Η τεχνολογία αυτή γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των υπαίθριων καλλιεργειών -κηπευτικών και δενδρωδών- που μαστίζονται από πλείστα προβλήματα και εχθρούς και των θερμοκηπιακών, που απαιτούν πολλά χρήματα. Το γεγονός μάλιστα ότι χρησιμοποιούνται στο Ισραήλ εδώ και μια εισοσαετία, λέει από μόνο του πολλά πράγματα.

Σε άλλο level οι κατασκευές της συγκεκριμένης εταιρείας, που με απλά υλικά, παρέχει τις βέλτιστες λύσεις για κάλυψη και προστασία των καλλιεργειών. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη με γρήγορους ρυθμούς και έχει γίνει αφορμή και για μεγάλες επενδύσεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Tο κυριότερο είναι πως πρόκειται για τον μοναδικό τύπο που έχει έγκριση τύπου από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ επιδοτείται από τα σχέδια βελτίωσης και τον Αναπτυξιακό

Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες καλλιέργειας κατά τους θερινούς μήνες έχουν αλλάξει δραματικά λόγω της αύξησης της ηλιακής ακτινοβολίας καθώς και από το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί ικανές συνθήκες για την ανάπτυξη εντομολογικών εχθρών και κατ’ επέκταση ιώσεων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι πολύ μικρές αποδόσεις και η σύντομη ζωή του φυτού.

Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται σαν απάντηση μια τεχνολογία η οποία είναι πολύ διαδεδομένη στο Ισραήλ, και η οποία ονομάζεται NETHOUSE ή “διχτυοκήπιο”. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια αξιόλογη τεχνογνωσία η οποία οδήγησε στην δημιουργία ελαφρών, οικονομικών κατασκευών καθώς και ειδικών εντομολογικών και φωτορυθμιστικών διχτυών κάλυψης.

Όσον αφορά την μεταλλική κατασκευή επιτεύχθηκε η δημιουργία ενός σκελετού ο οποίος αποτελείται από κολώνες και συρματόσχοινα αλλά με ιδιαίτερο και έξυπνο τρόπο σχεδιασμού έτσι ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση διχτυοκηπίων από 3,5 μέτρα ύψος έως και τα 8 μέτρα!!!

“Η απλότητα των υλικών κρύβει έναν δημιουργικό σχεδιασμό έτσι ώστε να επιτρέπει όχι μόνο την κάλυψη και προστασία των καλλιεργειών αλλά ακόμα και την εγκατάσταση αναρριχώμενων φυτών. Έτσι επιτυγχάνεται η δυνατότητα καλλιέργειας σε μεγάλο εύρος ειδών και επιτρέπει την χρήση υβριδίων θερμοκηπίου. Ουσιαστικά με μικρό κόστος δημιουργούμε ένα ”καλοκαιρινό” θερμοκήπιο”, τονίζουν σχετικά από την εταιρεία Skytop που κάνει τέτοιου είδους εφαρμογές.

Η επιτυχία όμως της όλης κατασκευής βασίζεται στη τεχνογνωσία που διαθέτει συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής διχτυών σκίασης και εντομολογικών μιας και διαθέτει παγκόσμια πατέντα χρήσεως φωτορυθμιστικών διχτυών. Ο παραπάνω όρος περιγράφει μια ομάδα προϊόντων που βασίζεται τόσο στο ποσοστό σκίασης όσο και στον κατάλληλο χρωματισμό.

Τα φυτά εξαρτώνται από το ηλιακό φώς ως εξαιρετική πηγή για διάφορες βιοχημικές διεργασίες οι οποίες οδηγούν στην παραγωγή ενέργειας – φωτοσύνθεση. Κατά την λειτουργία αυτή γίνεται μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε χημική προκειμένου να επιτελεστούν όλες οι διαδικασίες ανάπτυξης του φυτού. Γι’ αυτό λοιπόν δεν πρέπει να μας προξενεί έκπληξη το γεγονός του ότι τα φυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του φωτός.

Η διαχείριση του φωτός για καλλιεργητικούς σκοπούς έχει μακρά ιστορία. Συγκεκριμένες προσπάθειες έχουν γίνει για τον απευθείας έλεγχο της ποσότητας του φωτός και την καλύτερη διαχείριση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε φυτού. Παρόλα αυτά τα φυτά αντιδρούν εξίσου θετικά ή αρνητικά και στην ποιότητα του φωτός (ενεργό φάσμα). Αυτή η αντίδραση εκφράζεται από ικανό αριθμό φωτοευαίσθητων ”αισθητήρων’ των φυτών και οι οποίοι ελέγχουν σημαντικές διεργασίες στην οικοδόμηση των ιστών και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης των φυτών στα διάφορα στάδια.

Μια σειρά από έγχρωμα δίχτυα εξελίχθηκαν, όπου το καθένα διαχειρίζεται ειδικά ένα συγκεκριμένο εύρος του φάσματος του φωτός. Ανάλογα την σύνθεση του χρωματισμού με τα κατάλληλα έκδοχα στο πλαστικό κατασκευής τους, και σύμφωνα επίσης με τον τρόπο πλέξης, τα ιδιαίτερα αυτά δίχτυα προσδίδουν στην καλλιέργεια ένα μεγάλο εύρος μίξεως φυσικού και φιλτραρισμένου φωτός το οποίο διαχέεται σε συγκεκριμένο φάσμα.

Σαν συμπέρασμα θα λέγαμε ότι οι σύγχρονες γεωργικές τεχνικές αλλά και οι εμπορικές απαιτήσεις επιβάλλουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και καθαρότερα ακόμα και κατά την καλοκαιρινή περίοδο με μεθόδους που υποκαθιστούν τα θερμοκήπια μιας και αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς την χρήση κοστοβόρων και ενεργοβόρων λύσεων.

Featured Image

NETHOUSE Σκίασης με Πλευρική Εντομολογική Προστασία

Οροφή με δίχτυ σκίασης τεχνολογίας CHROMATINET χρώματος περλέ
Δείκτης σκίασης 40% ή 50 %
Πλαϊνά με εντομολογικό δίκτυ τύπου OPTINET (με αντανακλαστική ουσία) 40 ή 50 mesh
Χωρίς σύστημα ανάρτησης – ιδανικό για ισπανικού τύπου στήριξη.

NETHOUSE Εντομολογικό Χαμηλής Σκίασης με Πλευρική Εντομολογική Προστασία

Οροφή με εντομολογικό διχτυ 25 , 40 ή 50 mesh
Πλαϊνά με εντομολογικό δίκτυ τύπου OPTINET (με αντανακλαστική ουσία) 25 , 40 ή 50 mesh
Χωρίς σύστημα ανάρτησης – ιδανικό για ισπανικού τύπου στήριξη

NETHOUSE Πλήρους Εντομολογικής Προστασίας με Σύστημα Ανάρτησης και Δεύτερη Κουρτίνα Σκίασης

Οροφή με εντομολογικό διχτυ 25 , 40 ή 50 mesh
Πλαϊνά με εντομολογικό δίκτυ τύπου OPTINET (με αντανακλαστική ουσία) 40 ή 50 mesh
Με σύστημα ανάρτησης για στήριξη φυτών με ολλανδικό σύστημα
Δυνατότητα εφαρμογής δεύτερης κουρτίνας σκίασης ή θερμοκουρτίνας

Τεχνικές Προδιαγραφές

Standards:

Accordance to the European Metal structure standards: Eurocode 1, Eurocode 3
Bolts standards: ANSI B-18.2.1 & DIN 985 & B842-99
*Wind speed – 100 km/h, measured at height of 10 meter for period of 3 seconds.
All metal pipe where mentioned “Pre-galvanized” are galvanized at 275 grams/m2.
All connection parts are electrolyte galvanized
Galvanized pipe & profiles Certification:

Steel grade » ST-37
Coating designation » Z-275
Coating finish » M
Surface treatment » C
Surface quality » A.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.skytop.gr

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image