Σταθεροποιούνται οι τιμές του μαλακού σίτου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων και εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα μειώσεων στις χονδρικές τιμές μετά τον Απρίλιο. Θα πάρει «ανάσες» κυρίως η βιοτεχνική αρτοποιεία.

Αν και το 2023 προβλέπεται ότι θα είναι έτος γενικευμένων ανατιμητικών τάσεων, που ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, ωστόσο τα πράγματα στην κατηγορία των σιτηρών και αλεύρων φαίνεται πως θα κινηθούν σε αντίστροφη κατεύθυνση.

Πηγές της αγοράς, μιλώντας προς το Business Daily, έλεγαν πως το τελευταίο διάστημα οι τιμές του μαλακού σίτου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Παρισιού δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης, έστω κι αν κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα της αντίστοιχης περσινής περιόδου και εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως μετά από τον Απρίλιο – εφόσον αυτές οι τάσεις επιβεβαιωθούν στο διάστημα των επομένων μηνών – θα υπάρξει η δυνατότητα μείωσης των χονδρικών τιμών των αλεύρων. Μάλιστα οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι είναι δυνατόν, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, η μείωση των τιμών να φτάσει ακόμη και το 10%. 

Όμως και με δεδομένο ότι πολλά κοστολογικά στοιχεία θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα (ναύλα, ενέργεια, επιτόκια, βοηθητικές ύλες κλπ) τότε, όπως εξηγούσαν, η αποκλιμάκωση δεν μπορεί να υπερβεί ένα ορισμένο επίπεδο. Κι επί της ουσίας «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με υψηλές τιμές».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τιμή του μαλακού σίτου κυμαίνεται περί τα 303 ευρώ ο τόνος, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν 274 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα, ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς με την ουκρανική παραγωγή σίτου εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχουν τα φαινόμενα των αναστατώσεων, που την ταλαιπώρησαν πέρυσι.

Featured Image

Όμως, παρόλα αυτά υπάρχουν κοστολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες είναι ανελαστικές, αλλά και απρόβλεπτες, όπως είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί μπορεί να έχει υψηλά σκαμπανεβάσματα από μήνα σε μήνα, η άνοδος των επιτοκίων που συνεχίζεται και επιβαρύνει το χρηματοοικονομικό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και τα υψηλά ναύλα στην μεταφορά των εμπορευμάτων.

Γενικότερα όμως εφόσον η κατάσταση παραμείνει σταθερή και προβλέψιμη στους πρώτους μήνες του 2023, είναι δυνατόν μετά από τον Απρίλιο οι χονδρικές τιμές να μειωθούν και η μείωση να φτάσει ως και 10%. Αυτή όμως η γενικότερη τάση, που με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται να επικρατεί εφέτος, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να έχει και παρεκκλίσεις.

Λένε, συγκεκριμένα, ότι άλευρα ειδικών κατηγοριών (πχ για την παραγωγή φύλλων κανταϊφιού) για ιδιαίτερους λόγους που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής τους, πρόκειται να ανατιμηθούν. Αλλά θα είναι οι εξαιρέσεις.

Είναι προφανές ότι εφόσον αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών, η άμεσα ωφελημένη θα είναι η βιοτεχνική αρτοποιία, η οποία είναι αυτή η οποία έχει ταλαιπωρηθεί τα μάλα στη διάρκεια του 2022 –μειώθηκε η κατανάλωση ψωμιού και ανέστειλαν την λειτουργία τους περισσότερα από 200 αρτοποιεία.

Με πληροφορίες από businessdaily.gr