Ενστάσεις για λίγες μέρες και μετά πληρωμή εν μέσω παραπόνων για αποκλεισμούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Δεκάδες κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας αδικαιολόγητα εκτός των ενισχύσεων του Μέτρου 22»

Featured Image

Το Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» συμπεριλαμβάνεται στο ΠΑΑ 2014-2022 και αφορά ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων για να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και ζωοτροφών εξαιτίας του Ρώσο-Ουκρανικού πολέμου.
Το κονδύλι κινήθηκε στα 89 εκατ. ευρώ και η σχετική υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των ενδιαφερόμενων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε προθεσμία από 19/12/2022-10/01/2023.
Μεταξύ των κριτηρίων αναφερόταν στην Προκήρυξη ότι οι δικαιούχοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα έπρεπε να είχαν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 2.000 ευρώ και άνω.
Σήμερα, 19/01/2023 εκδόθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των αξιολογήσεων, και με έκπληξη δεκάδες δικαιούχοι της Μαγνησίας διαπίστωσαν ότι βρίσκονται εκτός του ποσού στήριξης και μάλιστα χωρίς σαφή αιτιολογία.
Κτηνοτρόφοι με 1.000 αιγοπρόβατα και ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 200.000 ευρώ κρίθηκαν μη επιλέξιμοι, καθώς η σχετική ένδειξη στην πλατφόρμα ανέφερε ότι δεν διασαφηνίστηκε ο απαραίτητος κύκλος εργασιών άνω των 2.000.
Τη δικαιολογημένη αγανάκτηση αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής εντείνει το γεγονός ότι οι περισσότεροι πραγματοποιήσαν τις αιτήσεις τους σε σχετικά γραφεία, έχοντας επικαιροποιημένα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι να μένουν εκτός ενισχύσεων χωρίς προφανή αιτία, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου οι περισσότεροι αγωνίζονται να επιβιώσουν και να κρατήσουν ζωντανές τις δραστηριότητες τους.
Επειδή, το Μέτρο 22 αφορά ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων για να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και ζωοτροφών εξαιτίας του Ρώσο-Ουκρανικού πολέμου.
Επειδή, σήμερα, 19/01/2023 εκδόθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των αξιολογήσεων, και με έκπληξη δεκάδες δικαιούχοι της Μαγνησίας διαπίστωσαν ότι βρίσκονται εκτός του ποσού στήριξης και μάλιστα χωρίς σαφή αιτιολογία.
Επειδή, κτηνοτρόφοι με 1.000 αιγοπρόβατα και ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 200.000 ευρώ κρίθηκαν μη επιλέξιμοι, καθώς η σχετική ένδειξη στην πλατφόρμα ανέφερε ότι δεν διασαφηνίστηκε ο απαραίτητος κύκλος εργασιών άνω των 2.000 .
Επειδή, δεν καθίσταται σαφές αν το πρόβλημα αφορά την πλατφόρμα ή αν υπάρχει ζήτημα με τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Για ποιο λόγο κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας φαίνεται πως μένουν εκτός των ενισχύσεων του Μέτρου 22 του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς μάλιστα σαφή αιτιολογία και ενώ έχουν τηρήσει κατά γράμμα τη διαδικασία υποβολής και καλύπτουν τα κριτήρια της Προκήρυξης;
Υπάρχει ζήτημα στη σχετική πλατφόρμα του ΟΠΕΠΕΚΕ και αν ναι πώς προτίθεται να το επιλύσει, ώστε να μην αποκλειστούν άδικα από τις ενισχύσεις δικαιούχοι;
Πως προτίθεται να παρέμβει συνολικά, ώστε να απαντήσει στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαγνησίας που φαίνεται να μένουν εκτός ενισχύσεων, χωρίς πειστική αιτιολογία και σε δύσκολες συνθήκες;


Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Featured Image