Επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο σχετικά με την απόφαση για κλείσιμο των σφαγείων λόγω των κρουσμάτων πανώλης που έχουν εμφανιστεί σε αμνοερίφια, απέστειλε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων.

Στην επιστολή οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με την απόφαση να κλείσουν όλα τα σφαγεία στην Κρήτη παρόλο που υπάρχουν μόνο δύο κρούσματα πανώλης στο Ηράκλειο.

Στην επιστολή τονίζονται τα ακόλουθα:

Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή την εύρεση δύο (2) θετικών κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα στο Ηράκλειο αποφάσισε το άμεσο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη την Κρήτη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί επιπλέον κρούσματα σε άλλες περιοχές πλην αυτής των Αστεριούσιων.

Η οριζόντια απόφαση αυτή του Υπουργείου έχει δήθεν ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρ΄ όλα αυτά, όχι μόνο δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία από μία τέτοια ενέργεια αλλά τουναντίον δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για τους κτηνοτρόφους, τους καταναλωτές και εν γένει το κοινωνικό σύνολο, καθώς βρίσκονται πλέον άμεσα αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Η εν λόγω απόφαση εν μέσω θέρους που αποτελεί περίοδο τεράστιας κατανάλωσης αιγοπροβάτων στην Κρήτη λόγω κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως γάμοι, βαφτίσεις, πανηγύρια κλπ., θα οδηγήσει σε μεθόδους άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αφού το κλείσιμο των σφαγείων θα προκαλέσει αμέτρητες παράνομες και ανεξέλεγκτες σφαγές ζώων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του νησιού.

Παραγωγοί και καταναλωτές θα προτιμήσουν να καταφύγουν σε τέτοιες μεθόδους, καθώς η ακύρωση των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί ήδη από καιρό είναι αδύνατη τόσο πρακτικά όσο και οικονομικά.

Featured Image

Οι παράνομες αυτές σφαγές που ήδη παρατηρούνται σε μη κατάλληλους χώρους με απουσία οποιουδήποτε κανόνα υγιεινής, χωρίς την τήρηση των μεθόδων θανάτωσης των ζώων και κυρίως χωρίς την ύπαρξη του απαραίτητου εξοπλισμού σφαγής και αποθήκευσης των κρεάτων εν μέσω θέρους και περιόδου καύσωνα θα οδηγήσουν μετά βεβαιότητας σε εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα.

Το Υπουργείο πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνο η λειτουργία των νομίμων σφαγείων μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα του κρέατος που θα διατεθεί στην αγορά. Παρατηρείται, επομένως ότι η απόφαση του Υπουργείου δεν έχει λάβει υπόψιν την πραγματικές συνθήκες της κοινωνίας της Περιφέρειας Κρήτης και ότι προφανώς ο στόχος του δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά αποκλειστικά η προστασία του ζωικού κεφαλαίου, αφού εξάλλου έχουμε να κάνουμε με μία ζωονόσο, η οποία δεν προσβάλλει και δε μεταφέρεται στον άνθρωπο. Η απόφαση αυτή είναι νομικά έωλη και πρακτικά επικίνδυνη.

Η τεράστια ζήτηση της περιόδου δε μπορεί να καλυφθεί από άλλα είδη κρέατος αλλά ούτε με εισαγωγές αιγοπροβάτων από χώρες του εξωτερικού, όπως διαβεβαιώνουν και οι κρεοπώλες. Οι λύσεις αυτές θα αυξήσουν κατευθείαν την τιμή του κρέατος και θα δημιουργήσουν ένα κόστος που προφανώς θα καταλήξει πάλι στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να το επιβαρυνθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.

Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που έχουν προγραμματίσει και φροντίσει τα ζώα τους να πληρούν σήμερα τις κατάλληλες προδιαγραφές που θέλει η αγορά, η αναβολή διάθεσης των αιγοπροβάτων τους θα τους ζημιώσει στο μέγιστο βαθμό, μιας και τα ζώα αυτά θα μείνουν αδιάθετα, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος συντήρησης των κοπαδιών τους με την ταυτόχρονη μείωση της αξίας των ζώων αυτών. Και όλα αυτά σε περιοχές, όπως τα Χανιά, που δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα της νόσου σε ζώα του Νομού.

Το Υπουργείο μπορεί και οφείλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ζώων και για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Έχει το εξειδικευμένο κτηνιατρικό και επιστημονικό προσωπικό που με τη συνδρομή των αστυνομικών, λιμενικών και των λοιπών τοπικών αρχών μπορούν με συνεχείς και εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία υποδοχής και μετακίνησης αιγοπροβάτων να διασφαλίσουν ότι δε θα γίνει μετακίνηση νοσούντων ζώων.

Το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα που δε θα καταστρέψουν συλλήβδην την αγορά της Κρήτης και θα θέσουν την κοινωνία της αντιμέτωπη με θέματα δημόσιας υγείας. Λύσεις μπορούν να βρεθούν και με την εφαρμογή τοπικών μέσων, τα οποία δε θα έχουν τις καταστροφικές και επικίνδυνες συνέπειες των οριζοντίων μέτρων αυτών.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image