Δείτε τι ανέφερε ο ΥφΑΑΤ Χρ. Κέλλας στη βουλή, την Παρασκευή.

“Bρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής από το Υπουργείο Οικονομικών νέας συμπληρωματικής ΚΥΑ με την οποία εγκρίνεται ο προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.662.000 ευρώ για τους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος από το πρόγραμμα, de minimis και η οποία περιλαμβάνει και τις μηχανότρατες. Στη συμπληρωματική αυτή απόφαση έχουμε συμπεριλάβει όλα τα αλιευτικά σκάφη που είτε ψάρευαν είτε ήταν ελλιμενισμένα στις ακτές του Βόρειου Ευβοϊκού και στις ακτές της Μαγνησίας -εντός και εκτός του Παγασητικού κόλπου- των Σποράδων -Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο- της Λάρισας, καθώς και στον δίαυλο στο Τρίκερι από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου του 2023. Η ενίσχυση θα είναι σημαντική και εξαρτάται από το ποσοστό ιδιοκτησίας του κάθε πλοιοκτήτη, το είδος και το μήκος του σκάφους.

Συγκεκριμένα: Για τα παράκτια αλιευτικά σκάφη μέχρι έξι μέτρα, η αποζημίωση είναι στα 1.800 ευρώ. Για παράκτια αλιευτικά σκάφη από έξι μέχρι δώδεκα μέτρα, η αποζημίωση είναι 2.600 ευρώ. Για σκάφη από δώδεκα μέτρα μέχρι δεκαπέντε μέτρα, η αποζημίωση θα είναι 7.000 ευρώ. Για σκάφη από δεκαπέντε μέτρα και άνω, θα δοθούν 12.000 ευρώ ανά σκάφος. Τέλος, τα αλιευτικά σκάφη εσωτερικών υδάτων ανεξαρτήτως μήκους, θα αποζημιώνονται με 1.800 ευρώ το σκάφος. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους αλιείς άμεσα. Απαιτείται να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή να δημοσιευτεί το ΦΕΚ, να βγει η σχετική πρόσκληση και να κατατεθούν τα αιτήματα. Τέλος, όπως γνωρίζετε στο ειδικό σχήμα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς”, ανέφερε την Παρασκευή ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας, στη βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χ. Μπουκώρου.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Επόμενη είναι η πρώτη με αριθμό 124/29-10-2024 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Μαγνησίας της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» κ. Χρήστου Μπουκώρου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των αλιέων που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων».

Παρακαλώ, κύριε Μπουκώρο, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας. Κατ’ αρχάς, θα είμαι πολύ σύντομος στην πρωτολογία μου, διότι το ερώτημα που έχω θέσει φαίνεται ότι παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης. Θέλω να πω ότι όταν υπέβαλα την ερώτηση υπήρχε το ζήτημα και ο προβληματισμός, αλλά πληροφορούμαι ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το θέμα κύριε Υπουργέ, είναι η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των αλιέων της Μαγνησίας και των Βορείων Σποράδων. Πρόκειται για μια επαγγελματική τάξη που τα τελευταία χρόνια πλήττεται συνεχώς. Φαινόμενο Daniel, φαινόμενο Elias, φαινόμενο νεκρών ψαριών, χωρίς καμία ευθύνη των αλιέων, όπως και εσείς γνωρίζετε. Έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημίες και επιπροσθέτως, ιδιαίτερα οι αλιείς των Βορείων Σποράδων, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις φθορές των εργαλείων τους και των αλιευμάτων τους από προστατευόμενα είδη.

Γνωρίζετε το θέμα. Επισκέπτεστε άλλωστε συχνά τις Βόρειες Σποράδες. Είναι μια μόνιμη κατάσταση. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και στην εθνική μας νομοθεσία, υπάρχει και ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα για τις ζημιές που προκαλούν τα προστατευόμενα είδη.

Πληροφορήθηκα ότι λάβατε αποφάσεις, άρα σήμερα κύριε Υπουργέ, θέλω να μας πείτε, εφόσον έχουν ληφθεί οι αποφάσεις, πότε θα λάβουν χρήματα οι αλιείς της Μαγνησίας, του Παγασητικού αλλά και των Βορείων Σποράδων; Πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα για την κάθε κατηγορία από τους αλιείς; Τι πρέπει να περιμένουν δηλαδή και πότε να το περιμένουν;

Και είμαι σύντομος γιατί στη δευτερολογία θα θέσω και κάποια άλλα θέματα της επικαιρότητας που είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να απαντήσετε. Ας πούμε όμως πρώτα για τους αλιείς μας.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Μπουκώρο. Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας.
Παρακαλώ, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εγώ, προσωπικά, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι αλιείς και στεκόμαστε στο πλευρό τους. Ιδιαίτερα τώρα, όσον αφορά τους αλιείς που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία και τις Σποράδες, κατανοούμε απόλυτα την οικονομική πίεση λόγω των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη Θεσσαλία και την περιοχή τους από τον Daniel, όπως είπατε, από τον Elias και μέχρι την πρόσφατη εμφάνιση των νεκρών ψαριών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αγαπητέ μου Χρήστο -όπως και εσύ ανέφερες στην ερώτησή σου- η Κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό του αγροτικού, κτηνοτροφικού κόσμου και των αλιέων για τη μείωση της παραγωγής τους, για τις ζημιές που υπέστησαν και στα σκάφη και στον εξοπλισμό. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Το 2023 εκδώσαμε την ΚΥΑ υπ’ αριθμόν 7039 στο πλαίσιο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 717/2014 με την οποία ενισχύουμε με 1.482.000 ευρώ τους αλιείς σε Λάρισα, Μαγνησία και Σκιάθο.

Και τώρα, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής από το Υπουργείο Οικονομικών νέας συμπληρωματικής ΚΥΑ με την οποία εγκρίνεται ο προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.662.000 ευρώ για τους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος από το πρόγραμμα, de minimis και η οποία περιλαμβάνει και τις μηχανότρατες. Στη συμπληρωματική αυτή απόφαση έχουμε συμπεριλάβει όλα τα αλιευτικά σκάφη που είτε ψάρευαν είτε ήταν ελλιμενισμένα στις ακτές του Βόρειου Ευβοϊκού και στις ακτές της Μαγνησίας -εντός και εκτός του Παγασητικού κόλπου- των Σποράδων -Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο- της Λάρισας, καθώς και στον δίαυλο στο Τρίκερι από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου του 2023. Η ενίσχυση θα είναι σημαντική και εξαρτάται από το ποσοστό ιδιοκτησίας του κάθε πλοιοκτήτη, το είδος και το μήκος του σκάφους.

Συγκεκριμένα: Για τα παράκτια αλιευτικά σκάφη μέχρι έξι μέτρα, η αποζημίωση είναι στα 1.800 ευρώ. Για παράκτια αλιευτικά σκάφη από έξι μέχρι δώδεκα μέτρα, η αποζημίωση είναι 2.600 ευρώ. Για σκάφη από δώδεκα μέτρα μέχρι δεκαπέντε μέτρα, η αποζημίωση θα είναι 7.000 ευρώ. Για σκάφη από δεκαπέντε μέτρα και άνω, θα δοθούν 12.000 ευρώ ανά σκάφος. Τέλος, τα αλιευτικά σκάφη εσωτερικών υδάτων ανεξαρτήτως μήκους, θα αποζημιώνονται με 1.800 ευρώ το σκάφος. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους αλιείς άμεσα. Απαιτείται να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή να δημοσιευτεί το ΦΕΚ, να βγει η σχετική πρόσκληση και να κατατεθούν τα αιτήματα. Τέλος, όπως γνωρίζετε στο ειδικό σχήμα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς.

Η υλοποίηση του ειδικού σχήματος για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας έγινε σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση από 1 Μαΐου μέχρι τις 21 Ιουνίου, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων -στις περιοχές που επλήγησαν, λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας- υπέβαλαν τις αιτήσεις ενδιαφέροντος για να ενταχθούν στο σχήμα και στη συνέχεια άνοιξε η πλατφόρμα του my business support που όριζε τη διαδικασία και τις πρόσθετες επιχορηγήσεις.

Η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων έγινε 19-9, ενώ η πλατφόρμα myBusinessSupport παρέμεινε ανοιχτή. Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε την 1-10 με την εκτέλεση της δεύτερης πληρωμής. Το συνολικό ποσό που δόθηκε σε χίλιες διακόσιες ενενήντα επτά επιχειρήσεις ήταν 12.835.679 ευρώ. Ειδικά από το υποσχήμα για τη στήριξη των αλιέων, από το οποίο ωφελήθηκαν συνολικά εκατόν εβδομήντα δύο δικαιούχοι, οι εκατόν πενήντα οκτώ ήταν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και οι οποίοι έλαβαν 840.252 ευρώ.

Στη δευτερολογία μου, αγαπητέ συνάδελφε, θα απαντήσω και στο ερώτημα για τις αποζημιώσεις των αλιευτικών σκαφών λόγω ζημιών από θαλάσσια προστατευόμενα είδη και θα αναφερθώ και στο σύνολο των χρηματοδοτικών μέσων που έχουμε για την ενίσχυση των αλιέων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Μπουκώρο, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Οφείλω να επισημάνω, κύριε Υπουργέ, ότι τούτη η Κυβέρνηση είναι η μόνη που έστρεψε το βλέμμα της στους αλιείς της χώρας. Να το υπογραμμίσουμε αυτό. Πρώτη φορά που πήραν χρήματα, κρατική ενίσχυση οι αλιείς ήταν αμέσως μετά τον κορωνοϊό. Και τώρα έρχεται αυτό το σχήμα για το οποίο όλοι πιέζαμε, κι εσείς αγωνιούσατε για να βρείτε τα κονδύλια, και θέλω να πιστεύω ότι θα έρθουν γρήγορα οι εγκρίσεις και θα τα λάβουν πολύ σύντομα οι αλιείς μας στη Μαγνησία, στις Βόρειες Σποράδες, αλλά και σε όλες τις περιοχές που αναφερθήκατε.

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, περιμένω και την απάντηση για τις ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία στα σκάφη, αλλά και στα αλιεύματα, ζημιές τις οποίες αντιμετωπίζουν οι αλιείς μας στις Βόρειες Σποράδες και στο Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων συχνά-πυκνά, γιατί εκεί υπάρχουν προστατευόμενα είδη, όπως οι φώκιες, αλλά και άλλα είδη, τα οποία είναι στη φύση τους να προκαλούν αυτές τις ζημιές. Όμως, όπως ξέρετε πολύ καλά, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει αποζημιώσεις γι’ αυτά τα ζητήματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Εμείς ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, όμως, θα πρέπει να μου δώσετε χρόνο γιατί ετέθησαν ερωτήματα πέραν της συγκεκριμένης ερώτησης, για όλο το ζωικό κεφάλαιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Έχετε άπλετο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας ευχαριστώ.

Λοιπόν, αγαπητέ συνάδελφε, γνωρίζω πολύ καλά το πάγιο αίτημα των αλιέων για τις ζημιές που υφίστανται από τα θηλαστικά στα δίχτυα, στα παραγάδια κ.λπ. Είναι δίκαιο αίτημα και το επεξεργαζόμαστε. Σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας θα βρούμε τον τρόπο με τον οποίον θα τους αποζημιώσουμε. Και έχουμε καταλήξει. Στις 16 Οκτωβρίου υπέγραψα την Υπουργική Απόφαση που εξειδικεύει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την υλοποίηση της δράσης 1.6.2 του ΠΑΛΥΘ, του Προγράμματος Αλιείας 2021-2027, «Πρόγραμμα Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα, αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη».

Η δράση αφορά περίπου δέκα χιλιάδες αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας. Η δημόσια δαπάνη εκτιμάται στο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η αποζημίωση αφορά τρία έτη από το διάστημα από 1-1-2022 μέχρι 31-12-2024. Η έκδοση πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες. Το ύψος της ενίσχυσης, η οποία θα είναι και ακατάσχετη και αφορολόγητη και αφορά ιδιαίτερα τους αλιείς μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν.4914/2022 υπολογίζεται ανάλογα με την κατηγορία του αλιευτικού σκάφους. Αλιευτικά σκάφη που δεν φέρουν VMS και είναι μέχρι έξι μέτρα θα παίρνουν κατ’ έτος αποζημίωση 805 ευρώ, στην τριετία δηλαδή σύνολο 2.415 ευρώ. Σκάφη από έξι μέχρι δώδεκα μέτρα δικαιούνται αποζημίωση 1.763 ευρώ ετησίως και συνολική αποζημίωση 5.289 ευρώ. Και για αλιευτικά σκάφη τα οποία φέρουν VMS το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 12,32 ευρώ ανά ημέρα άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τα δεδομένα του Συστήματος Παρακολούθησης Σκαφών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Η δράση αυτή, η 1.6.2, αφορά το σύνολο της χώρας όσον αφορά τους αλιείς. Έτσι, η αγωνία σας και τα διαρκή σας τηλέφωνα σχετικά με το τι θα γίνουν οι αλιείς, όπως βλέπετε, ικανοποιούνται.

Εμείς στη Λάρισα μπορεί να έχουμε λιγότερη παραλία και λιγότερα αλιευτικά, αλλά συμμεριζόμαστε τον πόνο των γειτόνων μας και όλων των Ελλήνων ψαράδων.

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας είτε με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, είτε με τη μορφή νομικής οντότητας οι οποίοι πληρούν τους όρους του άρθρου 5 της απόφασης να έχουν επαγγελματική άδεια, να είναι νηολογημένα, να μην έχουν υποβάλει αίτηση για ενίσχυση από άλλο φορέα κ.λπ. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της αίτησής τους και έχουν προθεσμία δέκα ημερολογιακές ημέρες για να προβούν σε ένσταση.

Τέλος, όσον αφορά την ερώτηση για την ενεργοποίηση, όπως διαβάζω εδώ, του άρθρου 22 του ν.1850/1986 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για υλικές αποζημιώσεις σε σκάφη από σπάνια υπαγόμενα θα ήθελα να πω τα εξής. Αυτές οι διατάξεις, αγαπητέ συνάδελφε, ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν επειδή κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι τυχόν οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση των αλιευτικών εργαλείων αντίκεινται στις αρχές του ανταγωνισμού.

Κλείνοντας, αναφορικά με το ερώτημα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε για την ενίσχυση των αλιέων, θα αναφερθώ επιγραμματικά στον ευρωπαϊκό κανονισμό 2021/1139 που είναι από το Πρόγραμμα ΠΑΛΥΘ, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027, με συνολική δημόσια δαπάνη 519 εκατομμύρια ευρώ και τον ευρωπαϊκός κανονισμός 717 του 2014 με τη χορήγηση προγραμμάτων De minimis.

Στην αλιεία ούτως ή άλλως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και για λόγους που συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας και με άμεσο και με έμμεσο τρόπο και διότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αλλά και διότι παράγουν βιολογικά προϊόντα υψηλής αξίας και συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια. Χθες μάλιστα είχαμε, κατά σύμπτωση, και την 5η ενημερωτική ημερίδα για την παρουσίαση του συστήματος του ΟΣΠΑ, του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας, που θα αποτελέσει το μεγάλο βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image