Σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα λόγω προκλήσεων υποδομής και αποκλεισμένων λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ την Παρασκευή (6 Μαΐου).

Τα μπλοκαρίσματα θεωρούνται ως παράγοντας πίσω από τις υψηλές τιμές των τροφίμων που έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν υποχωρήσουν ελαφρά τον Απρίλιο, ανέφερε την Παρασκευή ο FAO.

Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αραβοσίτου (καλαμποκιού) στον κόσμο τη σεζόν 2020/21 και ο αριθμός έξι εξαγωγέας σιταριού, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών.

«Είναι μια σχεδόν τραγική κατάσταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που θα μπορούσαν να εξαχθούν, αλλά δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα απλώς και μόνο λόγω έλλειψης υποδομών, αποκλεισμού των λιμανιών», Josef Schmidhuber, Αναπληρωτής Διευθυντής του FAO. , είπε ο Τομέας Αγορών και Εμπορίου σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη μέσω του Zoom.

Ο Schmidhuber είπε ότι τα πλήρη σιλό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις αποθήκευσης κατά την επόμενη συγκομιδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Παρά τον πόλεμο, οι συνθήκες συγκομιδής δεν φαίνονται τόσο τραγικές. Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή χωρητικότητα αποθήκευσης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει διάδρομος σιταριού που να ανοίγει για εξαγωγή από την Ουκρανία», είπε.

Μια άλλη ανησυχία είναι οι αναφορές ότι κάποια αποθήκη σιτηρών καταστράφηκε στις μάχες στην Ουκρανία, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Featured Image

Από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ουκρανία αναγκάστηκε να εξάγει σιτηρά με τρένο στα δυτικά σύνορα ή από τα μικρά λιμάνια του ποταμού Δούναβη και όχι δια θαλάσσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είπε στο Reuters ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων και την αναζήτηση λύσεων μαζί με άλλους εταίρους.

«Θα βοηθούσε πραγματικά τον κόσμο αν μπορούσαμε να εκκενώσουμε αυτό το σιτάρι (από την Ουκρανία)», είπε ο Ngozi Okonjo-Iweala. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανέβουν οι τιμές των τροφίμων και να ξεφύγουν από τις προσιτές τιμές που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη πείνα».

Ένα φορτίο που μετέφερε πάνω από 71.000 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού ολοκλήρωσε τη φόρτωση στο ρουμανικό λιμάνι Constanta της Μαύρης Θάλασσας στις 28 Απριλίου, το πρώτο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία στράφηκε επίσης στη Βουλγαρία για τη χρήση του λιμανιού της Βάρνας για εξαγωγή σιτηρών. Ωστόσο, το λιμάνι της Βάρνας έχει περιορισμένη ικανότητα εξαγωγών σιτηρών, ανέφεραν Βούλγαροι ειδικοί.

Πηγή:Euractiv