Το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή του έκτακτου μέτρου 23, εάν και εφόσον αυτό εγκριθεί από την ΕΕ, έθεσε στη βουλή, πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης.

“Επιχειρούμε να ενεργοποιήσουμε το μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπάρχει δυνατότητα σε παραγωγές που έχουν πάνω από 30% μείωση λόγω κλιματικής κρίσης, να μπορεί να δοθεί κάποιο ποσό αποζημίωσης. Υπάρχει μια διαδικασία, η οποία στην πραγματικότητα δίνει την ευκαιρία στο κράτος-μέλος να υποβάλει έναν φάκελο τεκμηριωμένο, προφανώς στη βάση τού τι ακριβώς έχει συμβεί και αυτός ο φάκελος να τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το χρονοδιάγραμμα, με βάση τους χρόνους που απαιτούνται, είναι ότι αν εγκριθεί το πρόγραμμα, οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Επαναλαμβάνω ότι αφορά στις καλλιέργειες που δικαιολογούν και τεκμηριώνουν ότι έχουν υποστεί ζημιά και συγκεκριμένη μείωση”, είπε σχετικά.

Για το πλαφόν της συνδεδεμένης

Σε σχέση με το ενδεχόμενο μείωσης στο πλαφόν για λήψη συνδεδεμένης ο κ. Σταμενίτης είπε: “Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου μας, από τους 31 νομούς που παράγουν βαμβάκι, υπάρχει πρόβλημα σε αρκετούς. Ενδεικτικά αναφέρω: Aργολίδα, Λάρισα, Πέλλα, Έδεσσα, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη. Τα λέω αυτά για να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη. Γνωρίζετε ότι αυτού του είδους η ζημία, δηλαδή η ζημία λόγω παρατεταμένου καύσωνα, δηλαδή η μειωμένη παραγωγή, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, άρα δεν εμπίπτει στην περίπτωση που λαμβάνονται υπόψην τα πορίσματα των εκτιμήσεων για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της ειδικής ενίσχυσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι, όμως, στη βάση των οριστικών στοιχείων αποδόσεων και παραδόσεων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, πάντοτε εντός του θεσμικού πλαισίου -το τονίζω αυτό-, προκειμένου να λάβουν οι παραγωγοί την ειδική ενίσχυση, αυτοί που τη δικαιούνται”.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε με την έκτη με αριθμό 489/6-2-2025 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΝΙΚΗ» κ. Νικολάου Παπαδόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες από τον παρατεταμένο καύσωνα το καλοκαίρι του 2024 στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ελλάδος».
Ορίστε, κύριε Παπαδόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, άκουσα προ ολίγου ότι είσθε από τα Γιαννιτσά και μάλλον θα την ξέρετε καλύτερα την περίπτωση από εμένα. Στεναχωριέμαι, κύριε Υπουργέ, για τον ελληνικό λαό, όταν οι αγρότες μας σε ολόκληρη τη χώρα δεινοπαθούν. Έχουν βγει στους δρόμους, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα αντιμέτωποι με το πιο ακριβό πετρέλαιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την επιδότηση την παίρνουν όχι στο τέλος της σεζόν, συνήθως όταν ξεκινά η άλλη σεζόν.

Ξέρετε πολύ καλά ότι τα αγροτικά ξεκινούν εκεί, γύρω στο φθινόπωρο. Εσείς επιδοτήσεις δίνετε Απρίλιο, Μάιο κλπ., με αποτέλεσμα να δεινοπαθούν οι άνθρωποι, όπως επίσης και με τα έργα υποδομής, αλλά, ας μην επεκταθώ άλλο σε αυτά.

Από την άλλη, όμως, ξέρετε ότι όλος ο ελληνικός λαός πένεται από ακραία φτώχεια. Αγοράζει πανάκριβα πατάτες από την Αίγυπτο, σκόρδα από την Κίνα, ντομάτες από τις Βρυξέλλες, ενώ η ευλογημένη ελληνική γη με ασύγκριτα αποτελέσματα θα μπορούσε να τους παρέχει φθηνή τροφή.

Έρχομαι στο προκείμενο. Ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού –Ιούλιος και Αύγουστος- ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων σαράντα τεσσάρων ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι θερμοκρασίες ήταν 42 βαθμοί Κελσίου και 43 βαθμοί Κελσίου για πολλές ημέρες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ, καύσωνας, όπως ξέρετε, θεωρείται όταν οι θερμοκρασίες του αέρα είναι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια ζημιές στη φυτική παραγωγή.

Έντονα προβληματισμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής μας, κύριε Υπουργέ, εκεί στα Κουφάλια, στη Χαλκηδόνα, στη Βραχιά, στο Βαλτοχώρι, στην περιοχή του κάμπου των Γιαννιτσών -που θα τον ξέρετε- και η παραγωγή είναι μέτρια έως απογοητευτική. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος της καλλιέργειας. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν συγκομίσει τη μέση ηρτημένη παραγωγή. Μέση ηρτημένη παραγωγή ξέρετε ότι είναι τα κιλά που παράγει κάθε στρέμμα. Στη Θεσσαλονίκη 288 κιλά ανά στρέμμα, στη Λάρισα λίγο παραπάνω κοκ. Η Ελλάδα είναι η κύρια χώρα που παράγει βαμβάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς διαθέτει το 80%, ενώ το άλλο 20% το έχουν οι Ισπανοί.

Οι ζημιές, λοιπόν, από τον καύσωνα πρέπει να αποζημιωθούν από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ή από τον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τον ΠΣΕΑ. Η εκκοκκιστική περίοδος τώρα έχει λήξει, τέλος του Γενάρη. Έχουμε τώρα, λοιπόν, όλα τα ακριβή στοιχεία και ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

Πρώτον, θα αποζημιωθούν οι ζημιές από τον καύσωνα στο βαμβάκι σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ή τον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και δεύτερον, τι θα κάνετε, κύριε Υπουργέ, για να μην απωλέσουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση όταν η ηρτημένη είναι μειωμένη;
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, επειδή αναφέρατε για το πετρέλαιο, να σας υπενθυμίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση επανέφερε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Την είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιστρέψαμε 250 εκατομμύρια σε τρεις χρονιές και εμείς φέτος νομοθετήσαμε την επιστροφή στο 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης και σε συνδυασμό με τον συμψηφισμό ΦΠΑ, οι αγρότες θα έχουν πετρέλαιο που δεν θα έχει φόρους. Άρα, λοιπόν, είναι μια σημαντική παρέμβαση που έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μειώσει το κόστος παραγωγής. Αυτή και άλλες πολλές, στις οποίες δεν έχω τον χρόνο να αναφερθώ τώρα.

Πράγματι το βαμβάκι, όπως αναφέρατε, είναι ένα προϊόν στρατηγικής σημασίας για τη χώρα με μακρά παράδοση και με υψηλή ποιότητα. Όπως αναφέρετε σωστά, η Ελλάδα καλλιεργεί το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων βαμβακοκαλλιέργειας και είναι η έβδομη εξαγωγός χώρα βάμβακος στον κόσμο. Εμπλέκει, όμως, όχι μόνο τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά και ένα σύνολο επιχειρήσεων, όπως είναι εκκοκκιστήρια, μεταποίηση, βιοτεχνίες. Γι’ αυτό και κατέχει πάντοτε σταθερή σημαντική θέση στην άσκηση αγροτικής πολιτικής.

Πρώτον, στηρίζεται σταθερά με την ειδική ενίσχυση βάμβακος. Για το θέμα της ειδικής ενίσχυσης θα επανέλθω αργότερα. Δεύτερον, έχει συσταθεί από το 2016 ομάδα εργασίας, η οποία συνεχίζει τη λειτουργία της με την έκδοση της ΚΥΑ το 2024. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλη την παραγωγική διαδικασία του βαμβακιού, βαμβακοπαραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις και υπηρεσιακοί παράγοντες. Αντικείμενό της είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων του κλάδου και ο προγραμματισμός κεντρικών δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής.

Τρίτον, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία EUCOTTON της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, μια πρωτοβουλία που κατοχύρωσε ένα σήμα για το ευρωπαϊκό παραγόμενο βαμβάκι, αναδεικνύει τη βιώσιμη καλλιέργεια που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λειτουργεί πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας για το EUCOTTON δίνοντας υπεραξία στο προϊόν και δημιουργώντας συνέργειες.

Τέταρτον, η στήριξη των παραγωγών ενισχύεται με ειδική πρόβλεψη για 31,7 ευρώ το στρέμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα για την καλλιεργητική χρονιά 2025 και μετά.

Έρχομαι τώρα στο θέμα της μειωμένης παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια αρκετά ανεκτική στην έλλειψη νερού, οι αποδόσεις φέτος ήταν σαφώς μικρότερες, επηρεαζόμενες από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Εξαιτίας, λοιπόν, της γενικότερης μεταβολής του κλίματος, προλαμβάνοντας μια κατάσταση, δηλαδή τις μειωμένες αποδόσεις χωρίς υπαιτιότητα του παραγωγού, ήδη από την πρώτη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ μεριμνήσαμε για την ειδική ενίσχυση, ώστε αρχής γενομένης από το 2024 η ελάχιστη απαιτούμενη στρεμματική απόδοση να ορίζεται ανά περιφερειακή ενότητα με βάση τον μέσο όρο απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 μειωμένο κατά 30% και όχι κατά 20%. Είναι σημαντική διαφορά για τους παραγωγούς όλης της χώρας και μάλιστα ορίζονται με μια συγκεκριμένη ΥΑ στις 12-4-2024 οι ελάχιστες απαιτούμενες αποδόσεις ανά περιφερειακή ενότητα.

Επιπρόσθετα έχει προβλεφθεί θεσμική διαδικασία για την περίπτωση των ασφαλισμένων από τον ΕΛΓΑ ζημιών που προκαλούν μείωση της απόδοσης βαμβακιού, ώστε τα πορίσματα του ΕΛΓΑ να λαμβάνονται υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να καταβάλλεται στους παραγωγούς ειδική ενίσχυση. Στη δευτερολογία μου θα επανέλθω επί του συγκεκριμένου. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Παπαδόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ, για όλα τα διευκρινιστικά, αλλά μια και είπατε για το πετρέλαιο, να πω ότι ήμουν προχθές σε κάποια μπλόκα και είπαν ότι αυτά που δώσατε είναι απλώς ασπιρίνες γιατί οι επιστροφές αυτές αργούν πάρα πολύ και σας ζητούν και σας παρακαλούν να τους δώσετε το αντίτιμο στην αντλία, δηλαδή την ώρα που βάζει το πετρέλαιο εκεί να μπορέσει να καρπωθεί το όφελος, μπας και δει μια άσπρη μέρα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι αν δεν δουλέψουν οι αγρότες, δεν θα μπορούσαμε να καθόμαστε εμείς εδώ σήμερα. Θα έπρεπε το πρωί να καλλιεργούσαμε και εμείς μαρούλια για να φάμε. Γι’ αυτό θέλουν ιδιαίτερη προσοχή οι αγρότες.

Είπατε -το επισήμανα και εγώ- ότι η μείωση έγινε 30% για την ελάχιστη ηρτημένη ποσότητα, αλλά είναι πολύ λίγο. Ξέρετε πολύ καλά ότι πέρσι το καλοκαίρι είχαμε παρατεταμένο καύσωνα, είχαμε ανομβρία και μετά ακολούθησαν οι βροχές. Τα φυτά κάηκαν. Οι αγρότες πότιζαν και μάλιστα περισσότερες φορές από τις προηγούμενες, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και όσον αφορά τις εργατοώρες και όσον αφορά το νερό. Τα ξέρετε αυτά καλύτερα. Εν εντούτοις όμως αυτό το 10% που αυξήσατε, ήταν ασπιρίνη. Χρειάζεται πολύ πιο γενναία συμμετοχή του κράτους, γιατί πραγματικά αν πληγεί αυτός ο κλάδος θα τους πάρει άσχημα η μπάλα -ας μου επιτραπεί η έκφραση- και θα έχουν σοβαρό πρόβλημα οι αγρότες μας.
Επίσης, αναφέρατε την πρώτη τροποποίηση της ΚΑΠ για τη στρεμματική απόδοση της ηρτημένης παραγωγής, που μειώνεται, όπως είπατε πολύ σωστά, κατά 30% και όχι 20%. Η διαφορά πραγματικά είναι πάρα πολύ μικρή και πρέπει να την ξαναδείτε. Και αν δεν τη φτάνουν αυτή τη διαφορά αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν τόσα έξοδα για φέτος, δεν θα πάρουν τίποτα; Κάηκαν τα φυτά τους στο χωράφι. Τα είδα εγώ εκεί στην περιοχή των Κουφαλίων και της Χαλκηδόνας και μάλλον το ίδιο θα συμβαίνει και στον κάμπο των Γιαννιτσών από τον οποίο προέρχεστε.

Οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν, κύριε Υπουργέ, με το 5% και το 10% της αύξησης που δώσατε. Θέλουν ουσιαστική βοήθεια, εξορθολογισμό του γεωργικού ασφαλιστικού συστήματος που αναγγείλατε. Πότε θα γίνει; Τα έξοδα τρέχουν και «οι καιροί ου μενετοί» που έλεγαν παλαιότερα κάποιοι φίλοι του κ. Γεωργιάδη, δηλαδή «οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν», για να καταλαβαίνει και ο κόσμος. Ο αγρότης θέλει να ζήσει.

Καταλήγω με μια ρήση του Ελύτη: Αν όλα καταστραφούν σε αυτήν τη χώρα και τίποτα δεν μείνει όρθιο, μία βάρκα, ένα αμπέλι και μια ελιά μπορούν να την ξανααναστήσουν, δηλαδή οι ψαράδες μας, οι κτηνοτρόφοι μας και οι γεωργοί μας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, θα επαναλάβω ότι αυτή η Κυβέρνηση ήταν που νομοθέτησε την επιστροφή στο 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μάλιστα, στην συνάντηση που κάναμε την Παρασκευή με εκπροσώπους των παραγωγών ανακοινώθηκε ότι αυτή η επιστροφή θα γίνεται πέντε φορές τον χρόνο ηλεκτρονικά, απευθείας από το mydata, δηλαδή υπάρχει μια μελέτη που ορίζει πόσα λίτρα χρειάζονται ανά καλλιέργεια και με βάση τα τιμολόγια που εκδίδει ο κάθε παραγωγός θα επιστρέφεται και αυτή. Άρα λοιπόν προχωρούμε σε ένα αγροτικό πετρέλαιο που δεν επιβαρύνεται με φόρους και αυτή είναι η παρέμβαση που μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση.

Είναι αλήθεια ότι αυτήν τη χρονιά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, σε πολλές περιοχές της χώρας οι αποδόσεις ήταν ακόμα πιο μειωμένες λόγω των προβλημάτων στην ανάπτυξη των φυτών ή της πρώιμης ωρίμανσής τους, που είχε ως αποτέλεσμα την πρώιμη συγκομιδή και πράγματι σε κάποιους νομούς φαίνεται ότι ο μέσος όρος πραγματικής απόδοσης διαμορφώνεται χαμηλότερα από την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση για τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου μας, από τους 31 νομούς που παράγουν βαμβάκι, υπάρχει πρόβλημα σε αρκετούς. Ενδεικτικά αναφέρω: Aργολίδα, Λάρισα, Πέλλα, Έδεσσα, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη. Τα λέω αυτά για να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη.

Γνωρίζετε ότι αυτού του είδους η ζημία, δηλαδή η ζημία λόγω παρατεταμένου καύσωνα, δηλαδή η μειωμένη παραγωγή, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, άρα δεν εμπίπτει στην περίπτωση που λαμβάνονται υπόψην τα πορίσματα των εκτιμήσεων για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της ειδικής ενίσχυσης.

Εμείς είμαστε έτοιμοι, όμως, στη βάση των οριστικών στοιχείων αποδόσεων και παραδόσεων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, πάντοτε εντός του θεσμικού πλαισίου -το τονίζω αυτό-, προκειμένου να λάβουν οι παραγωγοί την ειδική ενίσχυση, αυτοί που τη δικαιούνται.

Daniel και Elias

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό. Για το ’23, με τις πλημμύριες «Daniel» και «Elias» δεν αγνοήσαμε τους βαμβακοπαραγωγούς των πληγεισών περιοχών. Στα πλαίσια της δέσμης μέτρων που λάβαμε για τις περιοχές αυτές θυμίζω ότι έχουν πληρωθεί πάνω από 300 εκατομμύρια από τον ΕΛΓΑ, που δόθηκαν με ειδικό πρόγραμμα ad hoc στον ΕΛΓΑ. Οι βαμβακοπαραγωγοί των περιοχών αυτών εξαιρέθηκαν της υποχρέωσης ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης και έλαβαν ειδική ενίσχυση. Επρόκειτο βέβαια για μία εξαιρετική περίπτωση ανωτέρας βίας, ενδεικτική όμως των αντανακλαστικών που υπάρχουν όποτε υπάρχει πρόβλημα και γενικότερα ενδεικτική τού πώς αντιμετωπίζουμε τους αγρότες στα ζητήματα που έχουν λόγω του καιρού. Με παρόμοια αντανακλαστικά θα λειτουργήσουμε και τώρα, εφόσον από τα στοιχεία κριθεί ότι είναι απαραίτητο.

Θα διερευνηθεί επίσης η ύπαρξη κατάλληλου εργαλείου και μηχανισμού για τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και για την ειδική ενίσχυση.

Επιχειρούμε να ενεργοποιήσουμε το μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπάρχει δυνατότητα σε παραγωγές που έχουν πάνω από 30% μείωση λόγω κλιματικής κρίσης, να μπορεί να δοθεί κάποιο ποσό αποζημίωσης. Υπάρχει μια διαδικασία, η οποία στην πραγματικότητα δίνει την ευκαιρία στο κράτος-μέλος να υποβάλει έναν φάκελο τεκμηριωμένο, προφανώς στη βάση τού τι ακριβώς έχει συμβεί και αυτός ο φάκελος να τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το χρονοδιάγραμμα, με βάση τους χρόνους που απαιτούνται, είναι ότι αν εγκριθεί το πρόγραμμα, οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Επαναλαμβάνω ότι αφορά στις καλλιέργειες που δικαιολογούν και τεκμηριώνουν ότι έχουν υποστεί ζημιά και συγκεκριμένη μείωση.

Είναι σταθερή επιλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη η στήριξη του αγροτικού κόσμου μέσα από τις πολιτικές μας. Ο παραγωγικός αυτός κλάδος εξασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και την κοινωνική συνοχή, γι’ αυτό και αξίζει να έχει την αρωγή μας, όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Τα τελευταία χρόνια, από το 2019 μέχρι σήμερα, οι παραγωγοί είδαν ότι όποτε χρειάστηκε, αυτή η Κυβέρνηση ήταν παρούσα και ενίσχυσε. Θυμίζω το μικρό κόστος της κιλοβατώρας με το πρόγραμμα «Γαία» από 9,3 λεπτά, το πρόγραμμα «Απόλλων», το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», τις ενισχύσεις που έλαβαν οι παραγωγοί λόγω του covid ή λόγω του ουκρανόμετρου. Γι’ αυτό και οι Έλληνες αγρότες σταθερά αναγνωρίζουν ότι ο συνομιλητής τους, η ελληνική Κυβέρνηση, είναι ειλικρινής, γι’ αυτό και τη στηρίζουν.
Σας ευχαριστώ.

Newsroom Agronewsbomb