Να πάρει μέτρα άμεσα η κυβέρνηση για να μη φύγει τσάμπα η σοδειά. Σε πωλήσεις στο facebook και στα αλείμματα έχουν στραφεί οι αμυγδαλοπαραγωγοί.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Almoland κ. Θύμιος Κασούμης τόνισε στο Agronewsbomb τα εξής: “Η συγκομιδή στα αμύγδαλα Αντονέτα έχει ήδη αρχίσει εδώ και μια εβδομάδα περίπου. Στην Φυρανιά θα αρχίσει σε μια εβδομάδα, ενώ στα Μάρτα γύρω στις 7 με 10 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή κινείται στην περιοχή μας σε φυσιολογικά επίπεδα, σε αντίθεση με πιο βόρειες περιοχές, όπως της Αγιάς, όπου υπάρχει μεγάλη πτώση λόγω καιρού το χειμώνα. Όσον αφορά στις τιμές είναι νωρίς ακόμα, αλλά θεωρώ πως δεν είναι καλό που υπάρχουν αποθέματα από πέρσι και οι έμποροι προσπαθούν να τα πάρουν σε χαμηλές τιμές (π.χ. 1,30 κόκκαλο)”.

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου τόνισε στο Agronewsbomb: “κάποιοι παραγωγοί έχουν αρχίσει και μαζεύουν στην περιοχή μας, αλλά οι ρυθμοί δεν είναι στο φουλ, γιατί στα ποτιστικά είναι λίγο πιο μετά η συλλογή του καρπού. Εδώ τα μαζεύουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά γίνεται και συλλογή μηχανικά, ανάλογα τον παραγωγό. Η ποιότητα θα είναι καλή, αλλά η παραγωγή έχει ανομοιομορφία. Σε αυτό συμβάλλουν και τα πολλά προβλήματα από το μύκητα που έχει χτυπήσει τις Φυρανιές της περιοχής εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια. Αυτό μας οδηγεί είτε να πάμε σε άλλες ποικιλίες, όπως τα Τέξας, είτε να μπολιάσουμε τα ήδη υπάρχοντα δέντρα. Για το πρόβλημα αυτό έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες Αρχές, αλλά ακόμα δεν υπάρχει τελική ταυτοποίηση τι ακριβώς είναι και τι φταίει. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν μπορούν πάντως να το καταπολεμήσουν γι’ αυτό πάνε σε άλλες λύσεις, γιατί δεν μπορούν να χάνουν τόσα χρόνια εισόδημα. Όσον αφορά στις τιμές, δεν έχουν ακόμα βγει. Θα προκύψουν τον Σεπτέμβριο, όταν προχωρήσει φουλ η συγκομιδή”.

Featured Image

Θορυβημένος από την κατάσταση με τις τιμές παραγωγού δηλώνει μιλώντας στο Agronewsbomb ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης, που έχει σπαστήρα στην περιοχή της Πέλλας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση όσον αφορά στις εισαγόμενες ποσότητες αμυγδάλου. Τέλος, σε σχέση με την παραγωγή ο κ. Τσομπανάκης σημειίωσε πως υπάρχουν κτήματα με καλή παραγωγή κι άλλα που δεν έχουν καθόλου, δηλαδή δυο άκρα αντίθετα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image