Σχεδόν ταυτόχρονα με την παραγωγή του δικού της αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου η Τουρκία αναμένεται να έχει έτοιμο και τρακτέρ που κινείται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια.

Μπορεί η οικονομία της Τουρκίας να αντιμετωπίζει προβλήματα αυτό ωστόσο δεν την αποτρέπει από το να έχει μια ισχυρή βαριά βιομηχανία που επεκτείνεται στους τέσσερεις τροχούς αλλά και στο… μέλλον, με τα δικά της ηλεκτρικά οχήματα.

Τα ηλεκτρικά οχήματα της Τουρκίας αναμένεται να αποκτήσουν εκπρόσωπο και στον αγροτικό τομέα με την τούρκικη ZY Elektrikli Traktοr να εξελίσσει το δικό της αμιγώς ηλεκτρικό τρακτέρ τα τελευταία τρία χρόνια και να πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του project.

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά οι άνθρωποι της ZY Elektrikli Traktοr είχαν παρουσιάσει στο κοινό ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο παρουσία και του προέδρου της χώρας της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόθεση των Τούρκων τότε ήταν να μπορέσουν να παράξουν μαζικά το ηλεκτρικό τους τρακτέρ φέτος, κάτι που τελικά, όπως δείχνουν όλα, θα γίνει πραγματικότητα το 2023 όταν και θα ολοκληρωθεί το εργοστάσιο που θα κατασκευάζεται το τρακτέρ.

Featured Image

Σύμφωνα και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει ανακοινώσει, το τρακτέρ της ZY Elektrikli Traktοr φέρει ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει 105 ίππους και 494 Nm ροπής και αυτό του επιτρέπει να κάνει ό,τι ακριβώς κάνουν και τα συμβατικά τρακτέρ αυτής της κατηγορίας ισχύος.

Για την τροφοδοσία του μοτέρ μια συστοιχία μπαταριών με ενεργειακή χωρητικότητα στα 53 kWh έχει τοποθετηθεί στο χώρο όπου θα βρισκόταν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης σε ένα συμβατικό μοντέλο. Η εν λόγω μπαταρία προσφέρει αυτονομία από επτά έως και 11 ώρες, ανάλογα με την εργασία που εκτελείται.

Σύμφωνα με την τούρκικη εταιρεία το ηλεκτρικό της τρακτέρ προσφέρει μείωση στα έξοδα που αφορούν στα καύσιμα της τάξης του 90%, ενώ η μπαταρία του μπορεί να φορτίσει σε διάστημα μόλις 45 εφόσον το υποστηρίζει το δίκτυο με το τρακτέρ να φέρει ενσωματωμένο φορτιστή.

Το αρχικό πλάνο για την επόμενη χρονιά είναι να κατασκευαστούν από την ZY Elektrikli Traktοr 1.200 τρακτέρ με την παραγωγή να αυξάνεται σταδιακά το 2024 και 2025 έως και τις 10.000 μονάδες ετησίως. Στα πλάνα των Τούρκων είναι η παραγωγή δύο διαφορετικών τρακτέρ με το μοντέλο των 105 ίππων να είναι το μικρότερο από τα δύο και το δεύτερο να έιναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις και ακόμη πιο ισχυρό. Τέλος, να σημειώσουμε πως το μεγάλο στοίχημα για τους Τούρκους παραμένει η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Togg, με την οποία επιθυμούν να κατακτήσουν τις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο.