Δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» συνέντευξη ‘καθηγητή’ με τίτλο «Πως μπορούμε να έχουμε φτηνό ελληνικό ελαιόλαδο κάθε χρόνο. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «…το σημερινό κόστος, υπολογίζουμε ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,0 με 1,20 ευρώ».

Τόσο ο δημοσιογράφος, όσο και ο ‘καθηγητής’ φαίνεται ότι έχουν τουλάχιστον παντελή άγνοια της μελέτης κοστολόγησης του ελαιολάδου για διάφορα συστήματα καλλιέργειας (παραδοσιακή, εντατική, υπερ-εντατική) που έγινε το 2015 από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) σε πολλές ελαιοκομικές χώρες-μέλη του.

Στην Ισπανία π.χ. με τεράστιο μέγεθος υπερ-εντατικών ελαιώνων και αγροτικών συνεταιρισμών που ελαχιστοποιεί το κόστος παραγωγής, έφτανε τα 2,19 € ανά κιλό. Σήμερα με τα προβλήματα λόγω υψηλών θερμοκρασιών την περίοδο άνθισης-καρπόδεσης (heat weaves) και την έλλειψη υποδομών και νερού για άρδευση, την αύξηση του κόστους στους συντελεστές παραγωγής το κόστος υπερβαίνει τα 5,2 €/κιλό!

Featured Image

Και το δυστύχημα είναι ότι αυτές τις ανακρίβειες δημοσιεύονται σε μις έγκριτη εφημερίδα και αναπαράγονται από πολλά αγροτικά site, περιφερειακά ψηφιακά δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παραπληροφορούν τους ελαιοπαραγωγούς και όχι μόνο.

Δυστυχώς στο βωμό του εντυπωσιασμού, της αυτοπροβολής και του άκρατου ανταγωνισμού χάθηκε η αξιοπρέπεια, το μέτρο και ο αυτοσεβασμός!

Πηγή: K. Χαρτζουλάκης

Featured Image