Και νέα πώληση για τον ΑΣ Βλαχιώτη με 5,20 ευρώ το κιλό.
Αναθερμαίνεται η αγορά ελαιολάδου, καθώς τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες πράξεις σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Οι πιο πρόσφατες καταγράφονται στη Λακωνία, με πρωταγωνιστές τους συνεταιρισμούς Ασωπού και Μολάων – Πακίων. Αφορούν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες έξτρα παρθένου από τις συναλλαγές «βυτίο με βυτίο», που χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των πράξεων.
Αξιοσημείωτη και η πράξη που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σητεία ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής, όπου μετά από δημοπρασία διέθεσε 250 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις πραγματοποιήθηκαν σε τιμές κοντά στη ζώνη των 5,15 – 5,20 ευρώ/κιλό, γεγονός που, σύμφωνα με ορισμένους παραγωγούς και εξαγωγείς, παγιώνει την ψυχολογία στους αγοραστές ότι φέτος δύσκολα θα αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Σταθερά στα 5,10-5,20 ευρώ/κιλό το «τοπ» έξτρα παρθένο
Ο Συνεταιρισμός Μολάων – Πακίων γνωστοποίησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τη διάθεση 300 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,3. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ασωπού συνέχισε τη διάθεση του πολύ ποιοτικού φετινού έξτρα παρθένου, πουλώντας στα 5,15 ευρώ/κιλό περίπου 200 τόνους.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Τερζώτης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Το λάδι που προσφέραμε είχε οξύτητα από 0,32 έως 0,37. Θα πάει στην Ιταλία. Η τιμή είναι ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενες πρόσφατες πράξεις μας, δεν παύει όμως να ικανοποιεί τους παραγωγούς. Επίσης, δώσαμε ένα βυτίο με την ίδια οξύτητα σε άλλον αγοραστή στα 5,20 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, επειδή υπήρχε αρκετή προσφορά από τους παραγωγούς μας, κινηθήκαμε με αυτόν τον τρόπο για τη μεγάλη ποσότητα που διαθέσαμε. Οι τιμές είναι αυτές για το έξτρα παρθένο, εκτός αν κάποιος έχει να διαθέσει έξτρα παρθένο γύρω στο 0,25, που μπορεί να πάρει και παραπάνω».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά, ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Παρατηρώντας την κατανάλωση στο εξωτερικό, όπου και δραστηριοποιούμαστε, βλέπουμε ότι δεν είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, είναι μειωμένη. Βεβαίως, η κίνηση στο συσκευαστήριο είναι καθημερινή, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι τα πράγματα πέρσι ήταν καλύτερα. Πιο καθαρή εικόνα για τις πωλήσεις μας θα έχουμε όταν θα κλείσει το εξάμηνο, δηλαδή προς τον Ιούνιο. Να πούμε, πάντως, ότι οι αγοραστές, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές το σκέφτονται και το συζητάνε, στο τέλος της ημέρας έχουν πειστεί ότι δεν θα αγοράσουν πιο φθηνά και αυτό είναι το κέρδος της φετινής χρονιάς για τους παραγωγούς».
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, ο πιο πρόσφατος διαγωνισμός (01/03/2023) διεξήχθη από τον ΑΣ Ζάκρου για ποσότητα 60 τόνων έξτρα παρθένου οξύτητας 0,7 που, ωστόσο, κηρύχθηκε άγονος. Το σχόλιό του για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά και την πράξη της περασμένης εβδομάδας του Συνεταιρισμού Σκοπής από τη Σητεία έκανε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, Μανόλης Μαυροματάκης: «Υπήρξε αυτή η δυνατότητα σε όσους παραγωγούς του Συνεταιρισμού Σκοπής ήθελαν να δώσουν το λάδι τους στα 5,14 ευρώ/κιλό (οξύτητας 0,3). Το 50% του ελαιολάδου στην περιοχή έχει φύγει, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.
Πάντως, δεν υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση. Το λάδι εξακολουθεί να φεύγει κυρίως βυτίο – βυτίο. Εδώ πρέπει να πούμε ότι στην αγορά δραστηριοποιούνται και ορισμένοι μεσάζοντες που αγοράζουν το ελαιόλαδο, με σκοπό να το πουλήσουν αργότερα, όταν θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά, δεν κρατάνε δηλαδή μόνο οι παραγωγοί λάδι».
Αναφορικά με τη σταθερότητα της τιμής, σε ό,τι αφορά το πολύ ποιοτικό έξτρα παρθένο, ο ίδιος σχολίασε: «Προς το παρόν, αυτές οι τιμές αντέχουν. Βέβαια, πριν από λίγο καιρό διάβασα ένα δημοσίευμά σας που έλεγε ότι την τιμή παραγωγού θα τη διαμορφώσει το ράφι. Αυτό το έχω πει κι εγώ και είναι η πραγματικότητα. Έχω πει ότι υπάρχουν δύο παράγοντες, η έλλειψη στην αγορά και η κατανάλωση στο ράφι. Το πόσο θα επηρεάσει ο κάθε παράγοντας θα φανεί το επόμενο διάστημα».
Αντίθετες τάσεις σε Ιταλία και Ισπανία
Χωρίς μεγάλες μεταβολές, αλλά με αντίθετες τάσεις εξελίσσονται οι πράξεις έξτρα παρθένου σε Ιταλία και Ισπανία σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη μεν πρώτη, με στοιχεία της 1ης Μαρτίου, καταγράφεται μείωση των τιμών κατά 0,5% και τη μέση τιμή για το έξτρα παρθένο στα 6,07 ευρώ/κιλό. Αντίθετα, στην Ισπανία, για το διάστημα 3 με 9 Μαρτίου το παρατηρητήριο της Ανδαλουσίας καταγράφει μικρή αύξηση από τα 5,25 στα 5,30 ευρώ/κιλό.
Καλή χρονιά για το λαμπάντε στην Κέρκυρα
Εκτός από το έξτρα παρθένο, αξιοσημείωτη είναι και η φετινή κίνηση και η εξέλιξη τιμών στα χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδα. Όπως μας είπε πηγή από την Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας, «το βιομηχανικό λάδι πέντε βαθμών φέτος έφτασε για τα μέλη μας το 3,60, ενώ ορισμένοι παραγωγοί το έδιναν ακόμα και στα 3,90 ευρώ/κιλό τον Δεκέμβρη. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στα 3,30 ευρώ/κιλό. Οι ποσότητες που συγκέντρωσε ο συνεταιρισμός ήταν αισθητά μεγαλύτερες και επειδή οι τιμές ήταν καλές, ό,τι άλεθαν οι παραγωγοί είτε το έφερναν στον συνεταιρισμό είτε το πουλούσαν. Άλλες χρονιές το κρατούσαν».