Ο Άγγελος Σπυρόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το οροπέδιο Φολόης στην Ηλεία καλλιεργεί 1.400 δέντρα με την ποικιλία ελιάς Ολυμπία ή Νεμουτιάνα.
Δίνει όπως λέει έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και δεν τον ενδιαφέρει καν η ποσότητα. “Φανταστείτε ότι μπαίνουμε για συγκομιδή πολύ νωρίς μέσα στη χρονιά από αρχές Οκτώβρη, πιάνοντας αποδόσεις της τάξης του 10% περίπου, οι οποίες θα έφταναν το 30%, αν μιλάγαμε για ελαιοποίηση το Νοέμβριο. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Καλλιεργώ εντελώς οικολογικά, έχω πιστοποίηση και γενικά από άποψη δεν χρησιμοποιώ χημικά. Με ενδιαφέρει πολύ η γεύση, η οποία στο συγκεκριμένο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά φρουτώδης, ενώ έχω και ρεκόρ στις πολυφαινόλες. Η καλλιέργεια γίνεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και η παραγωγή μας μια καλή χρονιά δεν ξεπερνά τους 3 τόνους. Όλα αυτά από 1.400 δέντρα ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας, τα οποία σημειωτέον μας κάηκαν το 2021 σε μεγάλο ποσοστό και προσπαθούμε αυτά τα χρόνια να τα επαναφέρουμε. Το ελαιόλαδο που βγάζω το τυποποιώ σε ελαιοτριβείο 0 τυποποιητήρι φασόν και έχω σταθερές συνεργασίες εντός Ελλάδος”, τονίζει στο Agronewsbomb ο κ. Σπυρόπουλος από τους Ελαιώνες Κενταύρων.
Η ταυτότητα της αγροτικής επιχείρησης
Στους ελαιώνες Κενταύρων παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας, προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας, με πιστοποίηση από τον οργανισμό TUV Hellas. Τα ελαιόδεντρα φύονται σε παρθένα εδάφη στο οροπέδιο της Φολόης, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η κορωνέικη, η αγριελιά και η Ολυμπία. Μετά τη συγκομιδή των καρπών, πραγματοποιείται θρυμματισμός των κλαδιών ελιάς, με αποτέλεσμα να παράγεται οργανική ουσία που προσφέρει βιολογική λίπανση του εδάφους.
Η ποικιλία Ολυμπία είναι η τοπική ποικιλία που φύεται στις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και της Γορτυνίας. Χαρακτηριστικό της είναι η σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητά της (5 έως 10 φορές) σε ευεργετικές ουσίες, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ποικιλίες ελιάς. Πρόκειται για μια ποικιλία που συναντάται στην περιοχή για περισσότερα από 1.500 χρόνια.
Το ελαιόλαδο είναι προϊόν εξαγωγής εν ψυχρώ (20C – 22C) και η εξαγωγή του γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση μηχανικών μεθόδων. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, με οξύτητα μηδαμινή, που διατηρεί στο ακέραιο όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Η επιχείρηση στοχεύει στην καθαρότητα του ελαιόλαδου, μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του: άρωμά, γεύση και υφή.
Η τυποποίηση και η εμφιάλωση του προϊόντος γίνεται με πιστοποιημένες μεθόδους σε σύγχρονες μονάδες στην περιοχή της Ηλείας, ακολουθώντας την παράδοση και στους νόμους της φύσης σε κάθε στάδιο καλλιέργειας και συλλογής.
Newsroom Agronewsbomb