Την στήριξη της Πολιτείας περιμένουν ακόμη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή των Οινιάδων από την κακοκαιρία του 2021.
Το διάστημα εκείνο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Σπήλιος Λιβανός ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή και όπως λένε οι παθόντες αγρότες και κτηνοτρόφοι τους είχε υποσχεθεί ότι θα ενταχθούν όλοι στην κρατική αρωγή προκειμένου να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν.
Εν τω μεταξύ οι αγρότες έκαναν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για την απώλεια καρπού από τις δενδροκαλλιέργειες και βγήκαν κάποια ποσά ως αποζημίωση. Ωστόσο όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καλατζής που εκπροσωπεί τους πληγέντες, πολλοί αγρότες δεν δικαιούνταν όλοι αποζημίωσης για το σύνολο του απολεσθέντος προϊόντος, διότι ο ΕΛΓΑ είχε ορισμένους περιορισμούς στις ποσότητες του κατεστραμμένου προϊόντος.
Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα παραμένει σε εκκρεμότητα η αποζημίωση για τις καταστροφές στα ίδια τα δέντρα που όπως είναι φυσικό οι ζημιές δεν εκδηλώθηκαν αμέσως αλλά τα δέντρα άρχισαν να ξεραίνονται σταδιακά. Οι αγρότες δεν είχαν καμία ενημέρωση για το που θα κάνουν δήλωση. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων κάποια στιγμή περίπου τον Οκτώβριο του 2022 ακούστηκε ότι πρέπει να γίνουν σχετικές δηλώσεις στην Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ). Έτσι έσπευσαν να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες στο ολιγοήμερο χρονικό περιθώριο που τους δόθηκε.
Την άνοιξη του 2023 πληροφορήθηκαν ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι αποζημιώθηκαν για τους στάβλους και τα μηχανήματα που έχασαν από την πλημμύρα. Έτσι οι υπόλοιποι δημιούργησαν μια επιτροπή και ζήτησαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και όπως λένε η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι την αρμοδιότητα έχει η ΠΣΕΑ, ενώ σύμφωνα και με νόμο που διέπει τον ΕΛΓΑ η αποζημίωση δίνεται σε όσους έχουν απώλεια τουλάχιστον του 30% των δέντρων. Για παράδειγμα ο κ. Καλατζής που έχει συνολικά 1.700 δένδρα και έχουν ξεραθεί αποδεδειγμένα τα 300, δεν μπορεί να αποζημιωθεί για αυτά, διότι δεν αποτελούν το 30% του συνόλου.
Κατόπιν ο Περιφερειάρχης παρουσία και των αγροτών επικοινώνησε με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο ο οποίος είπε ότι πρέπει όλοι να αποζημιωθούν και ζήτησε να φύγει ο φάκελος από την ΠΣΕΑ και να ενταχθούν οι ζημιωθέντες στο πρόγραμμα κρατικής αρωγής, που όμως ακόμα δεν έχει καν βγει. Μέχρι τώρα όμως σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχυρίζονται οι αγρότες δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Η απελπισία τους έχει κυριεύσει διότι δεν είναι μόνο ότι έχασαν την παραγωγή εκείνης της χρονιάς αλλά έχουν χάσει και τα δέντρα που θα τους έδιναν καρπό τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια.
Ζητούν από την Πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα και να τους στηρίξει διότι στην ουσία η καταστροφή είναι μεγάλη αν όχι ολοκληρωτική διότι και τα δέντρα που έχουν απομείνει δεν μπορούν ακόμη να αποδώσουν μετά το σοκ που υπέστησαν από τις πλημμύρες στα χωράφια. Εκτός αυτού όμως έχει αυξηθεί και το κόστος φροντίδας των δέντρων αφού μετά από τέτοια καταστροφή χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και πολύ χρόνο για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.
Πηγή: aixmi-news.gr