Ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τα τωρινά του χρέη, ούτε καν να πληρώσει τον ΕΦΚΑ του. Αυτό ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία.
Στο 3,5%, περίπου στο μισό ή και ακόμη λιγότερο συγκριτικά με τα ισχύοντα επιτόκια στην τραπεζική αγορά, κυμαίνεται το μέσο επιτόκιο δανειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων και αγροτών για δάνεια άνω των 100.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ στο ίδιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί το επιτόκιο και στα δάνεια 3.000-25.000 ευρώ που θα ξεκινήσει να χορηγεί από τη νέα χρονιά το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν από το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ, Γιάννη Δανιηλίδη, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος από δύο επιχειρήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων:
η μία έλαβε δάνειο 250.000 ευρώ με μηδενικές εξασφαλίσεις και επιτόκιο 4%, ενώ η άλλη 500.000 ευρώ με εξασφάλιση 74.938 ευρώ και επιτόκιο 3,1%.
Συνολικά, μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων χορηγήθηκαν μέχρι τώρα 362 δάνεια, εκ των οποίων ζητήθηκαν εξασφαλίσεις μόνο για τα 62, ενώ από τα 24 εκατ. ευρώ που έχουν εκταμιευθεί έχουν ζητηθεί εξασφαλίσεις για το 1,7 εκατ. ευρώ.
Δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις με 2-5 χρόνια αποπληρωμής
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο νέο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου πρόκειται να χορηγούνται δάνεια ύψους 3.000-25.000 ευρώ, με κριτήρια επιλεξιμότητας που ταυτίζονται με τις αντίστοιχες δράσεις (Σχέδια Βελτίωσης – επενδύσεις στη μεταποίηση) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στα συγκεκριμένα δάνεια δεν προβλέπονται εμπράγματες εξασφαλίσεις, δεν θα χρειάζονται δηλαδή ακίνητα ως εξασφάλιση για το δάνειο, αλλά μόνο ενοχικές εξασφαλίσεις, οι οποίες αναμένονται ιδιαίτερα χαμηλές. Από το ταμείο που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περισσότερες από 2.500 μεταποιητικές επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, λαμβάνοντας δάνεια άνω των 40 εκατ. ευρώ.
Το ταμείο θα συμμετέχει σε κάθε δάνειο που θα χορηγείται μέσω των επτά τραπεζών, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που έχει επιλεγεί ως διαχειρίστρια του ταμείου, με ποσοστό 50%, και μάλιστα η συμμετοχή του θα είναι άτοκη. Επιπλέον, το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας θα επιδοτεί το επιτόκιο για το υπόλοιπο μισό δάνειο που δίνει κάθε τράπεζα για τα δύο πρώτα χρόνια.
Με δεδομένο ότι ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου κυμαίνεται από 2-5 χρόνια (το μέγιστο), προκύπτει ότι:
σε περίπτωση που επιλεγεί ως χρόνος αποπληρωμής τα δύο χρόνια, το δάνειο θα είναι στο σύνολό του άτοκο,
ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί ο μέγιστος χρόνος αποπληρωμής, η μέγιστη επιβάρυνση σε τόκους για τον δανειολήπτη θα είναι της τάξης του 30% συγκριτικά με το επιτόκιο της αγοράς.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται σε προαιρετική βάση η επιχορήγηση του δανειολήπτη με 300 ευρώ για συμβουλευτική υποστήριξη από συμβουλευτικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται οι τράπεζες.
Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα δάνεια των 3.000-25.000 ευρώ
Τα δάνεια μπορούν να αξιοποιηθούν από τους δανειολήπτες για:
Την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής εφόσον έχουν ενταχθεί στα μέτρα 4.1.4 και 4.2.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Σχέδια Βελτίωσης και επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν γεωργικό προϊόν),
Την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα από τα επενδυτικά και διαρθρωτικά ταμεία ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε εθνικό πρόγραμμα.
Αυτόνομα, χωρίς συνδυασμό με επιχορήγηση, επιλογή που παρέχει το προφανές πλεονέκτημα της αξιοποίησης του δανείου για δαπάνες οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες από χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως είναι η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και η πληρωμή ΦΠΑ όπου αυτός δεν είναι ανακτήσιμος.
Ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Επισημαίνεται ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν μπορεί να παρέχεται χωρίς την ύπαρξη και επενδυτικών δαπανών. Δηλαδή, δεν μπορεί να λάβει δάνειο μία επιχείρηση ή ένας αγρότης εάν δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τη χρηματοδοτική βαρύτητα κάθε δαπάνης, όπερ σημαίνει ότι το ύψος του κεφαλαίου κίνησης θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ύψος των επενδυτικών δαπανών. Με άλλα λόγια, ο δανειολήπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου ως κεφάλαιο κίνησης.
Με στοιχεία από powergame