Αποκαλυπτική έκθεση για τα σιτηρά, μεταξύ άλλων και το σιτάρι, εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η παγκόσμια παραγωγή και εμπόριο προβλέπονται υψηλότερα αυτόν τον μήνα, αν και εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα ρεκόρ του περασμένου έτους.

Η παραγωγή εκτιμάται υψηλότερη για το Ιράκ και την Αργεντινή. Οι εισαγωγές προβλέπονται αυξημένες αυτόν τον μήνα για το Ευρωπαϊκή Ένωση, Πακιστάν και Αφγανιστάν, κάτι περισσότερο από αντιστάθμιση μιας μείωσης για την Κίνα. Οι εξαγωγές είναι αυξημένες για την Ουκρανία, την Αργεντινή, την Αυστραλία και την Τουρκία, αλλά μειωμένες για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία.

Η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνει σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το μήνα, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από τη βιομηχανία τροφίμων, των σπόρων και αλλά και γενικότερα τη βιομηχανία.

Featured Image

Οι τιμές

Οι τιμές για το σιτάρι στις ΗΠΑ είναι σχετικά σταθερές από το WASDE του Ιανουαρίου. ενώ σε διεθνές επίπεδο, οι τιμές των μεγάλων εξαγωγέων μειώθηκαν κυρίως από το WASDE του Ιανουαρίου. Τα ρωσικά εισαγωγικά έπεσαν 20 $/τόνο καθώς οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες επέτρεψαν τη συνέχιση των φορτώσεων πλοίων στα ρωσικά λιμάνια. Οι τιμές της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά 13 $/τόνο με επιβράδυνση της ζήτησης.

Οι τιμές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 12$/τόνο συνέχισε ισχυρός ανταγωνισμός από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι τιμές στον Καναδά μειώθηκαν κατά 9 $/τόνο ως το Agriculture and Agri-Food. Οι προβλέψεις για την παραγωγή σιταριού στον Καναδά για το 2024/25 ανέφεραν υψηλότερη παραγωγή. Τα εισαγωγικά της Αργεντινής μειώθηκαν $8/τόνο καθώς ολοκληρώθηκε η συγκομιδή. Οι τιμές των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν μόλις 1 δολάριο/τόνο και παραμένουν μη ανταγωνιστική σε πολλές αγορές.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image