Αυξητικές οι τάσεις για το προϊόν, κάτι που σημαίνει ότι δεν συμφέρει και τόσο η εισαγωγή στην Ελλάδα.
Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ μεταξύ φορέων των κτηνοτρόφων και των γαλατάδων στην Ελλάδα, εν αναμονή ανακοίνωσης νέων τιμών για το πρόβειο γάλα. Τιμή μέχρι σήμερα έχει πάρει και ανακοινώσει και επίσημα η ομάδα κτηνοτρόφων της Ένωσης Ιωαννίνων, όπως έγραψε πρώτο το Agronewsbomb, από το περασμένο Σάββατο.
Τα δεδομένα είναι πως οι γαλατάδες προσπαθούν να ρίξουν την τιμή, ώστε να πέσει και η τιμή στο ράφι για τον καταναλωτή. Ωστόσο, τα πράγματα ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, καθώς είναι δεδομένο πως πάμε για μείωση της παραγωγής τη νέα χρονιά.
Το θετικό είναι πως στην Ιταλία οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα σε κάποιες περιοχές παραγωγής ΠΟΠ τυριών ξεκίνησαν με 2 ευρώ το κιλό, δηλαδή πιο πάνω από πέρσι.
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις ακόμα τιμών και οι κτηνοτρόφοι έχουν ως βάση συζήτησης τα 1,85 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στη Λέσβου ακούγονται τέτοιες τιμές, ενώ στην Κρήτη, υπάρχουν διαπραγματεύσεις εν μέσω… φημών, ότι υπάρχουν και αρκετές απληρωσιές σε παραγωγούς από άλλες χρονιές, από ορισμένους…
Οι τιμές του γαλλικού γάλακτος συνεχίζουν να αυξάνουν
Η μέση τιμή κατσικίσιου γάλακτος στη Γαλλία αυξήθηκε εκ νέου το τρίτο τρίμηνο του 2020 ως αποτέλεσμα της αύξησης της βασικής τιμής.
Η γαλλική εθνική μέση βασική τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος (με την τυπική σύνθεση των 35 γραμμαρίων λιπαρών και 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά λίτρο γάλακτος που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2015) ήταν 705 ευρώ ανά 1.000 λίτρα το τρίτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 33 ευρώ σε ετήσια βάση, ή 3,7 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2019.
Το πρώτο εξάμηνο, τα ποσοστά λίπους και πρωτεΐνης στο γαλλικό κατσικίσιο γάλα μειώθηκαν ελαφρά, αλλά η σύνθεση του γάλακτος σταθεροποιήθηκε το τρίτο τρίμηνο. Ο τριμηνιαίος μέσος όρος του εθνικού ποσοστού λίπους είναι σταθερός στα 37,2 g/λίτρο. Το μέσο ποσοστό πρωτεΐνης έχει αυξηθεί σε ένα χρόνο σε 32,9 g/λίτρο το τρίτο τρίμηνο.
Newsroom Agronewsbomb