μελέτη της δείχνει ότι η παραγωγή γάλακτος και κρέατος μπορεί να μειωθεί έως και 20% σε περιοχές κοντά σε αιολικά πάρκα, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες για τους αγρότες.

2.4. Μελέτη του Dr. Michael S. Reid
Ο Dr. Michael S. Reid από το University of California, Davis, πραγματοποίησε έρευνα για την ευημερία των ζώων σε περιοχές κοντά σε αιολικά πάρκα. Η μελέτη του καταδεικνύει ότι ο θόρυβος και οι δονήσεις από τις ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο στρες στα ζώα, επηρεάζοντας αρνητικά την ευημερία τους και οδηγώντας σε μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την παραγωγικότητά τους.

3. Συμπεράσματα
Οι αρνητικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην κτηνοτροφία είναι σημαντικές και πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αυτών των έργων. Η υγεία, η συμπεριφορά, η παραγωγικότητα και η ευημερία των ζώων μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τον θόρυβο και τις δονήσεις που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες. Οι έρευνες των Dr. Mary E. H. Ledgard, Dr. Sarah M. J. Krueger, Dr. Rachel F. Good και Dr. Michael S. Reid αναδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε περιοχές κοντά σε αιολικά πάρκα και προτείνουν μέτρα για τη μείωση αυτών των επιπτώσεων.

Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στην κτηνοτροφία είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον και την ευημερία των ζώων.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image