Το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (MADR) της Ρουμανίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα νέο χρηματοδοτικό μέτρο με ευρωπαϊκά κονδύλια για τους αγρότες που θέλουν να αγοράσουν νέα μηχανήματα.

Η στήριξη θα είναι το πολύ 400.000 ευρώ/εκμετάλλευση, ενημερώνει ο υπουργός Εξωτερικών Sorin Moise.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του MADR, η γραμμή χρηματοδότησης αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

Featured Image

«Όπως ανακοίνωσα, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα με αρχές Μαΐου, θα ανοίξουμε τη συνεδρίαση για το πρώην μέτρο 4.1, ακριβώς για να μπορέσουμε να αγοράσουμε μηχανήματα. Συζητήσαμε με εκείνους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μας δώσουν την ευκαιρία, από τις οικονομίες που έγιναν το προηγούμενο οικονομικό έτος, να κάνουμε μια κατανομή και να πάρουμε κάποια περισσότερα χρήματα για την αγορά μηχανημάτων.

Το κονδύλι για το μέτρο αυτό θα είναι 250 εκατ. ευρώ. 50 εκατομμύρια θα πάνε στον κλάδο των ζαχαρότευτλων, για την αγορά μηχανημάτων για όσους εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο. Η διαφορά των 200 εκατ. ευρώ θα πάει στον κλάδο των λαχανικών, όχι περισσότερο από 400.000 ευρώ/δικαιούχο, με εισφορά 70% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 30% από αγρότες.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, αυτές που δεν επωφελήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια το προηγούμενο οικονομικό έτος, αυτές που πραγματοποιούν επενδύσεις σε φιλικό προς το περιβάλλον εξοπλισμό, δηλαδή έργα τύπου no till, minimal till ή strip till», είπε ο Sorin Moise για την AGRO TV.

Featured Image