Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν σήμερα την σημαντική συμφωνία για την ομαλή και ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκινά άμεσα η εξαγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Η Τουρκία και ο ΟΗΕ μεσολάβησαν στη συμφωνία μετά τον αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας από τη Ρωσία που εκτόξευσε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.
Στην τελετή υπογραφής στο παλάτι Dolmabahçe στην Κωνσταντινούπολη παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια τεταμένων διαπραγματεύσεων μηνών.
Ο Γκουτέρες είπε σε δηλώσεις του μετά τη συμφωνία ξεκινούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και πως ο ΟΗΕ θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την επιτυχία της.
Ελπίζει ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει τη διέλευση σιτηρών και βασικών αγαθών, όπως το ηλιέλαιο, από τρία λιμάνια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, παρόλο που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται σε άλλα μέρη της χώρας. Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει, άλλωστε, ότι ο πόλεμος κινδύνευε με μαζικό υποσιτισμό, πείνα και πείνα.
Η συμφωνία στοχεύει επίσης στη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης ρωσικών προϊόντων λιπασμάτων, απαραίτητα για τη διασφάλιση μελλοντικών υψηλών αποδόσεων στις καλλιέργειες, εν μέσω προσπαθειών να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι οι προκαταρκτικές αποστολές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το Σάββατο, με την ελπίδα να φτάσουν τα προπολεμικά επίπεδα εξαγωγών από τα τρία ουκρανικά λιμάνια -με ρυθμό 5 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών το μήνα- εντός εβδομάδων.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας:
Ένας συνασπισμός Τούρκων, Ουκρανών και προσωπικού του ΟΗΕ θα παρακολουθεί τη φόρτωση σιτηρών σε πλοία στα ουκρανικά λιμάνια προτού πλοηγηθεί σε μια προσχεδιασμένη διαδρομή μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ναρκοθετημένη από τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις.
Ουκρανικά πιλοτικά πλοία θα καθοδηγούν εμπορικά σκάφη που μεταφέρουν τα σιτηρά προκειμένου να πλοηγηθούν στις ναρκοθετημένες περιοχές γύρω από την ακτογραμμή χρησιμοποιώντας έναν χάρτη ασφαλών καναλιών που παρέχεται από την ουκρανική πλευρά.
Στη συνέχεια, τα πλοία θα διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα προς τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας ενώ θα παρακολουθούνται στενά από ένα κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία.
Τα πλοία που εισέρχονται στην Ουκρανία θα επιθεωρηθούν υπό την επίβλεψη του ίδιου κοινού κέντρου συντονισμού για να διασφαλιστεί ότι δεν φέρουν όπλα ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν στην ουκρανική πλευρά.
Η ρωσική και η ουκρανική πλευρά συμφώνησαν να αποκλείσουν επιθέσεις σε οποιοδήποτε από τα εμπορικά σκάφη ή λιμάνια που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μεταφοράς ζωτικής σημασίας σιτηρών, ενώ παρατηρητές του ΟΗΕ και της Τουρκίας θα είναι παρόντες στα ουκρανικά λιμάνια για να οριοθετήσουν περιοχές που προστατεύονται από τη συμφωνία.
Η Ρωσία υπόσχεται ότι η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών θα γίνει με ασφάλεια ενώ Μόσχα και Κίεβο δεσμεύτηκαν να καθαρίζουν νάρκες από τα λιμάνια.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News Άλεξ Ρόσι, περιέγραψε τη συμφωνία ως «ένα εξαιρετικό κομμάτι διπλωματίας» από την Τουρκία, αλλά ήταν απαισιόδοξος για την πιθανή επιτυχία της. Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αυτή η συμφωνία πρέπειαπεγνωσμένα να γίνει. Αλλά η εφαρμογή της είναι κάτι άλλο. Διότι φυσικά, υπάρχει μεγάλη καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών και μπορεί να καταρρεύσει πολύ εύκολα.
Ονομάζεται πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά ίσως ένας καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να το σκεφτούμε πραγματικά ως μια πολύ εστιασμένη κατάπαυση του πυρός στη θάλασσα, γιατί ουσιαστικά αυτό είναι.
Η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει αποκλείσει ναυτικά τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει την περιοχή γύρω από τα λιμάνια της για να εμποδίσει τη Ρωσία να εξαπολύσει μια αμφίβια επίθεση.
Άρα από την Ουκρανική άποψη, δεν πρόκειται να βγάλουν αυτές τις νάρκες. Αλλά αυτό που πρόκειται να κάνουν είναι να πιλοτάρουν πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μέσα από ασφαλείς διόδους. Και οι Ρώσοι θα συμφωνήσουν να μην πυροβολήσουν αυτά τα σκάφη.
Πρότεινε ότι ο ΟΗΕ ήλπιζε ότι θα μπορούσε να δει την κίνηση των σιτηρών εντός 10 ημερών. Τα άδεια πλοία που επιστρέφουν στα λιμάνια θα επιθεωρηθούν, καθώς, εξήγησε, είναι ένας ρωσικός φόβος ότι τα πλοία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κρυφή εισαγωγή «πολύ εξελιγμένων όπλων» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους».