Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου μεταξύ άλλων τόνισε:

Ξεκινώ την τοποθέτησή μου επί του νομοσχεδίου από μια πολύ σημαντική ρύθμιση που αφορά τον αγροτικό κόσμο και έρχεται να δώσει οικονομική ανάσα στους αγρότες μας.
Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Μια και καλή.

Μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025 όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Ήταν ένα πάγιο αίτημα των αγροτών εδώ και δεκαετίες που βρίσκει επιτέλους τη λύση του με αυτή την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα, επιδιώκουμε:

• Την άρση διαχρονικών αδικιών και την τόνωση του αγροτικού εισοδήματος
• Την απαραίτητη στροφή της γεωργίας μας προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Παραμένουμε σταθερά στο πλευρό των αγροτών μας εξαντλώντας κάθε πόρο που διαθέτουμε φθάνοντας στα όρια αντοχής της οικονομίας μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2025, αντικαθιστούμε το τέλος χαρτοσήμου με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.

Το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής για τους συμβαλλομένους. Οι συναλλαγές αυτές

α) κατονομάζονται ρητώς στον νόμο,

Featured Image

β) δεν υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.

Επιπλέον, καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.

Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων όπως άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ. Η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου δεν συμπαρασύρει και την κατάργηση του παραβόλου για τις εν λόγω συναλλαγές. Οδηγεί ωστόσο σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης.

Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος Χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο.

Τέλος, ορίζεται ότι οι δωρεές των νομικών προσώπων προς το ελληνικό δημόσιο θα εκπίπτουν από το φορολογητέο τους εισόδημα.

Θα περίμενα η αντιπολίτευση να είχε το πολιτικό θάρρος και το ψυχικό σθένος να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που αφενός εκσυγχρονίζει τις συναλλαγές του πολίτη με τις υπηρεσίες του δημοσίου διευκολύνοντας και εξοικονομώντας χρόνο για παραγωγικές δραστηριότητες του και αφετέρου στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Πηγή: e-vima.gr

Featured Image