Οζγκιούρ Φερχάτ: Αναγκαία η άμεση στήριξη των καπνοπαραγωγών της ΠΕ Ροδόπης μέσω των κονδυλίων de minimis, λόγω των καταστροφών στη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Στη Βουλή φέρνει ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ, την ανάγκη για άμεση στήριξη των καπνοπαραγωγών της ΠΕ Ροδόπης μέσω των κονδυλίων de minimis, λόγω των καταστροφών στη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία αναδεικνύονται οι σοβαρές επιπτώσεις που αντιμετώπισαν οι καπνοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης κατά την τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά, καθώς και η ανάγκη για άμεση στήριξη του κλάδου.

Η παραγωγή καπνού υπέστη σημαντικές απώλειες εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως παρατεταμένοι καύσωνες, ελάχιστες βροχοπτώσεις και ξηρασία. Παράλληλα, η εμφάνιση εχθρών όπως η φθοριμαία και το πράσινο σκουλήκι οδήγησαν σε μείωση τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας της παραγωγής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης, η καλλιέργεια για το 2024 κάλυψε 22.000 στρέμματα, αλλά η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά περίπου 30%. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί είναι δραματικές, καθώς οι τιμές πώλησης του καπνού παραμένουν αμετάβλητες τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητούνται άμεσες ενέργειες στήριξης των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης.

Featured Image

Συγκεκριμένα:

  1. Ενεργοποίηση των κονδυλίων de minimis για τη στήριξη των πληγέντων καπνοπαραγωγών της περιοχής.

2. Επαρκής οικονομική ενίσχυση, που να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες, με το ελάχιστο ποσό στήριξης να ανέρχεται σε 250€ ανά στρέμμα, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των παραγωγών.

3. Σχεδιασμός περαιτέρω μέτρων για τη στήριξη της καλλιέργειας καπνού στη Ροδόπη, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και να αποφευχθεί η εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Η στήριξη των καπνοπαραγωγών είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η παραγωγική δραστηριότητα στη Ροδόπη και να προστατευτεί ένας σημαντικός κλάδος για την τοπική οικονομία.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image