Η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις τον Φεβρουάριο, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού, του βαμβακιού, των βοοειδών και του ρυζιού, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς στο μηνιαίο ενημερωτικό της δελτίο.

Αντίθετα, πτωτική πίεση δέχθηκαν οι τιμές στα σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια).

Το φαινόμενο La-Ninia

Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Ninio αναμένονται ηπιότερες έως τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2024 (79% πιθανότητα). Από την άλλη, ενισχύεται το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί το La-Ninia την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου του 2024 (55%). Προβλέψεις που αυξάνουν την αβεβαιότητα για τρία βασικά προϊόντα: σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική. Αυτό που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς το επόμενο διάστημα είναι η ένταση του φαινομένου, κάτι που ακόμη δεν φαίνεται να έχει προεξοφληθεί στις τιμές.

Για το σιτάρι, οι ενισχυμένες παραγωγικές προοπτικές, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, δύναται να επιδράσουν πτωτικά στην τιμή του, όπως και στις τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού, λαμβανομένης και της συμβολής της Κίνας.

Featured Image

Ο συνδυασμός της μειωμένης παραγωγής και της πιθανής επέκτασης των περιορισμών στις ινδικές εξαγωγές ζάχαρης δύναται να ενισχύσουν την τιμή της. Οι ανησυχίες σχετικά με τις μειωμένες καλλιέργειες πορτοκαλιών και συνεπώς τις μειωμένες εξαγωγές χυμού πορτοκαλιού δύναται να διατηρήσουν υψηλά τις τιμές, όμως ο περιορισμός της ζήτησης πιθανά να λειτουργήσει επιβαρυντικά της ανόδου των τιμών του.

Οι αυξημένες εισαγωγές από την Κίνα σε συνδυασμό με τις περιορισμένες προοπτικές στην προσφορά αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στις τιμές του βαμβακιού. Για το ρύζι, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια χωρών, όπως της Ινδίας, με ταυτόχρονη διατήρηση και πιθανή ενίσχυση των περιορισμών στις εξαγόμενες ποσότητες ρυζιού, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο υψηλό τις τιμές του.

Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων κινείται πτωτικά (-2,20%) τον Φεβρουάριο εν αντιθέσει με τον δείκτη των εμπορευμάτων που ενισχύεται (+3,74%). Ως πιθανοί λόγοι της παραπάνω διαφοροποίησης μπορεί να αναφερθούν η υπερβάλλουσα προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, οι ανησυχίες για την ενίσχυση του αποπληθωρισμού στην Κίνα, με τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη να παραμένουν καθοδικοί, λαμβανομένης και της συνέχισης της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Η τεχνική εικόνα του δείκτη έχει επιδεινωθεί σε σχετικά αρνητική και η τάση παραμένει πτωτική.

Πηγή: iefimerida.gr

Featured Image