Πλημμυρισμένα, ασθένειες και αθρόες εισαγωγές αλλάζουν εντελώς το τοπίο. Στην καλλιέργεια θα παραμείνουν μόνο οι πολύ οργανωμένοι παραγωγοί.
Ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την Pella Almonds δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “γενικά η καλλιέργεια αμυγδάλου στη χώρα μας είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και βλέπουμε αρκετούς παραγωγούς να μην αντέχουν και να ξηλώνουν ακόμα και τα δέντρα τους. Η χρονιά πέρσι ήταν κακή από άποψη της παραγωγής λόγω και του καύσωνα και υπήρχαν και ποιοτικά ζητήματα. Κίνηση στο εμπόριο δεν υπάρχει και οι περισσότεροι μικροί παραγωγοί πωλούν μέσω internet ή έχουν πάει σε μεταποίηση βγάζοντας βούτυρο από αμύγδαλο κ.λπ. Η τιμή για την ψίχα σήμερα είναι σε πολύ χαμηλά για τον παραγωγό επίπεδα, της τάξης των 5,5 ευρώ το κιλό. Αν θέλουμε να μιλάμε για ένα -έστω μικρό κέρδος- η τιμή στον παραγωγό πρέπει να ξεκινά από τα 7 με 7-5 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στη φετινή χρονιά, δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα δέντρα, καθώς είναι ανθισμένα και έχει ρίξει κάποιες βροχές που μπορεί να επηρεάσουν”.
Ο Θύμιος Κασούμης, παραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Almoland τόνισε στο Agronewsbomb ότι: “μέχρι ώρας οι καιρικές συνθήκες για τη γονιμοποίηση είναι καλές, αλλά αν βρέξει θα έχουμε πρόβλημα. Απαιτείται προσοχή από τους παραγωγούς και ψεκασμοί με μονίλια. Για να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε σχέση με την καρπόδεση είναι νωρίς όσον αφορά πάντα την περιοχή της Φθιώτιδας. Οι αυτογόνιμες ποικιλίες πρέπει να πούμε δεν θα έχουν πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται σε ποικιλίες όπως οι Τέξας και οι Φυρανιές καθώς απαιτείται καλός καιρός από δω και στο εξής για να πετάξει η μέλισσα και να γίνει η γονιμοποίηση. Αναφορικά με τις τιμές, παίζουμε στα 5,5 με 6,5 ευρώ το κιλό”.
Πλημμύρες και αρρώστιες έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα Κανάλια
Τα Κανάλια στη Μαγνησία είναι μια περιοχή, όπου παραδοσιακά καλλιεργούνταν αμύγδαλα με αρκετούς αγρότες της περιοχής να είναι και πρωτοπόροι στην καλλιέργεια. Όπως όμως είπαν στο Agronewsbomb παραγωγοί από την περιοχή: “από τη μια η ασθένεια που έχει χτυπήσει εδώ και οκτώ χρόνια την περιοχή, από την άλλη οι πλημμύρες από τον Daniel, έχουν αρχίσει και κάνουν τον κόσμο, είτε να φεύγει εντελώς από την καλλιέργεια, είτε να αλλάζει ποικιλία. Η Φυρανιά έχει χτυπηθεί από την ασθένεια που προείπαμε και γι’ αυτό το λόγο δόθηκαν και de minimis 90 ευρώ το στρέμμα καθώς οι απώλειες είναι μεγάλες. Παράλληλα, 2.000 με 3.000 στρέμματα είναι κάτω από το νερό, αλλά και από τις αμυγδαλιές που δεν είναι μέσα στο νερό κανείς δεν ξέρει, πως θα πάνε… Φέτος ακόμα και να δεν κάνει παγετό, θεωρείται βέβαιο πως τα δέντρα δεν έχουν συμπληρώσει τις ώρες ψύχους, άρα πάλι θα μιλάμε μάλλον για κακές παραγωγές. Σημειώνουμε ότι σε ποσοστό 80% στην περιοχή καλλιεργείται Φυρανιά. Ζητάγαμε να γίνει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, αλλά δεν έγινε ποτέ”.
Newsroom Agronewsbomb