Με το ελαιόλαδο νέας εσοδείας, πολλές είναι οι απορίες σχετικά με τις καλύτερες μεθόδους για την καλύτερη συντήρηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους καταναλωτές.
Και ποιο είναι το πιο κατάλληλο δοχείο που εγγυάται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του προϊόντος είναι σίγουρα ένα από αυτά τα ερωτήματα.
Αξίζει λοιπόν να αναφερθεί μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία συνέκρινε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που περιέχεται στα δύο πιο συνηθισμένα δοχεία των 3 και 5 λίτρων: ο ασκός στο κουτί (η συσκευασία αποτελείται από πλαστικό με βρύση από κάτω που εγγυάται κενό, μέσα σε ένα δοχείο από χαρτόνι) και από την άλλη το αλουμίνιο.
Η δειγματοληψία του ελαιολάδου γινόταν κάθε 20 ημέρες, αξιολογώντας την υποβάθμιση της ποιότητας με βάση πολλαπλές ποιοτικές παραμέτρους: οξύτητα, PV (αριθμός υπεροξειδίων), Κ232 και Κ270 (οι παράμετροι που μετρούν την απορρόφηση των υπεριωδών ακτίνων), Δέλτα Κ (μετρά την κατάσταση δευτερογενούς οξείδωσης), χρώμα, ολική περιεκτικότητα σε φαινολικά, σύνθεση FA και προφίλ πτητικής ένωσης .
Τα δείγματα που συσκευάζονται σε… τενεκέδες δεν μπορούσαν πλέον να ταξινομηθούν ως εξαιρετικά παρθένα μετά από 80 ημέρες αποθήκευσης στους 22 βαθμούς και μετά από 60 ημέρες στους 37 βαθμούς.
Τα δείγματα που αποθηκεύτηκαν σε ασκό σε κουτί διατήρησαν αντίθετα τις προδιαγραφές του έξτρα παρθένου σε όλη τη διάρκεια της αποθήκευσης στους 22 βαθμούς και είχαν διάρκεια ζωής 100 ημερών στους 37 βαθμούς.
Συμπερασματικά, κατέγραψαν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συσκευασίες σε ασκό αποδείχθηκαν πιο κατάλληλες για όλα τα δείγματα ελαιολάδου ακόμη και για εκείνα που εκτέθηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η επιλογή του bag in box προϋποθέτει τη μετάβαση προς πιστοποιημένα προϊόντα με αυστηρή τήρηση των κανονισμών.
Πηγή: olivonews