Την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Τοmato leaf curl New Delhi virus (Ιός του καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας του Νέου Δελχί) σε υπαίθριες καλλιέργειες κολοκυθιού γνωστοποίησε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Ο ιός του καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας του Νέου Δελχί είναι διμερής ιός που ανήκει στο γένος Begomovirus της οικογένειας Geminiviridae. Περιγράφηκε για πρώτη φορά σε καλλιέργειες τομάτας στην Ινδία το 1995. Αρχικά ο ιός ToLCNDV αναφέρθηκε σε καλλιέργειες σολανωδών, αλλά στη συνέχεια έγιναν πολλές αναφορές για ζημιές και σε καλλιέργειες κολοκυνθοειδών.

Το 2012 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στην επαρχία Μούρθια της Ισπανίας και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες ισπανικές περιφέρειες. Τον Ιανουάριο του 2015 ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Τυνησία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες πεπονιάς, αγγουριάς και κολοκυθιάς. Το 2018 διαπιστώθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του στην Ελλάδα στην Π.Ε. Ηλείας σε καλλιέργειες κολοκυνθοειδών και μέχρι σήμερα έχει εμφανισθεί και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Η συμπτωματολογία ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης των φυτών και τις συνθήκες περιβάλλοντος.

Στα αρχικά στάδια της μόλυνσης, παρατηρείται μεσονεύρια χλώρωση των φύλλων, που εξελίσσεται σε ένα κίτρινο φλυκταινοειδές μωσαϊκό. Επιπλέον, ο ιός προκαλεί καρούλιασμα και παραμορφώσεις στα φύλλα, καθώς και νανισμό των φυτών. Ο νανισμός είναι ιδιαίτερα έντονος όταν η προσβολή συμβαίνει σε νεαρά φυτά.

Η παραγωγή των καρπών διακόπτεται, και οι καρποί των κολοκυνθοειδών εμφανίζουν τραχύτητα στην επιφάνειά τους και επιμήκη σκασίματα.

Featured Image

Μετάδοση

Ο ιός μεταδίδεται από τον αλευρώδη του καπνού, Bemisia tabaci, με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Αυτό το έντομο είναι κοινός εχθρός για τις καλλιέργειες κηπευτικών. Η μετάδοση του ιού είναι έμμονη, καθώς ο ιός πολλαπλασιάζεται και κυκλοφορεί εντός του φορέα. Οι ζεστές και ξηρές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της ίωσης. Η προσβολή εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στην καλλιέργεια. Επιπλέον, ο ιός ενδέχεται να μεταδίδεται μέσω εμβολιασμού, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορεί να μεταδοθεί μηχανικά μέσω επαφής των φυτών ή με τους σπόρους.

Αντιμετώπιση

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού ToLCNDV περιλαμβάνουν την έγκαιρη και επιτυχημένη καταπολέμηση του έντομου – φορέα Bemisia tabaci με τη χρήση χρωματικών κολλητικών παγίδων, εντομοστεγών δικτύων, και με εφαρμογή εγκεκριμένων χημικών και βιολογικών εντομοκτόνων. Επιπλέον σημαντική είναι η χρήση υγιούς φυτικού υλικού, η άμεση εκρίζωση και απομάκρυνση μολυσμένων φυτών εντός της καλλιέργειας, και η εξάλειψη ζιζανίων και υπολειμμάτων της καλλιέργειας.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία, οι παραγωγοί υποχρεούνται να αναφέρουν αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή ασυνήθιστων συμπτωμάτων.

Πηγή: Αγροτών Ανάγνωσμα

Featured Image