Όπως ενημερώνει η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων άρχισε η έξοδος των τρακτέρ σε κόμβους.

Ένα βασικό σημείο είναι στον Παλαμά Καρδίτσας.

Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Ριζομύλου, μετά από συνεδρίαση του ΔΣ στα πλαίσια δράσεων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, καλεί όλους τους συναδέλφους της περιοχής τους να βγάλουν τα αγροτικά τους μηχανήματα σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας στο ύψος του Ριζομύλου.

Οι αγρότες διοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου αύριο Τρίτη 16/1.

Τα αιτήματα των αγροτών
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των αγροτών, «Όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν μαζικά στις οργανωμένες δράσεις που θα ακολουθήσουν, διότι κρίνεται θέμα επιβίωσης. Η αγανάκτηση που βράζει μέσα μας να γίνει δύναμη και οργανωμένος αγώνας!».

Όπως αναφέρει το magnesianews, στις διεκδικήσεις των αγροτών είναι:

-Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

-Πλήρης αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να ξαναγίνουν παραγωγικά.

-Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ.

-Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα. Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα. Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα. Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα. Καρύδια-ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα. Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.

-Επίσης, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, έως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα κ.ά.

Κινητοποιήσεις και στη Δυτική Ελλάδα

Η ανακοίνωση:

Όλοι τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, μέρα παναιτωλοακαρνανικής κινητοποίησης στις:

Ø 12:00 στην κεντρική πλατεία Αγρινίου

Ø 11:30 στην διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας

Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν παντού λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών όπως οι ελιές. Ενώ ταυτόχρονα οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν για συνεχόμενη μείωση στην τιμή του γάλακτος, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε μήνα. Μάλιστα κάποιες βιομηχανίες κάνουν αναδρομικά μειώσεις, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι στην πραγματικότητα να μην γνωρίζουν σε ποια τιμή πουλάνε το γάλα τους, όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας.

Featured Image

Κάθε μήνα γονατίζουμε από το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης”. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λάβαμε μόνο μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα ή δε λάβαμε τίποτα όπως στην ακαρπία της ελιάς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Φτάνει πια η κοροϊδία!

Και ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση εδώ και καιρό από δεκάδες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από την Ομοσπονδίας μας, αλλά και πανελλαδικά, οι απαντήσεις που παίρνουμε από τον υπουργό κ.Αυγενάκη είναι είτε αδιαφορία είτε να εγγραφούμε σε «Αγροτικά Επιμελητήρια» ως λύση (;) για να αναβαθμιστούμε. Λες και είδαν οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι σωτηρία που έχουν δικά τους Επιμελητήρια. Λες και δεν μας έφταναν τα μέχρι τώρα χαράτσια, να φορτωθούμε και νέα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση όμως δεν δείχνει καθόλου αδιαφορία όταν μπουκώνει με χρήμα και επενδυτικά προγράμματα ομίλους, αυξάνει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, νομοθετεί για να έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ οι εταιρίες στην Ενέργεια.

Ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι κατακτήθηκε, έγινε με σκληρούς, ανυποχώρητους αγώνες ενάντια στις κυβερνήσεις, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενάντια στην ΚΑΠ και την ΕΕ. Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας, μαζί με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με όλες τις μορφές αγώνα, την φωνή μας, τα αγροτικά και τα τρακτέρ μας, όπως κάνουν και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο πάνω αγρότες στην Γερμανία.

Διεκδικούμε:

Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Να πληρωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι εξισωτικές ενισχύσεις με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τον αριθμό των ζώων.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 0,07 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, επιδότηση ζωοτροφών.
Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς, με ευθύνη της κυβέρνησης ώστε να μην γίνονται παράνομες ελληνοποιήσεις. Εφαρμογή του ισοζυγίου γάλακτος. Στελέχωση όλων των μηχανισμών του κράτους.
Την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.
Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή. Να παρθούν άμεσα μέτρα, για τον περιορισμό του φαινομένου των επιθέσεων λύκων.
Το κάλεσμα των αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ακτίου-Βόνιτσας και Κατούνας-Μεδεώνων:
Η ΟΑΣ και οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ακτίου-Βόνιτσας και Κατούνας-Μεδεώνων καλούν όλους τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση-διαμαρτυρία, τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 11:30 πμ, στη διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας, με τρακτέρ και αγροτικά.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σειρά προβλημάτων, που συνεχώς μας αφαιρούν εισόδημα, μας βάζουν εμπόδια να συνεχίσουμε την παραγωγή μας, αρκετούς συναδέλφους μας τους έχουν πετάξει εκτός παραγωγής.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι:

Τις εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ειδικά στο γάλα έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε μήνα.
Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.
Την απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους.
Τέτοιες καταστροφές είναι οι επιθέσεις λύκων στα κοπάδια μας, η ακαρπία στην ελιά κ.α. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λάβαμε μόνο μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα ή δε λάβαμε τίποτα όπως στην ακαρπία της ελιάς.

Στα παραπάνω προστέθηκαν οι μειώσεις των ενισχύσεων εξαιτίας της νέας ΚΑΠ.

Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία.

Με τις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μας, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματά μας, απαιτώντας τη λύση τους με συγκριμένες προτάσεις και αιτήματα.

Απέναντί μας έχουμε σταθερά την κυβέρνηση, που δείχνει αδιαλλαξία, για λύσεις στα προβλήματα μας, ενώ σταθερά μπουκώνει με χρήμα και νέα προνόμια, γενικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, και ειδικά του διατροφικού τομέα, αυτούς που μας τσακίζουν είτε σαν προμηθευτές αγροεφοδίων κλπ, είτε σαν αγοραστές της παραγωγής μας.

Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες έχουμε πλέον πείρα! Ότι κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια (αφορολόγητο, ακατάσχετο, αποζημιώσεις από καταστροφές, επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.α.), τα κατακτήσαμε με αγώνες, συντονισμένα με δεκάδες Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τα τρακτέρ στο δρόμο.

Κινητοποιούμαστε και διεκδικούμε:

Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.
Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
Την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 0,07 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, επιδότηση ζωοτροφών.
Να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς για τον περιορισμό του φαινομένου των επιθέσεων λύκων. Να δοθεί αποζημίωση που να εξασφαλίζει το σύνολο του χαμένου ζωικού κεφαλαίου.
Να ενταχθούν ξανά στην «εξισωτική ενίσχυση», τα τοπικά διαμερίσματα Πλαγιάς-Περατιάς, Αγίου Νικολάου και Βόνιτσας.
Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από magnesianews.gr

Featured Image