Xιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έχουν χάσει ρυθμίσεις χρεών στην εφορία, από 24, 48, ή ακόμα και 100 ή 120 δόσεων έχουν λίγες μέρες περιθώριο να ξανακερδίσουν τη ρύθμιση χρεών τους, καταβάλλοντας όλες τις ενδιάμεσες δόσεις από την ώρα που χάθηκε η ρύθμιση έως σήμερα.

Σχετική διάταξη νόμου περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση την Πέμπτη νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε ήδη σχετική πλατφόρμα για να κάνει τη ζωή των φορολογουμένων, που θέλουν να αναβιώσουν συνολικά 232.000 ρυθμίσεις, πιο εύκολη.

Στην πλατφόρμα «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις», οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για:

Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων,

Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.

Το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεών τους.

Featured Image

Ασφυκτικά περιθώρια

Η προθεσμία επανένταξης με την αποπληρωμή των ενδιάμεσων εκκρεμών χρεών σύμφωνα με το νομοσχέδιο εκπνέει με τη δημοσίευση των νέων διατάξεων στο ΦΕΚ, επομένως τα περιθώρια του χρόνου είναι ασφυκτικά ενώ η εξόφληση των χρεών γίνεται μόνο με Ταυτότητα Οφειλής μέσω web banking και όχι μέσω IRIS ή καρτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 87 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου σε ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:

Όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

Δεν αποκλείεται πάντως να δοθεί λίγος χρόνος παραπάνω. Η διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρων, πάντως, δεν συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν ήδη χαθεί με πράξη Προϊσταμένου ΔΟΥ.

Πηγή: euro2day.gr

Featured Image