Συζητήθηκε στην Βουλή η ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ για την αύξηση του προγράμματος νέων με τον ΥΦΑΑΤ Γ. Στύλιο να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ένταξης των επιλαχόντων, όπως έγκαιρα αποκαλύψαμε πριν μια εβδομάδα. Οι ελπίδες λοιπόν αναπτερώνονται για όλη την Ελλάδα και τους επιλαχόντες.

Η συζήτηση

Ολοκληρώνουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με την τελευταία δέκατη τέταρτη με αριθμό 592/20-3-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών – 7,2 εκατομμύρια ευρώ υπολείπονται για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος.

Ορίστε, κύριε Αχμέτ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό το θέμα των ανθρώπων που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών ερχόμαστε για δεύτερη φορά στην Ολομέλεια.

Όμως, ας δούμε το θέμα για να θυμηθούμε. Όπως γνωρίζετε, η εγκατάσταση των νέων αγροτών για την περίοδο 2014-2020 προκηρύχθηκε και τελικά αποφασίστηκε ότι χίλιοι διακόσιοι δεκαέξι νέοι αγρότες θα μπουν στο Πρόγραμμα και η συνολική δαπάνη ήταν 45.645.000 ευρώ. Όμως, παράλληλα, οι επιλαχόντες που δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων ανέρχονται στον αριθμό των εκατόν πενήντα πέντε ατόμων μόνο. Δηλαδή, στην ουσία, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουμε υπόλοιπο μόνο εκατόν ενενήντα πέντε νέους αγρότες, οι οποίοι είναι γύρω στα 7.200.000 ευρώ, αν καλυφθούν όλοι, δηλαδή το 100%.

Επειδή ενδεχομένως υπάρχουν και άλλα προγράμματα του ΠΑΑ τα οποία είτε έχουν αδιάθετους πόρους, είτε δεν έχουν λειτουργήσει και όπως φαίνεται δεν θα προλάβουν να προκηρυχθούν, θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποια κονδύλια προς το Υπομέτρο 6.1.

Βέβαια γι’ αυτό πρέπει να έχετε πολιτική βούληση ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταφέρετε κονδύλια, να ικανοποιηθούν.

Σε πρωτύτερη ερώτηση το 2022, κύριε Υπουργέ, είχατε πει –ο κ. Γεωργαντάς ήταν, μεταφέρω τα λόγια του Υπουργού- «Από αίσθηση εθνικής ευθύνης, αντιλαμβανόμαστε τα ζητήματα της Θράκης και τη θέληση που έχουν οι πτέρυγες της Βουλής», εννοούσε όλα τα κόμματα, «να στηρίξουν την περιφέρεια και ειδικά, την περιφέρεια που είναι κοντά στα σύνορα». Και μάλιστα είχε πει ο κύριος Υπουργός τότε ότι θα κάνουμε καθετί που περνάει από το χέρι μας για να πιστώσουμε αυτά τα επιπλέον κομμάτια, για να κρατήσουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους στη Θράκη, διότι αυτός ήταν και ο στόχος της διακομματικής επιτροπής.

Ερωτάστε, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος των νέων αγροτών καταρχήν, αν μπορεί να αυξηθεί, που πληρούν τα κριτήρια της επιλεξιμότητας.

Και ιδιαίτερα τώρα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που υπολείπονται 7.200.000 ευρώ, προτίθεστε να κάνετε μια αύξηση του προϋπολογισμού ή ανακατανομή από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ, να καλύψετε τη διαφορά προς όφελος βέβαια των επιλαχόντων; Και γενικά τι σκοπεύετε, τι σχεδιάζετε να κάνετε ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για τον λόγο.

Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε ένα θέμα και ένα ζήτημα που ξέρετε ότι είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου μας, αλλά και στην ατζέντα της Κυβέρνησής μας και αυτό το έχουμε αποδείξει στην κυριολεξία με πράξεις, διότι το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε από τη δική μας Κυβέρνηση είναι το μεγαλύτερο ποτέ σε προϋπολογισμό.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με ένα πολύ μεγάλο προϋπολογισμό και πήγαμε και σε υπερδέσμευση. Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία τι έχει συμβεί γι’ αυτό το μεγάλο πρόγραμμα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην αρχή είχαμε προϋπολογισμό 37.300.00 ευρώ. Στη συνέχεια με την ανακατανομή και τη υπερδέσμευση, το ποσό για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έφτασε τα 45.500.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι είχαμε μια αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να είναι χίλιοι διακόσιοι δεκατρείς, είχαν απορριφθεί πενήντα δύο και συμφωνούμε ότι οι επιλαχόντες που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είναι εκατόν ενενήντα πέντε. Δηλαδή ένα ποσό περίπου 7.000.000 ευρώ, έτσι όπως το είπατε. Όμως το μέσο ποσό που δόθηκε σε κάθε δικαιούχο είναι 37.500 ευρώ.

Θέλω να κάνω μια σύγκριση για τους Θρακιώτες, σε σχέση με τι συνέβη την προηγούμενη περίοδο, με το προηγούμενο πρόγραμμα. Εκεί ο προϋπολογισμός για τη Θράκη ήταν 28.200.000 ευρώ κι εδώ είναι στο διπλάσιο, στα 45.000.000. Κατά μέσο όρο κάθε νέος αγρότης λάμβανε 18.000 ευρώ, εδώ 37.500 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπήρξε πολύ μεγάλη στήριξη και βοήθεια.

Αυτό το κάναμε διότι επιδιώκουμε την αναζωογόνηση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Βασιζόμαστε πολύ πάνω στους νέους και βάλαμε στην αξιολόγηση, για να καταλήξουμε σε αυτούς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα είναι οι δικαιούχοι, κριτήρια, όπως να έχουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, να γίνουν πραγματικοί επαγγελματίες της υπαίθρου, να μείνουν άλλα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου, επτά δηλαδή συνολικά στον αγροτικό χώρο, να έχουν οι ίδιοι κάποιο στοιχείο κατάρτισης, εκπαίδευσης, πτυχίο από μέση σχολή ή από πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να μπορούν στην κυριολεξία να σταθούν στον αγροτικό χώρο.

Κι έρχονται αυτά τα προγράμματα και συνδέονται και με άλλα μας προγράμματα σπονδυλωτά, όπως είναι η βιολογική γεωργία, όπως είναι οι γεωργικοί σύμβουλοι ή τα σχέδια βελτίωσης.

Άρα καταλαβαίνετε ότι από την Κυβέρνηση έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και ειδικά στη Θράκη στην ανακατανομή, είχαμε την αύξηση του 22%.

Στη δευτερολογία μου θα σας πω πιο συγκεκριμένα τι σχεδιάζουμε για τη Θράκη και για το πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Ιλχάν, έχετε τον λόγο.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Featured Image

Θα σας ακούσω, κύριε Υπουργέ, με μεγάλη προσοχή στη δευτερολογία σας και θα ήθελα να πείτε στους αγρότες μας συγκεκριμένα τι θα γίνει με αυτούς τους εκατόν ενενήντα πέντε αγρότες.

Στην πρωτολογία σας όντως αναφερθήκατε σε κάποια ποσά και εμείς τα αναγνωρίζουμε αυτά ως αγρότες. Ως αγρότες ο κόσμος αναγνωρίζει ότι αυτή τη φορά όντως ο προϋπολογισμός ήταν αυξημένος, σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση, και όντως καλύφθηκε κατά 22% παραπάνω απ’ ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Πάντως, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας θυμίσω ότι -εσείς πήγατε στη σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση- ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ήμουν πάλι εδώ στη Βουλή και έδινα αγώνα για τους αγρότες, πριν γίνετε εσείς Κυβέρνηση, τελικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε εντάξει όλους τους αγρότες. Φυσικά και αποδέχομαι ότι τα ποσά δεν ήταν ίδια, ήταν κατά 40% μειωμένα, άρα ο προϋπολογισμός ήταν λίγος. Απλώς για να καταγραφεί, στη δευτερολογία σας θέλουμε εμείς ως Θράκη να έχετε την προσοχή σας σε αυτό.

Δεν θα κουραστώ να το λέω αυτό στην Ολομέλεια. Έγινε μια ολόκληρη διακομματική επιτροπή, με ώρες ολόκληρες συνεδριάσεων, με πρόεδρο την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, και όλα τα κόμματα αγωνιστήκαμε για το πώς μπορούμε να δώσουμε ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε αυτές τις συναντήσεις που κάναμε και εκδόθηκε το πόρισμα και παραδόθηκε στη Βουλή είπαμε σαφέστατα ότι πρέπει να δοθεί μια ιδιαίτερη έμφαση στη Θράκη, μια ιδιαιτερότητα. Δεν λέω ότι ο αγρότης στην Κρήτη ή σε άλλες περιοχές δεν δικαιούται. Μακάρι η Ελλάδα να είχε τόσους πόρους ούτως ώστε να καλυφθούν όλοι όσοι θέλουν.

Σήμερα που δεν βρίσκουμε εργάτες να μαζέψουν τις ελιές, σήμερα που δεν βρίσκουμε αλιείς να ψαρέψουν στις θάλασσές μας και πάμε σε μισθώσεις εργατών από άλλες χώρες, εφόσον υπάρχουν άλλα διακόσια εννέα παιδιά που λένε ότι δέκα χρόνια θα καθίσουν στη Θράκη, θα δουλέψουν, θα αγωνιστούν και θα προσφέρουν στην εθνική οικονομία και θα είναι κάτοικοι της περιοχής, εκπληρώνονται πλήρως οι στόχοι συστάσεως της διακομματικής επιτροπής, του πορίσματος δηλαδή. Αυτόν τον στόχο είχε η διακομματική επιτροπή.

Άρα εγώ, κύριε Υπουργέ, πριν απαντήσετε, θα ήθελα να σας θυμίσω πάλι αυτό που είπε ο ίδιος ο Υπουργός σας στην προηγούμενη επίκαιρη και εμένα, αν θέλετε, με ευχαρίστησε αυτό, με ικανοποίησε αυτό: «Από αίσθημα εθνικής ευθύνης αντιλαμβανόμαστε και θα στηρίξουμε την περιφέρεια που είναι κοντά στα σύνορα».

Θέλω, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση με αυτήν την οπτική να δει τους νέους αυτούς αγρότες, τους εκατόν ενενήντα πέντε. Αν μπορείτε να τους πάρετε όλους, θα είναι μεγάλη επιτυχία και αν μπορείτε να πάρετε τους μισούς. Δεν θέλω να κάνω παζάρια με τον λαϊκό όρο. Σε κάθε περίπτωση, πιστέψτε με, ακόμα και δέκα, είκοσι, τριάντα, εκατό άτομα να πάρουμε θα είναι πολύτιμοι για την ανάπτυξη και την ενθάρρυνση των νέων να καθίσουν στον πρωτογενή τομέα στη Θράκη.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστώ, κύριε Αχμέτ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, θέλω να γνωρίζετε το εξής. Καταρχήν όλα τα προγράμματά μας και το πρόγραμμα των νέων αγροτών υπόκεινται στις διατάξεις του κανονισμού που είναι ένας νόμος που ισχύει για την Ελλάδα και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα είναι ο νόμος με βάση τον οποίο δουλεύουμε και προχωρούμε σε όλες τις αποφάσεις μας.

Θυμίζω επίσης -έχει μεγάλη σημασία και μεγάλη αξία- ότι το πρόγραμμα ήταν το μεγαλύτερο. 527 εκατομμύρια ευρώ ήταν το πρόγραμμα που βγήκε στον αέρα το 2021, ένα πρόγραμμα που είχε πολλές καινοτομίες και ανέφερα πιο πριν κάποιες από αυτές.

Μια πολύ σημαντική και ουσιαστική καινοτομία ήταν ότι καταργήσαμε το φυσικό φάκελο. Οι αιτήσεις έγιναν αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Τα δικαιολογητικά συλλέχθηκαν τα εννέα στους δέκα ηλεκτρονικά. Μόνο ένα απαιτούσε τη φυσική παρουσία σε κάποια δημόσια υπηρεσία στον γκισέ.

Τώρα έχουμε διορθώσει και αυτό το ένα. Η αξιολόγηση έγινε ηλεκτρονικά. Είχαμε, λοιπόν, ως αποτέλεσμα οι τελικοί δικαιούχοι να αναδειχθούν στον μισό χρόνο σε σχέση με το παρελθόν.

Τι δυνατότητες υπάρχουν από εδώ και στο εξής; Εμείς διαθέσαμε 527 εκατομμύρια ευρώ. Στο παρελθόν είχαν διατεθεί 140 εκατομμύρια ευρώ, 260 εκατομμύρια ευρώ, 29 εκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει σύγκριση στο ποσό -πώς να το πω-, δεν υπάρχει σύγκριση στο μέγεθος του προϋπολογισμού. Δεν αμφισβητείται από κανέναν, ακόμα και από τον πιο δύσπιστο συνομιλητή.

Έχει γίνει στο παρελθόν το εξής και θα προσπαθήσουμε, μέσα από όλες τις λύσεις που μας δίνει ο κανονισμός, να τις μελετήσουμε και να πάμε στην καλύτερη, για τους αγρότες μας πρώτα απ’ όλα. Σίγουρα θέλουμε και την καλύτερη λύση και για τη Θράκη.

Μία πρόταση είναι αυτή που λέτε εσείς, η οποία είναι σεβαστή και την μελετάμε, δηλαδή να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό στη Θράκη -θα πρέπει να γίνει και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα-, για να ενταχθεί ένας αριθμός από τους εκατόν ενενήντα πέντε.

Μία άλλη σκέψη που συζητούν οι υπηρεσίες μας είναι να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Δηλαδή, προς το τέλος του χρόνου, το φθινόπωρο, να δοθεί η δυνατότητα να ξανανοίξει, να ξανατρέξει το πρόγραμμα, πάλι για όλη την Ελλάδα και να μπορούν σε αυτό να ενταχθούν και όσοι δεν εντάχθηκαν τώρα ή απορρίφθηκαν, ώστε να βελτιώσουν την πρόταση που υπέβαλαν, να πάρουν μεγαλύτερη μοριοδότηση και έτσι να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα.

Ίσως μια άλλη, τρίτη λύση θα ήταν να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα στοχευμένο για τη Θράκη. Με αίσθημα προσυπογράφω και υιοθετώ την εισήγηση και την απάντηση που είχε δώσει ο Υπουργός σε εσάς εδώ.

Με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης και σίγουρα με ευθύνη απέναντι στα νέα παιδιά αλλά και στον παραγωγικό κόσμο της χώρας, σας λέω ότι στην κυριολεξία ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη λύση, πάντοτε σεβόμενοι τον κανονισμό και πάντοτε λέγοντας και σε εσάς και σε όλους ότι η αξιολόγηση είναι συγκριτική. Δεν εντάσσει όποιον θέλει η πολιτική ηγεσία, άρα απαιτείται μία καλή πρόταση από τον καθένα.

Περιμένουμε να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, έχοντας βέβαια υπολογίσει και τα διαθέσιμα χρήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμά μας στο Υπουργείο.

Να είστε καλά. Ευχαριστώ.

Featured Image