Οι επαφές των κτηνοτρόφων με τους τυροκόμους έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα επαφές δεν έχει προκύψει συμφωνία για την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος για την νέα γαλακτοκομική περίοδο που ουσιαστικά ξεκινάει σε λίγες ημέρες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας , ο Δημήτρης Μπαλούκας, απόφοιτος ζωικής παραγωγής, κτηνοτρόφος, εκπρόσωπος νέων κτηνοτρόφων Καλυβίων Ελασσόνας, μία από τις παραγωγικότερες περιοχές της χώρας, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία.

Αυξήσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος ζητούν οι κτηνοτρόφοι των Καλυβίων Ελασσόνας

“Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν επαφές με κάποιους τυροκόμους, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Φαίνεται ότι οι προθέσεις τους είναι να κατεβάσουν την τιμή του πρόβειου γάλακτος, προφασιζόμενοι ότι υπάρχουν αποθέματα στα ψυγεία. Αυτό, δεν ισχύει από αυτά που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κι εμείς. Εμείς ζητάμε μια αύξηση 8% δηλαδή από το 1.65 ευρώ το κιλό που κλείσαμε πέρυσι να πάρουμε μια μικρή αύξηση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις μονάδες μας. Η φέτα πωλείται από 13 έως 16 ευρώ το κιλό, στα Σούπερ μάρκετ, ο καταναλωτής την πληρώνει ακριβά, εμείς που παράγουμε την πρώτη ύλη, δεν εισπράττουμε αυτό που δικαιούμαστε. Αυτοί, που κερδίζουν όλα τα χρόνια από τον δικό μας ιδρώτα, ας κερδίσουν λιγότερα εάν θέλουν να υπάρχει κτηνοτροφία. Είμαι νέος κτηνοτρόφος, όπως και πολλοί άλλοι στα Καλύβια και τα γύρω χωριά του Ολύμπου. Η κτηνοτροφία αν δεν στηριχθεί θα σβήσει. Το ξέρουν άπαντες ότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο και το επόμενο διάστημα θα φανούν οι επιπτώσεις από την μείωση των κοπαδιών και των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία”.

Featured Image

Στο ερώτημα αν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι αδικημένο, ο Δημήτρης Μπαλούκας, συμφώνησε, ότι “πράγματι έτσι είναι. Ο κτηνοτρόφος εργάζεται 365 ημέρες στο χρόνο και αρκετές ώρες την ημέρα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά αυτό που μας κρατάει είναι η αγάπη που έχουμε για τα ζώα”.
Την ίδια ώρα οι αυξητικές τάσεις για το γάλα στην Ιταλία, όπου οι τιμές στην αγορά πρόβειου γάλακτος αγγίζουν τα 2 ευρώ, σημαίνει ότι δεν συμφέρει και τόσο η εισαγωγή στην Ελλάδα.

Οι κτηνοτρόφοι των Καλυβίων φέρονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε συμφωνία με τους ενδιαφερόμενες γαλακτοβιομηχανίες η τυροκόμους εφόσον πάρουν την τιμή που θα τους δίνει τη δυνατότητα να είναι βιώσιμοι ως κτηνοτροφικές μονάδες.

Πηγή: ΕΡΤ

Featured Image