Μικτή εικόνα εμφάνισαν σε μηνιαίο επίπεδο οι μετοχικές αγορές (S&P500 +4,25%, MSCIEM –2,40%) εν μέσω ανησυχιών για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει την επιθετική της στάση, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, την ώρα που η ΕΚΤ αυξάνει για πρώτη φορά το επιτόκιο κατά 50μονάδες βάσης. Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη βάρυνε η μεγαλύτερη, της αναμενόμενης, υποχώρηση των δεικτών PMI (μεταποίηση και υπηρεσίες, που προαναγγέλλει ανάπτυξη), ο υψηλός πληθωρισμός, τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, καθώς και των εξελίξεων σε Μ. Βρετανία και Ιταλία, ενώ στο προσκήνιο βρέθηκαν οι ανησυχίες για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της πανδημίας.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,99% και του 2ετούς παρέμεινε αμετάβλητη, στο 3,17%, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην αυξημένη πιθανότητα ύφεσης. Το δολάριο συνέχισε να διατηρεί τη θετική δυναμική του ως «ασφαλές καταφύγιο», έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, περιορίζοντας σημαντικά τις αποδόσεις των εμπορευμάτων.

Σημαντική αποκλιμάκωση στην τιμή τους εμφάνισαν τόσο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων όσο και τα επιμέρους προϊόντα, με πρωταγωνιστές το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σόγια, το βαμβάκι και τον χυμό πορτοκαλιού. Αν και η αβεβαιότητα για τη διάρκεια του πολέμου συνεχίζει να υφίσταται, η μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, πλήττοντας τη ζήτηση, και η θετική δυναμική του δολαρίου ενδέχεται να περιορίσουν περαιτέρω τις αποδόσεις στα αγροτικά, αλλά και γενικότερα στα εμπορεύματα.

Επιπρόσθετα, για τον κλάδο των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι), η αναμενόμενη απόφαση για «ξεκλείδωμα» των ουκρανικών σιτηρών και η διοχέτευσή τους στην αγορά, πιθανά να θέσουν σε πτωτική τροχιά τις τιμές τους. Η ενίσχυση των εξαγωγών της Ινδίας σε ζάχαρη, ύστερα από τον περιορισμό προηγούμενων μηνών λόγω της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης, πιθανά να συμβάλλει σε υποχώρηση της τιμής της. Για τα βοοειδή, η σφιχτή παραγωγή και η αυξημένη ζήτηση, πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή τους. Καθώς η αργή πρόοδος των μουσώνων έχει καθυστερήσει τη σπορά του ρυζιού και οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί στην Ινδία, διαφυλάσσοντας την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, δύναται να υπάρξουν ανοδικές πιέσεις στην τιμή του ρυζιού.

Featured Image

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-15,27%), όπως και ο δείκτης των εμπορευμάτων (-9,58%). Καταλύτης της παραπάνω κίνησης ήταν η ενίσχυση του δολαρίου, από την περιοριστική νομισματική πολιτική της Fed, στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, καθώς και της ανακούφισης της αγοράς για τη συμφωνία στο θέμα των σιτηρών. Παράλληλα, ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού, σε αρκετές περιοχές της Σανγκάης, τροφοδότησε τις ανησυχίες για εφαρμογή πιθανών περιοριστικών μέτρων, πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη. Κλειδί, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αποτελέσει η στάση της Fed, καθώς, μέσω υιοθέτησης πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβράδυνσης της οικονομίας, οδηγώντας πιθανά και στην ύφεση, κάτι που αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για εμπορεύματα, προκαλώντας πτωτική πίεση στις τιμές τους.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

ΠΗΓΗ……..in.gr

Featured Image