Ο Βάγιος Βαγιάκος, γεωπόνος και αγρότης από τη Φθιώτιδα ήταν από τους πρώτους μαζί με το θείο του, που… τόλμησαν να στραφούν στις Αρμπεκίνες και στην πυκνή φύτευση, το 2007-2008.
Σήμερα 15 έτη μετά δρέπουν τους καρπούς, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι: “Το 2007-2008 βάλαμε 100 στρέμματα με πυκνή φύτευση Αρμπεκίνας, ενώ πέντε χρόνια μετά βάλαμε ακόμα 100 στρέμματα, αλλά σε ελιά Κορωνέικη στο ίδιο μέρος. Οι Αρμπεκίνες έχουν προσαρμοστεί στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας, οι οποίες δεν είναι και οι καλύτερες, λόγω των πολλών και ισχυρών παγετών. Φέτος, από ένα στρέμμα Αρμπεκίνας βγάλαμε από 1,1 έως 1,8 τόνους καρπό, ενώ το εντυπωσιακό ήταν οι αποδόσεις. Συγκεκριμένα, για κάθε 3 κιλά καρπό, βγάλαμε στο ελαιοτριβείο 1 κιλό ελαιόλαδο, το οποίο είναι φρουτώδες, απαλό και πολύ ποιοτικό”, τονίζει ο Βάγιος Βαγιάκος, μιλώντας στο Agronewsbomb.
Πλήρης μηχανοποιημένη συγκομιδή
Σε πλήρη μηχανοποίηση της συλλογής ελιάς έχει προχωρήσει εν τω μεταξύ τα τελευταία έτη ο κ. Βαγιάκος. Για το σκοπό αυτό έκανε εισαγωγή από τη Γερμανία ειδική μηχανή συγκομιδής. “Μέσα σε 15 ημέρες μαζέψαμε φέτος ελαιώνες 100 στρεμμάτων, που υπό άλλες συνθήκες ίσως δεν θα καταφέρναμε να μαζέψουμε ποτέ”, σημειώνει, ενώ προσθέτει πως στα πλεονεκτήματα της Αρμπεκίνας είναι εκτός από την ποιότητα του ελαιολάδου, είναι και οι αντοχές του δέντρου στο κυκλοκόνιο, στο δάκο και γενικώς στις καιρικές συνθήκες. Σε αντίθεση με τις Αρμπεκίνες, τα Κορωνέικα του κτήματος Βαγιάκου, υπέστησαν ζημιές από τον Ιανό. “Το κακό είναι πως σχεδόν 6.000 δέντρα έχουν ζημιές και ακόμα δεν έχουμε αποζημιωθεί”, τονίζει ο κ. Βαγιάκος, που έχει συνολικά περί τα 500 στρέμματα σε καλλιέργεια, μεταξύ των οποίων και βαμβάκια. Παλιότερα είχε ασχοληθεί και με τα φυτώρια, έχοντας και τη σχετική μονάδα.
Όσον αφορά στη διάθεση τέλος του ελαιολάδου, ο ίδιος μας λέει πως δίνει το προϊόν στη Nutria, μαζικά στην αρχή της σεζόν κάθε φορά. Σημειώνεται πως στην περιοχή της Φθιώτιδας έχουν φυτευτεί και καλλιεργούνται γύρω στα 300 στρέμματα με ελιά Αρμπεκίνα.
Newroom Agronewsbomb