Ενώ η πλειονότητα των λαχανικών αντιπροσωπεύει μια από τις πιο φθηνές πηγές τροφής στη γη, μερικά μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς του EastFruit, η κατανάλωση αποκλειστικών και ακριβών λαχανικών, που προσφέρουν ποιότητες superfood και υπέροχη γεύση, αυξάνει πολύ γρήγορα.

Από όλα τα λαχανικά της αγοράς, οι βλαστοί λυκίσκου, που ονομάζονται και «σπαράγγια λυκίσκου» είναι ίσως το πιο ακριβό και πολυτελές. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου σπαράγγι, αλλά μοιάζει με βλαστούς σπαραγγιού. Τι το ιδιαίτερο έχουν οι βλαστοί λυκίσκου που κάνουν τους ανθρώπους να πληρώνουν έως και 1.000 ευρώ ανά κιλό βλαστών λυκίσκου;

Οι βλαστοί λυκίσκου αναπτύσσονται στο τέλος των φυτών λυκίσκου (Humulus lupulus). Είναι τα ίδια φυτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπύρας. Αυτά τα μικρά πράσινα και λευκά βλαστάρια μοιάζουν με μίσχους σπαραγγιού.

Αυτό που τα καθιστά πραγματικά ακριβά είναι το γεγονός ότι δεν μπορείτε να προγραμματίσετε την ανάπτυξη βλαστών λυκίσκου – οι βλαστοί λυκίσκου εμφανίζονται εντελώς αυθόρμητα στα αμπέλια λυκίσκου, καθιστώντας τους άπιαστους και σποραδικούς. Αυτοί οι βλαστοί λυκίσκου είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι – δεν αποθηκεύονται καλά και πρέπει να καταναλωθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή, καθώς η φρεσκάδα είναι το κλειδί για τη γεύση αυτού του ακριβού προϊόντος.

Οι βλαστοί του ωμού λυκίσκου έχουν πικρή και στυφή γεύση, αλλά δεν καταναλώνονται φρέσκοι. Μόλις μαγειρευτούν, η γεύση τους συνδυάζει τη γήινη υφή, που μοιάζει κάπως με το λάχανο, με ξηρούς καρπούς και μια ελαφριά νότα λυκίσκου.

Featured Image

Οι βλαστοί λυκίσκου μπορούσαν να βρεθούν στα φυτά άγριου λυκίσκου την άνοιξη. Ορισμένες φάρμες λυκίσκου μαζεύουν επίσης βλαστούς λυκίσκου και βγάζουν καλά χρήματα πουλώντας το. Πολλοί λάτρεις των βλαστών λυκίσκου φυτεύουν φυτά λυκίσκου για να μαζέψουν μερικούς βλαστούς την άνοιξη.

Οι βλαστοί λυκίσκου μαγειρεύονται όπως και τα κανονικά σπαράγγια. Το σκληρό κάτω τμήμα πρέπει να κοπεί και πρέπει να ξεπλυθούν καλά πριν βράσουν. Οι καταναλωτές τα σοτάρουν στο βούτυρο με αλάτι και χυμό λεμονιού. Η λεπτή τους γεύση συνδυάζεται καλά με πατάτες, ψάρι ή κοτόπουλο.

Οι βλαστοί λυκίσκου δεν είναι μόνο νόστιμοι αλλά και γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία. Περιέχουν ποικίλο διατροφικό προφίλ, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία. Επιπλέον, οι ενώσεις του λυκίσκου όπως η ξανθοχουμόλη μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση και να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι οι χώρες που εκτιμούν περισσότερο τους βλαστούς λυκίσκου και είναι πρόθυμες να πληρώσουν έως και 1.000 ευρώ ανά κιλό για αυτήν τη λιχουδιά που μοιάζει με φράχτη. Ωστόσο, γίνεται πιο δημοφιλής και σε άλλες χώρες.

Εν ολίγοις, οι βλαστοί λυκίσκου είναι ένα σπάνιο και εκλεκτό λαχανικό, που εκτιμάται για τη γεύση και τις ιδιότητες υγείας τους. Είτε τροφοδοτούνται είτε καλλιεργούνται, αποτελούν μια γαστρονομική περιπέτεια που αξίζει να εξερευνήσετε! Ίσως η καλλιέργεια βλαστών λυκίσκου θα μπορούσε επίσης να είναι κερδοφόρα για τους μικρούς αγρότες στη χώρα σας;

Πηγή: EastFruit

Featured Image