Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΕΚΗ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Δήμο Φαιστού, πραγματοποίησε πρόσφατα την εκδήλωση, «Τρέχουσα Εργασιακή κι Ασφαλιστική Νομοθεσία – Εργάτες Γης και Πρωτοβουλίες από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ & Πρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Κρήτης κ. Στέλιος Βοργιάς και ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, αναφέρθηκαν στο σοβαρό κενό απασχόλησης που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό χώρο με την απουσία εργατών γης και στις πρωτοβουλίες από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για την ενίσχυση της απασχόλησης του εγχώριου εργατικού δυναμικού. «Η έλλειψη εργατών γης έχει προκαλέσει σοβαρές προκλήσεις στη γεωργική παραγωγή και την αειφόρο ανάπτυξη του τομέα, αναγκάζοντας μας να αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης του εγχώριου εργατικού δυναμικού», τόνισε ο κ. Νικολιδάκης.

Η ανησυχητική αύξηση του σοβαρού κενού απασχόλησης στον αγροτικό χώρο έχει τεθεί σε κορυφαία θέση στην ατζέντα του Δήμου Φαιστού και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ο αριθμός των εργατών γης στον αγροτικό τομέα έχει μειωθεί κατά πολύ, δημιουργώντας ένα επείγον κενό που απειλεί την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα του τομέα. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης αντικατοπτρίζονται στις τιμές των γεωργικών προϊόντων και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Σε απάντηση αυτής της επιτακτικής ανάγκης και μέσα από κοινή προσπάθεια, Δήμου Φαιστού και Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου επιτεύχθηκαν σε πρώτη φάση κάποια πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Μετά από συνάντηση του κ. Βοργιά με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, συμφωνήθηκε η υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος, μέσω του οποίου θα μετακινηθούν πεντακόσιοι(500) εργάτες γης από την βόρεια Μακεδονία, προς την Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου. Η μετακίνηση των εργατών θα είναι επιδοτούμενη, και θα τους δοθεί επίσης ένα κουπόνι διαμονής.

Η μετακίνηση αυτή δεν θα ωφελήσει μόνο τους Κρητικούς αλλά και τους βορειοελλαδίτες, καθώς την περίοδο που θα μετακινηθούν στην Κρήτη, θα γλυτώσουν το σοβαρό ενεργειακό κόστος που θα απέδιδαν για την επαρκή τους θέρμανση, καθώς το τσουχτερό κρύο ξεκινάει από τον Οκτώβριο σε αυτές τις περιοχές.

Το πρόγραμμα αυτό θα ανακοινωθεί από την ΔΥΠΑ και είναι προαπαιτούμενο όσοι δηλώσουν συμμετοχή να έχουν κάρτα ανεργίας, έστω και για μια μέρα.

Συντονιστές του προγράμματος θα είναι το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Καστοριάς και Φλώρινας. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου είναι επιφορτισμένο με το να συγκεντρώσει τους παραγωγούς που επιθυμούν εργάτες γης και αντίστοιχα τα Εργατικά Κέντρα Καστοριάς και Φλώρινας με το να συγκεντρώσουν τους ανέργους που θέλουν να απασχοληθούν ως εργάτες γης. Να επισημανθεί ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Featured Image

Οι παραγωγοί μπορούν καθημερινά να επικοινωνούν με το Εργατικό Κέντρο Hρακλείου για να δηλώσουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αναλαμβάνει δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κατάσταση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα. Η κοινή προσπάθεια του Πρόεδρου κ. Στέλιου Βοργιά και του Δημάρχου Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, δεν σταματάει εδώ, καθώς γίνεται σοβαρή προσπάθεια να διευθετηθούν περισσότερα θέματα, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας όσον αφορά το θέμα των προσωρινών αδειών των οικονομικών μεταναστών καθώς και επίσης και η πιθανότητα να τους δοθεί ένα προσωρινό ΑΦΜ για να μπορούν να απασχοληθούν νόμιμα. Από εκεί και έπειτα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να βγει αντίστοιχο πρόγραμμα απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού.

Εάν πετύχει το πρόγραμμα αυτό, θα επαναληφθεί και στην υπόλοιπη επικράτεια, σε περιοχές που υπάρχουν υψηλοί δείκτες ανεργίας και απαιτήσεις σε εργατικό προσωπικό, για τη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής και την προώθηση της τοπικής οικονομίας.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου

Λεωφ. Δημοκρατίας 10, Ηράκλειο Κρήτης,71306

Τηλ. 2810 281981

email: [email protected]

Featured Image