Οι εξαγωγές σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το 2023/24 (Ιούλιος-Ιούνιος) προβλέπεται να μειωθούν κατά 2 εκατομμύρια τόνους αυτόν τον μήνα στα 34,5 εκατομμύρια, καθώς η περιοχή χάνει μερίδιο αγοράς έναντι της Ρωσίας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει του υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ-USDA, σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες.

Οι κύριες αγορές για το σιτάρι της ΕΕ είναι συνήθως η Βόρεια Αφρική, η Υποσαχάρια Αφρική και η Μέση Ανατολή. Κατά τους πρώτους 7 μήνες της περιόδου εμπορίας, οι αποστολές προς τη Βόρεια Αφρική είναι μειωμένες κατά 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι αποστολές προς τη Μέση Ανατολή είναι μειωμένες πάνω από 60%.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει πρωτοφανή ανταγωνισμό από το ρωσικό σιτάρι σε αυτές τις περιοχές.

Οι προμήθειες ρεκόρ σιταριού της Ρωσίας συνεχίζουν να καθιστούν τις εξαγωγές της πιο ανταγωνιστικές από την ΕΕ, με τις αμείωτες αποστολές να αυξάνουν την πρόβλεψη για τις εξαγωγές της Ρωσίας κατά 1,0 εκατ. τόνους αυτόν τον μήνα σε 52,0 εκατ. τόνους ρεκόρ.

Η Σαουδική Αραβία και η Αλγερία είναι δύο από τους τρεις κορυφαίους παραδοσιακούς εξαγωγικούς προορισμούς για την ΕΕ και παραδείγματα σημαντικών αγορών της ΕΕ όπου η Ρωσία έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Featured Image

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί ιστορικά κορυφαία αγορά για το σιτάρι της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς σχεδόν 95 τοις εκατό κατά τα 5 έτη που προηγούνται της περιόδου 2019/20. Ενώ η ζήτηση για εισαγωγές σιταριού στη Σαουδική Αραβία έχει μειωθεί το 2023/24, καθώς η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε λόγω των υψηλών εγχώριων τιμών προμήθειας, οι προτιμήσεις εισαγωγής του κυβερνητικού αγοραστή Global Food Security Authority (GFSA) έχουν μετατοπιστεί από το σιτάρι της ΕΕ στο ρωσικό σιτάρι. Η GFSA είναι ο μοναδικός εισαγωγέας σιταριού, πραγματοποιώντας αγορές μέσω διεθνών διαγωνισμών. Οι προμήθειες ρωσικού σιταριού έχουν γίνει όλο και πιο ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές σε αυτούς τους διαγωνισμούς, εκτοπίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον κορυφαίο προμηθευτή.

Η ρωσική εισβολή στο μερίδιο αγοράς της ΕΕ στη Βόρεια Αφρική είναι επίσης εμφανής στην περίπτωση της Αλγερίας. Ο κυβερνητικός οργανισμός προμηθειών της Αλγερίας Office Algérien Interprofessional des Céréales (OAIC) είναι ο μοναδικός εισαγωγέας σιταριού της χώρας και παραδοσιακά βασίζεται στις προμήθειες της ΕΕ.

Μόλις πριν από 5 χρόνια, η ΕΕ κατείχε το 85 % του μεριδίου αγοράς στην Αλγερία, αλλά η κυβέρνηση έχει έκτοτε επιδιώξει να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές αρτοποιήσιμου σιταριού. Το 2020, η Αλγερία τροποποίησε τους περιορισμούς εισαγωγής σιταριού, χαλαρώνοντας τις προδιαγραφές για τα έντομα, γεγονός που επέτρεψε τις εισαγωγές σιτηρών προέλευσης Μαύρης Θάλασσας. Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού προς την Αλγερία έχουν έκτοτε επεκταθεί σημαντικά. Με τους αλγερινούς μυλωνάδες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις ρωσικές προμήθειες, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δώσει μάχη για το πλειοψηφικό μερίδιο της αγοράς μέχρι στιγμής φέτος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image