Μόνο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αξιούπολης στο Κιλκίς ανακοίνωσε μια τιμή στα 35 λεπτά για το σκληρό, όσον αφορά στα συμβόλαια, τα οποία και θα τηρηθούν.
Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στην αγορά των σιτηρών με τη γραμμή από διάφορα “παπαγαλάκια” να πέφτει σε τοίχο εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία, με το φράγμα που κατέρρευσε, πλημμυρίζοντας πολλές εκτάσεις και θέτοντας πάλι αμφιβολίες σχετικά με τη γεωργία και τις παραγωγές στη χώρα αυτή.
Στην Ελλάδα, οι αγρότες διατυμπανίζουν πως δεν πρέπει να παραδώσουν στάρι κάτω από 35 λεπτά καθώς εκεί είναι το κόστος. Σε δυσμενή θέση όμως είναι όσοι έχουν πάρει προκαταβολές από εμπόρους ως κεφάλαιο κίνησης.
Τι γίνεται στο εξωτερικό
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στις ΗΠΑ κυμαίνονταν στα 6,25 δολάρια ανά μπούσελ, παραμένοντας πάνω από το χαμηλό διετίας των 5,9 δολαρίων που είχε σημειωθεί στις 30 Μαΐου, εν μέσω ανατροπής των προηγούμενων προβλέψεων για την αύξηση της προσφοράς. Οι έμποροι συνέχισαν να αξιολογούν τον αντίκτυπο που θα έχει η έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα Kakhovska στην παροχή νερού που είναι απαραίτητη για τη γεωργία στο νότιο τμήμα της χώρας. Εκτός από την άμεση καταστροφή της γεωργίας, οι εξελίξεις εντείνουν τις γεωπολιτικές ανησυχίες και μειώνουν την πιθανότητα η Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία που εγγυάται τις θαλάσσιες εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Παρόλα αυτά, η ισχυρή παραγωγή αλλού περιόρισε την άνοδο των τιμών. Μια εξαιρετική συγκομιδή στη Ρωσία αύξησε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις στο εξωτερικό σε σχεδόν 50 εκατομμύρια τόνους, παρά την πρόσφατη αύξηση των εξαγωγικών δασμών της Μόσχας για τα σιτηρά. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση WASDE, αναμένεται επίσης ισχυρή προσφορά από την ΕΕ και την Ινδία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση στο The Chicago Board of Trade (CBOT), στο Euronext, στο Kansas City Board of Trade (KCBT) και στο Minneapolis Grain Exchange (MGEX). Η τυπική μονάδα συμβολαίου είναι 5.000 bushels. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιταριού είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Αυστραλία και η Αργεντινή. Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι τιμές του σιταριού που εμφανίζονται στο Trading Economics βασίζονται σε εξωχρηματιστηριακά (OTC) και συμβόλαια επί της διαφοράς (CFD) χρηματοπιστωτικά μέσα.
Το σιτάρι αναμένεται να διαπραγματεύεται στα 611,85 USd/BU μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου, σύμφωνα με τα παγκόσμια μακροοικονομικά μοντέλα της Trading Economics και τις προσδοκίες των αναλυτών. Όσον αφορά το μέλλον, εκτιμούμε ότι θα διαπραγματεύεται στα 559,79 σε 12 μήνες, τονίζει η ίδια εταιρεία.
Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από Trading Economics