Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο τομέας των προβάτων στη Ρουμανία πήρε φωτιά από προειδοποίηση που εξέδωσε η ANSVSA, μετά τον εντοπισμό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, μια εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια για τα κοπάδια προβάτων, σε φάρμα στην κομητεία Tulcea.

Η κατάσταση οδήγησε στη θανάτωση σχεδόν 50.000 προβάτων, ένα μέτρο που οι αρχές έπρεπε να εφαρμόσουν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή η διαδικασία στείρωσης των ζώων είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο και μετά θα προχωρήσουμε στη διαδικασία απολύμανσης της φάρμας.

«Είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά αν τη συγκρίνω με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, εδώ τουλάχιστον έχουμε έλεγχο, υπάρχει εμβόλιο, αλλά σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ειδικούς εκεί, μαζί με τους αγρότες και όλους τους παράγοντες. εμπλεκόμενος, πιστεύω ότι α να έχει την ικανότητα να το περιορίσει πολύ γρήγορα και η Ρουμανία να συνεχίσει να είναι εξαγωγέας.

Ο οικονομικός παράγοντας ήταν πολύ κοντά μας και νομίζω ότι το αργότερο το μεσημέρι της Τετάρτης, αν όχι την Τρίτη, τελειώνουμε με ό,τι σημαίνει αυτό το αγρόκτημα, γιατί στόχος μας είναι να εκκαθαρίσουμε το ξέσπασμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να προχωρήσουμε σε ενέργειες απολύμανσης. Οι κτηνίατροι της περιοχής είναι στα χαρακώματα, έχουν επαφή με άλλους κτηνοτρόφους, γιατί η κομητεία Tulcea είναι μια κομητεία με αντιπροσωπευτικό κοπάδι προβάτων. (…) Τα ζώα θάβονται, η τεχνολογία αποτέφρωσης εφαρμόζεται όπως στην περίπτωση των χοίρων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ANSVSA, Dănuț Păle, για την AGRO TV.

Featured Image

Ερωτηθείς από τον σκηνοθέτη Ovidiu Ghinea πώς έφτασε η ασθένεια στο αγρόκτημα στην κομητεία Tulcea, ο εκπρόσωπος της ANSVSA δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση σχετικά, λέγοντας ότι οι αρχές ερευνούν αυτήν την κατάσταση για να μάθουν την προέλευση της νόσου.

«Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Αναρωτιέμαι πώς έφτασε στη Ρουμανία, και εδώ πρέπει να συνεργαστούμε με άλλους κρατικούς θεσμούς, γιατί αυτή η ασθένεια δεν ξεκίνησε από το εσωτερικό της χώρας, επομένως είναι σαφές ότι κάπου υπήρξε παραβίαση και μεταφέρθηκε στο αγρόκτημα. Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από πουλιά, από ανθρώπους, από αυτοκίνητα. Και βρισκόμαστε στη φάση να συλλέξουμε δεδομένα και να δούμε πότε άρχισαν οι θάνατοι στη Ρουμανία. Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε την προέλευση», είπε ο Dănuț Păle, στην εκπομπή «Agriculture la Raport».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ANSVSA, εάν όλα πάνε όπως θα έπρεπε και δεν υπάρξουν περαιτέρω κρούσματα της νόσου, η εν λόγω φάρμα θα ξαναρχίσει τον κανονικό κύκλο λειτουργίας της μετά από περίπου 60 ημέρες. Ο οικονομικός παράγοντας θα αποζημιωθεί για τη ζημία που υπέστη, αλλά η οικονομική διάσταση της αποζημίωσης είναι προς το παρόν άγνωστη.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image