Η απόσυρση της Ρωσίας από μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία σε καιρό πολέμου που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με τους αναλυτές να περιγράφουν την κατάρρευση της πρωτοβουλίας ως αναπόφευκτη οπισθοδρόμηση και πλήγμα για τις αγορές.
Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της συμφωνίας, η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα ανανεώσει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.
Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του περασμένου έτους, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ήταν μια σπάνια διπλωματική ανακάλυψη που αποσκοπούσε στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
“Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της συμφωνίας για τα σιτηρά”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ του Κρεμλίνου. “Όταν εκπληρωθούν τα αντίστοιχα μέρη προς όφελος της Ρωσίας, η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία”.
Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έχει επανειλημμένα επιμηκυνθεί σε μικρά βήματα, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας της Ρωσίας για τους θεωρούμενους περιορισμούς που περιορίζουν την πλήρη αποστολή των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε αυτά τα παράπονα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το Σαββατοκύριακο με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα, λέγοντας -σύμφωνα με μια μεταφρασμένη από το Κρεμλίνο έκθεση στο Google- ότι ο βασικός στόχος της προμήθειας σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της αφρικανικής ηπείρου, δεν έχει επιτευχθεί.
Οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν με την είδηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι σημείωσαν άλμα 3% τη Δευτέρα, φθάνοντας στο υψηλό των 689,25 λεπτών ανά μπούσελ, το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουνίου, όταν το συμβόλαιο διαπραγματευόταν έως και 706,25 λεπτά.
Ωστόσο, οι τιμές του σιταριού παραμένουν αρκετά κάτω από τα ανώτατα επίπεδα των 1177,5 σεντς ανά μπούσελ που είχαν φθάσει τον περασμένο Μάιο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι εκτινάχθηκαν στο υψηλό των 526,5 σεντς ανά μπούσελ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια εκτινάχθηκαν στο υψηλό των 1.388,75 σεντς ανά μπούσελ. Χύδην φορτηγά ελλιμενίζονται στον τερματικό σταθμό σιτηρών του λιμανιού της Οδησσού, Ουκρανία, στις 10 Απριλίου 2023.
Τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου ελλιμενίζονται στον τερματικό σταθμό σιτηρών του λιμανιού της Οδησσού, Ουκρανία, στις 10 Απριλίου 2023, σύμφωνα με το δίκτυο cnbc.
Ο Simon J. Evenett, ειδικός στο παγκόσμιο εμπόριο και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόσυρση της Ρωσίας αντανακλά τη “χαριστική βολή σε μια συμφωνία που βρισκόταν στα τελευταία της πόδια”. Επικαλέστηκε τα ναυτιλιακά στοιχεία του ΟΗΕ που έδειξαν ότι οι αποστολές μειώνονται σταθερά από έτος σε έτος.
“Η κατάρρευση της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας είναι ένα πλήγμα για τα έθνη που προμηθεύονται φθηνότερο ουκρανικό σιτάρι. Εφόσον αυτό δεν προκαλέσει πολλές απαγορεύσεις εξαγωγών, η κατάρρευση της συμφωνίας είναι [μια] μικρή διαταραχή”, δήλωσε ο Evenett μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
“Προχωρώντας προς τα εμπρός, αυτό που έχει σημασία είναι αν η Ρωσία οπλοποιεί τις εξαγωγές σιταριού της”, πρόσθεσε. “Κατά τη διάρκεια του τελευταίου και του τρέχοντος κύκλου συγκομιδής η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο, εξάγοντας περίπου 45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους”.