Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας μία οικογένεια που αγαπάει τη δημιουργία, τις μυρωδιές της φύσης και την σπιτική γεύση έφτιαξε ένα μικρό διαμαντάκι.
Από τις λεμονιές τους άρχισαν να παράγουν τη δική τους σπιτική λεμονάδα, να την τυποποιούν και να φτάνει στον καταναλωτή χωρίς ίχνος χημικής παρέμβασης. Κάπως έτσι έφτασε και στην Λευκάδα και την δοκιμάσαμε. Ήταν μία έκρηξη γεύσης, λεμονάτης μοσχοβολιάς και αίσθηση μιας παλιάς συνταγής της γιαγιάς. Ψάξαμε και έτσι ανακαλύψαμε ότι πίσω από αυτό το δροσιστικό αναψυκτικό βρίσκεται μία μικρή οικοτεχνία που η Χρυσαυγή και ο Κώστας έφτιαξαν με πολύ μεράκι.
Η λεμονάδα τους παράγεται από λεμόνια παραγωγής τους , από τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες λεμονιάς. Τα λεμόνια συλλέγονται ένα ένα με το χέρι την κατάλληλη εποχή , όταν ωριμάσουν και στην συνέχεια μεταφέρονται στο εργαστήριο της οικοτεχνίας τους για επεξεργασία και παρασκευή του τελικού προϊόντος. Όλα τα στάδια (πλύσιμο- κόψιμο – στύψιμο- σούρωμα) γίνονται με το χέρι, με αποτέλεσμα τον συνεχή ποιοτικό έλεγχο του χυμού λεμονιού.
Όλα τα στάδια παρασκευής ακολουθούν τη μελέτη HACCP σύμφωνα με την οποία διασφαλίζετε η κορυφαία ποιότητα στο τελικό αποτέλεσμα, θα μας πει ο Κωνσταντίνος Λύχνος.
Στην λεμονάδα τους δεν χρησιμοποιείται η μέθοδος του βρασμού , έτσι ώστε η βιταμίνη C που περιέχεται στο χυμό λεμονιού να παραμένει αναλλοίωτη και στην λεμονάδα που απολαμβάνετε. Η αραίωση που απαιτείται είναι ένα μέρος χυμού και τέσσερα μέρη φυσικού νερού ή ανθρακούχου. Δεν υπάρχουν χημικά πρόσθετα , ούτε συντηρητικά.
Ένα από τα στοιχεία που την κάνει να ξεχωρίζει εκτός από την γεύση της, είναι η διάρκεια της, αφού παραμένει αναλλοίωτη για ένα χρόνο στην συντήρηση και ένα μήνα μετά το άνοιγμά της, μοναδικό χαρακτηριστικό για ένα προϊόν δίχως ίχνος συντηρητικών.
Απολαμβάνετε στο τελικό στάδιο αναλλοίωτα τα αρώματα που δίνει η φύση στον χυμό λεμονιού και αυτό δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα με ότι άλλο έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.
Η διαχείριση από το αρχικό στάδιο της καλλιέργειας , μέχρι και το τελικό προϊόν , γίνεται από την Χρυσαυγή Μπαμπούρη (κατ΄ επάγγελμα αγρότης) και τον σύζυγό της Λύχνο Κωνσταντίνο (καθηγητή φυσικής), ενώνοντας έτσι τον πρωτογενή τομέα με την επιστημονική γνώση. Η επιχείρησή τους ονομάστηκε Λεμονοφάρμα, έχει έδρα τον Αστακό και η λεμονάδα τους γίνεται , αποκλειστικά από τα δικά της λεμονόδενδρα, σύμφωνα με το ilefkada.gr.
Η σπιτική λεμονάδα που ξεχωρίζει και που βραβεύθηκε για την γεύση και την ποιότητά της, στον μεγαλύτερο διαγωνισμό τυφλής γευσιγνωσίας AFFA 2024, που έλαβε χώρα στην 10η έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ.
Ήδη έχει κάνει την παρουσία της αισθητή σε αρκετά σημεία της Λευκάδας την περσινή σεζόν, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο την αγάπη του κόσμου, στοχεύοντας σε περισσότερες συνεργασίες.
Γάλα γαϊδούρας
Η Χρύσα και ο Κώστας ασχολήθηκαν ακόμη και με την παραγωγή σαπουνιού με γάλα γαϊδούρας και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δημιουργώντας πειραματικά μια μικρή φάρμα με γαϊδουράκια.
Το σαπούνι παράγεται από το αρχικό μέχρι το τελικό στάδιο αποκλειστικά στο χέρι. Αποτελείται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και γάλα γαϊδούρας , παραγωγής τους(όχι σε σκόνη) . Η ποσότητα γάλακτος που περιέχει είναι η μέγιστη που απαιτείται για την αντίδραση σαπωνοποίησης και δεν γίνεται καθόλου προσθήκη νερού.
Η εξέλιξη της αντίδρασης γίνεται με τη ψυχρή μέθοδο διατηρώντας τη θερμοκρασία σταθερή στους 25-30 βαθμούς κελσίου , αφήνοντας αναλλοίωτα τα συστατικά ,τόσο του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ,όσο και του γάλακτος γαϊδούρας. Το σαπούνι που προκύπτει , έχει πραγματικά μοναδικές ιδιότητες που θα σας εντυπωσιάσουν.
Πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους.
Θα τους βρείτε:
www.lemonofarma.gr
Κιν. 6970977709 6983639383 2646042442
info@lemonofarma.gr
instagram: @lemonofarma
facebook: Chrisa Babouri-Lemonofarma