Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) , η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2027, εισάγει πολλές καινοτομίες στη διανομή των κονδυλίων της ΕΕ . Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάταξη είναι η αναδιανεμητική στήριξη του εισοδήματος , η οποία απορροφά το 10% του προϋπολογισμού του Πρώτου Πυλώνα και η οποία στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων.
Μάλιστα έχει αποφασιστεί ότι για επιχειρήσεις κάτω των 50 εκταρίων θα καταβληθεί επιπλέον ενίσχυση 81,7 ευρώ ανά εκτάριο για μέγιστο όριο 14 εκταρίων στην Ιταλία. Συνολικά, οι εταιρείες μπόρεσαν να αποκτήσουν 1.144 ευρώ . Ο λόγος πίσω από αυτή την επιλογή; Όπως εξήγησε ο Angelo Frascarelli , πρόεδρος της Ismea , για ένα μέρος της κοινής γνώμης, αλλά και της πολιτικής, «το μικρό είναι όμορφο» στη γεωργία .
Υπάρχει στην πραγματικότητα η πεποίθηση ότι οι μεσαίες-μικρές εταιρείες υιοθετούν πιο βιώσιμη γεωργία και ότι λειτουργούν με καλύτερο τρόπο. Ταυτόχρονα, υπάρχει η αντίληψη ότι οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις , που υιοθετούν μια βιομηχανική προσέγγιση, είναι γενικά λιγότερο ενάρετες.
Πρόκειται λοιπόν για μια πολιτική απόφαση , η οποία στοχεύει επίσης στη στήριξη του επιχειρηματικού ιστού των μικρών αγροκτημάτων προκειμένου να αποφευχθεί η ερήμωση της υπαίθρου . Είναι πράγματι διαπιστωμένο ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι λιγότερο ικανές να ξεπεράσουν στιγμές οικονομικής κρίσης και ότι το εισόδημα των μικροκαλλιεργητών είναι χαμηλότερο από αυτό που μπορούν να εγγυηθούν άλλοι οικονομικοί τομείς.
Πώς αλλάζουν οι άμεσες πληρωμές με τη νέα ΚΓΠ
Η αναδιανεμητική στήριξη του εισοδήματος είναι μία από τις πέντε παρεμβάσεις που αποτελούν μέρος των άμεσων πληρωμών , των κεφαλαίων που διαχειρίζεται απευθείας η Agea και δεν περνούν από τις περιφέρειες. Ειδικότερα, η αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη απορροφά το 10% των πόρων , ίσο με 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Πολύ πιο ουσιαστική είναι η βασική εισοδηματική στήριξη βιωσιμότητας (η βασική πληρωμή), η οποία κατανέμεται με βάση τους τίτλους της ΚΑΠ και η οποία απορροφά το 48% των πόρων, ίσο με 1.678 εκατ. ευρώ.
Η Ιταλία έχει διαθέσει το 25% των πόρων στην Ecoschemi , η οποία παίρνει τη σκυτάλη από το παλιό πράσινο, στο οποίο πηγαίνουν 874 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Πιο κάτω βρίσκουμε τη στήριξη σε συνδυασμό με το εισόδημα, που ευνοεί ορισμένες καλλιέργειες (15% των πόρων για 524 εκατομμύρια). Και τέλος η συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη των νέων , ύψους 70 εκατ. (2% των πόρων).