Καθώς το εμπορικό έτος 2022/23 πλησιάζει στο τέλος του, η Ρωσία έχει εδραιώσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού, τονίζει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε στις 12 Ιουλίου.

Με παραγωγή ρεκόρ 92 εκατ. τόνους, η συνολική προσφορά σιταριού της Ρωσίας ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 100 εκατ. τόνους. Με άφθονες προμήθειες, χωρίς περιορισμούς στις εξαγωγές για το ολόκληρο το έτος και ανταγωνιστικές τιμές, η Ρωσία εκτιμάται ότι θα εξάγει 45,5 εκατομμύρια τόνους το 2022/23. Οι κύριοι προορισμοί της είναι ξ Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Κεντρική Ασία.

Το 2023/24, η σοδειά σιταριού της Ρωσίας προβλέπεται χαμηλότερη, όχι πάνω από 85 εκατομμύρια τόνους. Ωστόσο, η μεγάλη επάρκεια αποθεμάτων διασφαλίζει ότι ο εφοδιασμός της Ρωσίας με σιτάρι θα παραμείνει σε επίπεδα άνω των 100,0 εκατ. τόνων για δεύτερο έτος στη σειρά.

Με τη ζήτηση εισαγωγών να παραμένει ισχυρή από πολλές από τις κορυφαίες αγορές της Ρωσίας – συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ιράν και της Αλγερίας, οι εξαγωγές της Ρωσίας σε σιτάρι προβλέπεται να φθάσουν σε ένα ακόμη ρεκόρ των 47,5 εκατ. τόνων το 2023/24.

Μείωση στην Ουκρανία

Featured Image

Αντίθετα, η καλλιεργούμενη έκταση στην Ουκρανία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του πολέμου με τη Ρωσία. Η παραγωγή σε
2023/24 προβλέπεται σε 17,5 εκατομμύρια τόνους, η μικρότερη δηλαδή σοδειά εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Με έντονα μειωμένες προμήθειες και την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (BSGI), το 2023/24 οι εξαγωγές σιταριού Ουκρανίας προβλέπεται να μειωθούν σε 10,5 εκατ. τόνους, μειωμένες πάνω από 40% σε σχέση με τον προπολεμικό μέσο όρο (2016/17-2020/21).

Ενώ η BSGI βοήθησε την Ουκρανία να εξάγει 16,8 εκατομμύρια τόνους σιταριού το 2022/23, 39 τοις εκατό του σιταριού διακινήθηκε εκτός του διαδρόμου σιτηρών (κυρίως μέσω χερσαίων μεταφορών στην Ανατολική Ευρώπη).

Οι εξαγωγικοί προορισμοί της Ουκρανίας μετατοπίστηκαν δραματικά από την Ασία και τη Βόρεια Αφρική πριν από τον πόλεμο σε κυρίως Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου, κυρίως λόγω της ευκολίας των αποστολών και της αυξημένης ζήτησης σε ορισμένα μέλη της ΕΕ κράτη μέλη της ΕΕ λόγω της ξηρασίας.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image